Dünyanın en büyüğü o ilçeye yapılıyor

Esenler Belediyesi, kentsel dönüşümle dünyanın en büyük şehir parkını yapmak için kollarını sıvadı.

GİRİŞ 28.10.2016 10:17 GÜNCELLEME 28.10.2016 19:24
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Fuat Öner ve Özgür Gündüz'ün röportajı

500 bini aşkın nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri olan ve kentsel dönüşümde ilk kazmanın vurulduğu Esenler’de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Peki, kilometrekareye 70 bin kişi düştüğü ilçede kentsel dönüşüm nasıl ilerliyor? Kentsel dönüşümün yanı sıra proje kapsamında Esenler’de 2.5 milyon metrekarelik alanı ile dünyanın büyük şehir parkı yapılacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarını ve bu iddialı projenin detaylarını Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Haber7.com’a anlattı.

75 BİN KONUT YENİLENECEK

Esenler’in şuanda metre kareye en fazla düşen insan sayısına sahip ilçe olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Hal böyle olunca insanlar donatı anlamında ciddi problemler yaşıyor. Belediye olarak bu sorunların bir kısmını kamulaştırma ve eğitim gibi yollarla çözdük ama şehirde olması gereken sosyal parametreler standartların altında. Bizde bu parametreleri yukarı çekmek için şehrin bir kısmını deplase edeceğiz” dedi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında şimdiye kadar toplam 106.744 metrekareyi kapsayan 3 ayrı projede 2.972 konut hak sahiplerine teslim edildiğini söyleyen Göksu, “Vatandaşlar güvenli konutlarında oturmaya başladı. İlçe genelinde özel sektör eliyle de toplam 21 bin 869 konut yenilendi. Böylece Esenler'de toplam 24 bin 841 konut yenilerek depreme dayanıklı hale getirildi. Esenler'de daha 75 bin konut yenilenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

İLK KAZMA 2017’DE VURULACAK

Milli Savunma Bakanlığı tarafından kendilerine tahsis edilen askeri arazi için çalışmaların 15 Temmuz’dan önce başladığını ancak darbe girişimiyle bu sürecin hızlandığını belirten Başkan Göksu, “Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle bize devredilen bir alan. Bu alan Esenler’de hayatı kurtaran, hayatı yenileyen bir fonksiyon üstlenecek ama bu konutlar sadece beton yapılardan oluşmayacak” dedi.  Yeniden inşa edecekleri şehrin dört temel felsefe üzerine kurgulandığını ifade eden Göksu, “Bu proje iletişim kolaylığı sağlayan, komşuluk, arkadaşlık ve bunu gibi birçok kavramın bir arada olduğu, modernitenin bizi mahkum ettiği yalnızlıktan kurtaracak bir proje olacak. Esenler, yüksek binaların değil toprağa yakın evlerin olduğu bir yer haline gelecek. Bilgi teknolojisinin ve ekolojinin bütün imkânlarını kullanacağımız için yaşayanlara ek maliyet getirmeyecek” ifadelerini kullandı. Esenleri öbek şehirler şeklinde yeniden inşa edeceklerini aktaran Başkan Göksu, şöyle devam etti:

“Her bir öbek bir cami merkezi üzerine kurgulanacak. Perdesini açtığında cami görmeyen hiçbir daire olmayacak. Bunu yaparken de sokak mescidi, mahalle camisi ve şehir camisi şeklinde dizayn edeceğiz. Hikâyesi olan bir şehir kuracağız. Bir medeniyet tasavvuru ile inşa edeceğiz. Mart 2017 de ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Projeyi 2023 yılında bitirmeyi hedefliyoruz”

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ ESENLER’E YAPILIYOR

Milli Savunma Bakanlığı ile Esenler Belediyesi arasında imzalanan 29 Nisan 2015 tarihli protokol kapsamında Esenler Belediyesi'ne devredilen 8,7 milyon metrekare büyüklüğündeki askeri alana kentsel dönüşümle üretilmiş dünyanın en büyük parkını yapacaklarını dile getiren Göksu, “2.5 milyon metrekare büyüklüğünde şehir parkı daha çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabilecek. Parkı, kentsel dönüşüm alanında üretilen dünyanın en büyüğü, alan büyüklüğü itibariyle ise dünyanın üçüncüsü olacak. Şehir parkı içinde çeşitli müzeler, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı yer alacak. Park, içinde klasik ve dijital kütüphanelerin de bulunduğu dev bir Kütüphane Vadisi'ne de ev sahipliği yapacak” ifadelerini kullandı. Hazırladıkları bütün planları halkın onayına sunacaklarını ve kabul edilmezse yapılmayacağını kaydeden Göksu, Esenler’de transfer edilen konutların yerine hiçbir şekilde yapılaşma olmayacağını, bu alanların yeşil alan olarak değerlendireceğini sözlerine ekledi.

EN GÜZELİ OLACAK

Bu parkı ziyaret edenlerin mini bir Türkiye turu atacağını belirten Göksu, “Parkın girişindeki bir alana Türkiye’nin topoğrafyasını işleyeceğiz. Edirne’den Kars’a kadar ne kadar yaşayabilecek bitki örtüsü varsa bu bölgede olacak. Park için dünyanın çeşitli bölgelerindeki örneklerinde incelemelerde bulunduk. En son teknolojiyi kullanmanın yanı sıra kendi tasavvurumuzu katarak dünyanın en güzel parkını Türkiye’ye kazandıracağız. Hesaplarımıza göre içinde 11 farklı tematik park olacak. Bu sayı planlarımıza göre 9’da olabilir 15’e de çıkabilir” dedi.

DÜNYA SANAT ESERLERİ MÜZESİ

Park’ın içinde dünyanın en büyük sanat eserleri müzesinin de yer alacağını aktaran Başkan Göksu, “Dünya Sanat Eserleri Müzesi, hükümetin eylem planına da girdi. Şu anda depolarda bekleyen tarihi sanat eserleri burada sergilenme imkânı bulacak. Müzeyi her yıl yaklaşık 10 milyon turistin ziyaret etmesi hedefleniyor. Parkta ülkemizin iklim örtüsü ve kültürünü yansıtan mini bir Türkiye haritası da olacak. Bu şehir parkı, dünyadaki örnekleri ile yarışacak. Şu anda Esenler’in 335 bin metrekare olan park ve yeşil alanı, yeni parklarla birlikte 6.8 milyon metrekareye çıkarak yaklaşık 20 kat artacak”

15 TEMMUZ UNUTTURULMAYACAK PROJE

15 Temmuz darbe teşebbüsünde Esenler'in 10 şehit verdiğini ve 40'ın üzerinde de gazisinin bulunduğunu söyleyen Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Şehitlerimizin aziz hatıralarını Esenler'de ebediyen yaşatmak istiyoruz. İlçemizde birçok okul, meydan ve otobüs duraklarına şehitlerimizin isimlerini verdik. 1912 yılından bu yana Türk askerine hizmet veren Metris Kışlası’nın 189 bin metrekarelik bölümüne doğal şehir parkı yapacağız. Parka 15 Temmuz Şehitler Parkı ismi verilecek. Kışla içinde daha farklı tematik parklar da yapılacak” dedi. Parkta şehitlerin anıtları ve kitabelerinin de bulunacağına işaret eden Göksu, "Bu parkta ayrıca 15 Temmuz Simülasyon Merkezi de yer alacak. Bu parkı ziyaret edenler 15 Temmuz'da Türkiye'de ne yaşandıysa bu merkezde izleyebilecek ve bu tarih hiç bir zaman unutulmayacak" şeklinde konuştu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NİKAH SARAYI OLACAK

Göreve geldiği 2009 yılında ilçede okulların dışında bir tane bile kamu binası olmadığına dikkat çeken Başkan Göksu, “ Şimdi ise İstanbul’da bütün kamu yatırımlarını bitirmiş ilçe haline geldik. Aynı anda 6 bin kişinin gelebileceği Avrupa’nın en büyük nikah sarayını da ilçemize kazandırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Göksu, bunun yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi’nden otobana nostaljik tren yapılacağını ifade ederek, ikinci istiklal caddesin Esenler’de burada kurulacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • Ofli 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence İstanbul'da her ilçeye şehir parkı yapılıp insanların rahatlayacağı mekanlar üretilmeli. Her yerin bina dikilmesine karşı önlem alınmalı.
    Cevapla
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    mesele sadece ordudan alınan hazır yeşil alanı düzenleyip park yapmak olmamalı. eski binaların sıra sıra dizildiği dar sokaklı binaları tamamen yıkıp daha düzenli, site şeklinde binalar inşa edilmeli. binalar arasında mikro parklar yapılmalı. başka türkü çözüm olmaz. davutpaşadan sadece parka gitmek için 10 km yol gidilmez.
    Cevapla
  • hidocan 7 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardesim bu fikir en iyisi insaallah belediye böyle bir uygulama yapar, carpik kentlesmeden dolayi insanlar sinir stress ve tehlikede yasiyor yasama alanlari genisletilmesi lazim...
    Cevapla
  • güven 7 yıl önce Şikayet Et
    mutlaka yapılsın ve her çeşit ağaç bitki dikilsin,ağaçların üstüne ismi yazılsınki,vatandaşımız cahal kalmasın
    Cevapla
  • Konuk 7 yıl önce Şikayet Et
    Esenlerde oturuyorum başkanımızı takdir ediyorum
    Cevapla
  • cann 7 yıl önce Şikayet Et
    esenlerde oturuyorum. değişen bi şey yok yıllardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle