Ovit Tüneli'nde ilk ışığa az kaldı

Türkiye'nin en büyük tüneli Ovit'te ilk ışığın görülmesine 300 metre kaldı.

GİRİŞ 10.08.2016 15:40 GÜNCELLEME 10.08.2016 18:33
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Rize’nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14.3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4’üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nde ışığın görünmesine 300 metre kaldı.

OSMANLI'NIN KALKINMA PROJESİ

Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile faaliyete geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesinin 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.

OVİT TÜNELİ'NİN MALİYETİ

Rize ile Erzurum’u birbirine bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı’nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli'nin giriş kotu 2054 metre, çıkış kotu ise 2260 metre olarak hesaplandı. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.

IŞIK İÇİN GERİ SAYIM

Ovit Tünel inşaatında Rize’nin İkizdere İlçesi ile Erzurum’un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 95’i tamamlanan ve kalan son 300 metrelik bölümde delme işlemi devam eden Ovit Tüneli'nde Eylül ayı sonunda ışığın görünmesi planlanıyor. Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 36
  • Esesli genc 7 yıl önce Şikayet Et
    Misafir sadece mesafeyi dusunme sureyide hesaba katmalisin zamanin degeri cok hem asirlik proje bu
    Cevapla
  • Erol bilirkişi 7 yıl önce Şikayet Et
    4,4 km.için mi bunca harcama. Yola çatı kursalar daha çabuk,daha ucuz olurdu. Yazık olmuş onca kaynağa
    Cevapla
  • şeref 7 yıl önce Şikayet Et
    tünel 14.7 km. kesintisiz kuzey-güney bağlantısı sağlayacak.
    Cevapla
  • karaşafak 7 yıl önce Şikayet Et
    bilmezkişi olduğun belli...
    Cevapla
  • erdems 7 yıl önce Şikayet Et
    Allahım böyle zihniyet... Böyle akıl...
    Cevapla
  • TC Kara Yolları 7 yıl önce Şikayet Et
    Okuduğunu anlayabilsen ne güzel olacak.
    Cevapla
  • isa koç 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayır, dağ yolu kışın kapandığı için geçiş mümkün olmuyor, tünel sayesinde kış şartlarına maruz kalmadan kesintisiz trafik akışı için.
    Cevapla
  • devlet 7 yıl önce Şikayet Et
    14.3 kilometre
    Cevapla
  • vay be arkadaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimize milletimize zeval vermesin;içimiz dışımız hain dolu,olmassaydı süper güç olurduk dünya da hiç kimse birbirini öldüremezdi ne amerika ne ingiltere ne israel ne rusya ne çin tüm dünyadaki adaletin kılıncı olurduk ama ne yapim ki içimiz dışımız it soytarı ingiliz eşşeği israel domuzu uşağı dolu din iman adı altına patrik içden yanmalı dışdan müslüman kaplamalı şebek fetö dolu bir an önce ülkemizdeki tv hocaları da dahil cemaatler kapatılmalı ve herkes cami cemaati olmalı yoksa böle gelir gider
    Cevapla
  • Şevket Zaimoğlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan, kış aylarında kapanan yolun bu tünel sayesinde sürekli işler olması.
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    O tünel, kilometre olarak kısalacak diye yapılmıyor, yılın 5-6 ayı o dağ geçit vermediği için yapılıyor! Karayolları yetkililerine sesleniyorum, Rize tarafındaki bağlantı yolları niçin yapılmıyor? Tünel bitiyor fakat ona göre yol yok! Niçin geciktiriyorsunuz o yolları?
    Cevapla
  • Soner 7 yıl önce Şikayet Et
    Taa 2011 veya 2012 yılında ovit ihalesinden birkaç ay sonra ispir iyidere arasini kullandim ve o zaman ispir tarafında erzurum karayollari müdürlüğü harıl harıl çalışırken rize tarafında trabzon müdürlüğü kılını kıpırdatmıyor diye yazmıştım kgmye. Demek ki değişen bir şey yok, ki sizin yorum bunu gösteriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle