FETÖ 3. Köprü bitmesin diye çok uğraştı

IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen, "Bu köprü bitmesin diye çok uğraştılar. FETÖ olmasaydı, çok daha erken bitecekti" dedi.

FETÖ 3. Köprü bitmesin diye çok uğraştı
FETÖ 3. Köprü bitmesin diye çok uğraştı
GİRİŞ 26.08.2016 11:49 GÜNCELLEME 26.08.2016 11:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Boğaz’ın 3’üncü gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. İbrahim Çeçen, "Bu köprü bitmesin diye çok uğraştılar. FETÖ olmasaydı, çok daha erken bitecekti. Amaçlarına ulaşamadılar. Dünyanın gözünün içine batıra batıra köprüyü erken açıyoruz" dedi.

İstanbul Boğazı'nın 3. gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılıyor. Üstlenicisi ICA da projeyi vaktinde ve layıkıyla teslim etmenin gururunu yaşıyor. 3 milyar dolarlık dev projeyi 'bir mimari ve mühendislik harikası' diye tanımlayan IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen, 2012 Eylül'ünde başlayan bu süreci, 'Her anı heyecanlı, her anı kaygılı" diye anlatıyor. Dünyanın gözünün üstünde olduğu, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan köprüyü inşa etmenin büyük sorumluluk olduğunu ifade eden Çeçen, "Korkmadım diyemem, korktum. Uykusuz gecelerim oldu" diyor ve ekliyor:

KÖPRÜDE ŞÜKÜR NAMAZI

"Kendi söz vermiştim, köprünün iki yakasını bağladığımız gün, herkes gidince köprünün üstünde şükür namazımı kıldım. Bu gurur bize yeter. Para kazanmasak da olur…"

Beklenen gün geldi. Heyecanlı mısınız?

Bu ortamda böyle bir mega yapıyı ülke hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir taraftan da dünyaya, 'bakın biz neler yapıyoruz' diyoruz. Birinci köprüde de ikincide de yarışan firmalar arasında hiç Türk firma yoktu. 3. Köprü'de ise Türkler yarıştı, arada yabancılar vardı. 30 yıl önce giremediğimiz ortamın şimdi baş aktörüyüz. Bu ülkenin geldiği noktayı gösteriyor.

Darbe girişiminden hemen sonra, Türkiye'nin bu kadar saldırılara maruz kaldığı bir dönemde böyle bir yatırımın hizmete açılması dünyaya bir mesaj mı sizce?

Tabii ki tüm dünyanın gözünün içine batıra batıra zamanından erken açıyoruz köprüyü. Bütün bu olaylar niye oluyor. Durup dururken mi PKK böyle saldırmaya başladı. 15 Temmuz olayını sırf bizim adını duyduğumuz aktörler yapmadı. Eskiden beri Türkiye'nin büyümesini, bu projelerin bitmesini istemiyorlar. Ama Türkiye bu barajı aşacak. Sonunda 'Türkiye güçlü ülke, biz bu ülkeyi yıkamayız' deyip vazgeçecekler. Biz bu savaşı kazanacağız.

ÇOK DAHA ERKEN BİTEBİLİRDİ

Siz de engellemelerle karşılaştınız mı?

Başta Cumhurbakanımız olmak üzere destek olanlar çoktu. Ama köstek de çoktu. Köprünün ilerlemesini istemeyenler oldu. İçeride, dışarıda, bürokraside projenin tıkanması için girişimler oldu.

FETÖ mü?

Geriye baktığımızda öyle olduğunu görüyoruz. O zaman anlamıyorduk. Biz bakıyorduk, imza atılacak atılmıyor, karar verilecek verilmiyor. Evet de hayır da denilmiyor. İş ilerlemiyor. Bunlar olmasaydı, projeyi çok daha erken bitirirdik.

Şimdi bu insanlar tutuklandı mı?

İçeride olan var, olmayan da var

Bu şeref her şeye bedel

Maliyet yüzde 20 arttığına göre sizin kar hesabınız da şaştı demektir…

Köprü için teklif verdiğimizde bize 'Çılgın Çeçenler' dediler. O zaman da söyledim. Bizde başkasında olmayan bir mühendislik kabiliyeti var. Bu köprüyü Allah bize nasip etti ya biz parayı her yerden kazanırız. Bunun şerefi her şeye bedel. Başından beri büyük kar peşinde değiliz. 2 ortak 800 milyon dolar koyduk, bu parayı başka bir işe koysak çok para kazanabilirdik.

Maliyette yüzde 20 artışı oldu

Yatırımın maliyeti hesaplandığı gibi mi oldu?

Yatırım hala sürüyor. İlave yollar var. Ama maliyetler beklediğimizin yüzde 20 üzerinde.

Yavuz Sultan Selim'i diğer köprülerden ayıran ne?

Dünyada eşi benzeri olmayan bir mimarlık, mühendislik şaheseri oldu. Dünyade tek satihta, bu uzunlukta hem karayolu hem demiryolu köprüsü yok. Fark yarattık. Dünyadan 300 kuruluş, metodolojisini görmeye geldi.

BUGÜN AÇILIYOR

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, bugün saat 16.00'da açılıyor.

- Açılışa, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamad İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanı İzetbegoviç, Bulgaristan Başbakanı Borisov, Pakistan Pencap Başbakanı Şerif'in de aralarında bulunduğu pek çok devlet adamı katılacak.

'Laçka bir darbe girişimi'

Siz ne yapıyordunuz 15 Temmuz'da, bir şok yaşadınız mı?

Ben 27 Mayıs'ı görmüş bir insanım. O yüzden 15 Temmuz, bana biraz laçka bir darbe girişimi gibi geldi. Olayın vehametini sonradan anladım. Hala olayın çerçevesini tespit edebilmiş değilim. Allah ülkemizi büyük şerden korudu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 4
  • cenk can 7 yıl önce Şikayet Et
    allah bereketini artırsın duvalarımız sizinle
    Cevapla
  • metinbozan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah Razı olsun ,sizin gibi insanları Allah ülkemizden eksik etmesin
    Cevapla
  • isayusuf 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah güç kuvvet,istikamet versin muvaffak eylesin,sayınızı artırsın,sağolun varolun.
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Engellemelere rağmen.... Allah bizimledir.
    Cevapla