Çanakkale 1915’e yabancılar talip

İhalesi Ocak 2017 yapılacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü için yabancılar sıraya girdi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geçiş ücreti için ilk sinyali verdi.

Çanakkale 1915’e yabancılar talip
Çanakkale 1915’e yabancılar talip
GİRİŞ 16.10.2016 11:07 GÜNCELLEME 16.10.2016 11:08
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Çanakkale 1915 Köprüsü için geri sayım başladı. İhaleyi ocak ayında yapacaklarını açıklayan Ulaştırma Bakanı Arslan, “Japon, Çin ve Güney Koreli firmalar yatırımı bekliyor. İtalyan Astaldi de yakın takipte” dedi.

26 Ağustos'ta dünyanın en geniş köprüsünü devreye alan Türkiye,Çanakkale'nin iki yakasını bir araya getirecek tarihi hamle için tüm hazırlıklarını tamamladı. Memleketi Kars'ta ekonomi müdürleriyle bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çanakkale 1915 Köprüsü ile ilgili imzaların tamamlandığını bu ay içinde ihale için ilana çıkılacağını açıkladı. Ahmet Arslan, Ocak 2017'de ihale tekliflerini alacaklarını, 18 Mart 2017'de ise ilk kazmayı vurmayı hedeflediklerini kaydetti. Küresel ve bölgesel sıkıntılara rağmen yerli yatırımcıların yanı sıra Çin, Japon ve Güney Koreli devlerin köprüyü yakın takibe aldığını anlatan Bakan Arslan, "Türkiye'ye büyük bir güven var. Çünkü biz büyümenin lokomotifi olarak yatırımları görüyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yatırımcılarından Astaldi'nin de buraya ilgisi devam ediyor" dedi.

AYAK AÇIKLIĞINDA REKOR

Çanakkale 1915 Köprüsü, 2 bin 23 metre ayak açıklığı ile bu alanda dünya lideri olmaya aday. Halen bu konuda rekor bin 991 metre açıklığa sahip olan Japonya'daki Akashi Köprüsü'ne ait. Köprüde demiryolu olmayacağı bilgisini paylaşan Arslan, Çanakkale 1915'in hayata geçmesiyle bağlantı yollarıyla birlikte deniz etrafında bir ring hattının doğacağını anlattı. Bu durumun yük taşıma trafiğini de olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Bakan Arslan, yatırım hayata geçtiğinde mevcut köprü geçişlerine uygulanan ücretlendirmenin benzerinin burası için de söz konusu olacağını anlattı.

TARİHİ HATTA SONA GELİNDİ

Mevzuattan kaynaklanan sıkıntı nedeniyle iki yıl geciken Bakü-Tiflis- Kars demiryolu projesini bu yılın sonunda bitirmek istediklerini anlatan Arslan, "Şu anda yüzde 95'ler seviyesindeyiz" dedi. "Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Çin'e gittiğimde proje gözümde 3-5 misli büyüyor" diyen Bakan Arslan, şöyle devam etti: "Onların çok büyük ticare hesapları var. Ticari anlamda beklentileri çok büyük. Etrafımızdaki coğrafya, bu bölgeyi üs olarak seçme konusunda çok umutlu."

KAÇAK GEÇİŞE AĞIR CEZA YARIN

Kanal İstanbul'da ihaleyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Bakan Arslan, "Biz asıl yeni bir finansman modeliyle nasıl çalışma yapabileceğimiz üzerinde duruyoruz. Burada karma ve örnek olacak yeni bir model hayata geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni havalimanını da vaktinde yetiştireceklerini anlatan Arslan, "Atatürk Havalimanı'na artı genişletmeler, rahatlatıcı işlemler yapmaya devam ediyoruz. Burası tedricen yeni havalimanına taşınacak" şeklinde konuştu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılmasından bu yana geçen 1.5 aylık sürede yaklaşık 10 bin 500 kamyon ve ağır vasıta aracın yasaklandığı halde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden (FSM) kaçak geçtiğini belirten Ulaştırma Bakanı Arslan, "Vatandaşımızın üzülmesini istemeyiz ancak, kuralların çiğnenmemesi gerekiyor. Yarın başlatacağımız uygulama ile FSM'den kaçak geçen bu araçlara 500 lira kanuni, 92 lira trafik cezası olmak üzere toplam 592 lira para cezası kesilecek. Buna ilaveten ehliyetinden de 20 puan silinecek" dedi. Aynı uygulamanın yabancı plakalı araçlar için de geçerli olacağını ifade eden Arslan, bu sürücülerin de cezalarını Türkiye'den çıkarken gümrük kapılarında ödeyeceğini söyledi.

KANAL İSTANBUL'A YENİ MODEL

Kanal İstanbul'da ihaleyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Bakan Arslan, "Biz asıl yeni bir finansman modeliyle nasıl çalışma yapabileceğimiz üzerinde duruyoruz. Burada karma ve örnek olacak yeni bir model hayata geçirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Yeni havalimanını da vaktinde yetiştireceklerini anlatan Arslan, "Atatürk Havalimanı'na artı genişletmeler, rahatlatıcı işlemler yapmaya devam ediyoruz. Burası tedricen yeni havalimanına taşınacak" şeklinde konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 37
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    misafir 77 ve trafik çilesi ; Daha durun Ak parti verdiği hizmetle size kafayı iyice yedirecek? gece gündüz Ak parti ak parti diye sayıklayacaksınız :)))
    Cevapla
  • misafir 77 7 yıl önce Şikayet Et
    OHAL de bu köprümüzde milli olucak. çok güzel geçiş ücretide 100 tl olabilir uygun
    Cevapla
  • trafik çilesi 7 yıl önce Şikayet Et
    gecis ucreti 300 dolar + kdv olmali yasasin ak parti hep hizmet yapiyor
    Cevapla
  • Misafir42 7 yıl önce Şikayet Et
    Soyle cok sanatli, selcuklu, osmanli motifli bir kopru olur insaallah
    Cevapla
  • gunhan deniz 7 yıl önce Şikayet Et
    yabancı türk farketmez ama GEÇİŞ ÜCRETİ ÇOK PAHALI oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle