Türkiye'nin ikincisi olacak!

Bakan Arslan, Rize'de deniz dolgusuna inşa edilecek havalimanının 4 yılda tamamlanacağını açıkladı

Türkiye'nin ikincisi olacak!
Türkiye'nin ikincisi olacak!
GİRİŞ 16.10.2016 15:52 GÜNCELLEME 16.10.2016 15:54

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanının yapılacağı Rize'nin Pazar İlçesi Sahil Köyü'nde incelemelerde bulundu. Bakan Arslan, 2 Kasım'da ihale edilecek havalimanının, 4 yılda tamamlanacağını açıkladı.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile birlikte bölgede incelemelerde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rize-Artvin havalimanının bölge açısından önemli olduğunu söyledi. Yörenin özelliklerine has farklı turizm çeşitlilikleri geliştikçe bölgelerin ihtiyaçlarının da arttığını kaydeden Bakan Arslan, havalimanının bölge halkının kullanımının yanı sıra turizm içinde ihtiyaç haline geldiğini kaydetti. 3 alternatif yer arasında yapılan değerlendirmeler sonucu havalimanının Pazar İlçesi Sahil Köyü'nde yapımına karar verildiğini belirten Bakan Arslan şunları söyledi:

"2 Kasım tarihinde havalimanı için ihale tekliflerini alacağız. Uluslararası boyutta bir havalimanı olacak. 3 bin metre uzunluğunda 45 metrelik pisti olacak. 260 metreye 24 metrelik taksi yolu, 300 metreye 120 metrelik apronu olacak. Terminali yılda 2 milyon yolcuya hitap edecek. 4 bin 500 metrelik alanda denize paralel olarak bir pist ve pist bağlantı yollarını yapacağız. Yıl sonuna kadar ihale süreçlerini tamamlayarak işe başlamayı hedefliyoruz. 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere toplam 88.5 milyon ton dolgu yapılacak. Denize yapılmış ikinci havalimanı olmakla birlikte derinliğini ve büyüklüğünü düşündüğünüz zaman Türkiye'nin de en büyüğü olacak."

'DÜNYADA SÖZÜ GEÇECEK LİDERE SAHİBİZ'

Havalimanı projesi ile AK Parti hükümetleri döneminde yapılan ve dünya çapında ses getiren projelerden birini daha yapmış olacaklarını ifade eden Bakan Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rize ve Artvin'e hizmet edecek havalimanı ülkemizin batıdaki ve dünyadaki prestiji açısından ülkemiz adına ilave bir fonksiyon yerine getirecek. Türkiye'nin büyüklüğünü dünyada ortaya koyması adına önemli. Dünya biliyor ki bütün bu büyüklükleri yaparken bir lider lazımdı. O liderde Allah razı olsun Rizeli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan. O bize önderlik ve liderlik yaptıkça biz bunun gibi birçok projeyi yapacağız. Dünyada sadece tekniğimizle değil sözümüzün geçerliliği anlamında liderimizle birlikte söz sahibi olmaya, dünyadaki mazlumların ve mağdurların hamisi olmaya devam edeceğiz. Bu kadar büyük projeleri yapıyorsanız bu yatırım aynı zamanda ülkenin ticari ve ekonomik olarak büyümesi demek. Ülkenin dünya ticaretinden daha fazla pay alması, dünyada daha çok söz sahibi olması demek. Ticaret ve ekonomik olarak ne kadar büyürseniz, ne kadar çok söz sahibi olursanız, liderinizin dünyadaki sözünün geçerliliği de o anlamda büyür ve artar. Sözü geçecek bir lidere sahibiz. Biz yaptıklarımızla liderimizin elini güçlendirmeyi şiar edindik."

'4 YIL SONRA BURADAN HER YERE UÇACAĞIZ'

Havalimanı deniz dolgusunun en derin yerinin 22 metre olduğunu ifade eden Bakan Arslan, "Ortalama dolgu derinliği 17 metre olacak. Bu anlamda önemli bir derinlik. 4 yıl sonra buradan ülkemizin ve dünyanın her yerine uçabileceğiz. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye'nin 56'ncı havalimanı olan Rize-Artvin bölgesel havalimanımız hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Ordu-Giresun havalimanının yapımının 3 yıldan biraz fazla sürdüğünü hatırlatan Bakan Arslan, "Burada 1.5 misli daha fazla dolgu yapılacak. Bu da zamanımızı alacak. Tamamlanması için 4 yıl öngörülüyor. Bir an önce bitirmek ve hizmete sunmak amacıyla çabamız var. Süreleri daha kısaltmak için çalışacağız. Projenin özelliği ve zorluğu düşünüldüğünde 4 yılda bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

OVİT TÜNELİ İÇİN TEMEL FIKRASI ESPRİSİ

Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yapımında sona gelinen 14 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli ile ilgili bir soru üzerine projenin Karadeniz Bölgesi'nin projesi olduğunu ifade eden Bakan Arslan, "Ovit'i tek başına değerlendirmek haksızlık olur. Rize-Erzurum arasında 35 kilometrelik tüneller yapıyoruz. Ovit tünelinde Kasım ayı ortasında ışık görünecek. Her iki taraftan tüneli birleştirmiş olacağız. Güzel bir espri ile Temel'i anmadan olmaz iki uçtan başladık. Buluşursak bir, buluşamazsak iki tünelimiz olacak! Karayolları becerisi ve teknik kabiliyetleriyle bir tünel yapacak. Rizeliler 4 tünel beklemesin. Temel haklı çıkmayacak. Temel haklı için çıkmamak için bize, 'Yanlış yaparsanız böyle olur' demiş. Projenin tamamı çok önemli. Kuzey güney koridorunun çok önemli bir halkası. Bölge ticaretine çok ciddi katkı koyacak" dedi.

Bu arada, beraberindekilerle birlikte havalimanına verilecek isim konusunda sohbet ederke Ordu ve Giresun arasına yapılan havalimanın ismi ile ilgili tartışmaları hatırlatan Bakan Arslan'ın, "Rize havalimanı için de bana bir teklif yapılmıştı. Bir ara havaalanının Pazar-Ardeşen İlçeleri arasında yapılması gündeme geldiğinde, 'Pazar'ın Paz' ını, Ardeşen' in de Ar' ını koyarız, havalimanının ismi de Pazar olur' denmişti" şeklindeki sözleri üzerine gülüşmeler yaşandı.

KAYNAK: DHA