Avrasya Tüp Tüneli için geri sayım

Avrasya Tüp Tüneli'nin açılmasına çok az kaldı. İşte Avrasya Tüp Tüneli'nin açılış tarihi, maliyeti, güzergahı ve genişletilen bağlantı yolları...

Avrasya Tüp Tüneli için geri sayım
Avrasya Tüp Tüneli için geri sayım
GİRİŞ 14.11.2016 12:47 GÜNCELLEME 14.11.2016 12:51
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Avrasya Tüp Tüneli'nin açılmasına çok az kaldı. Proje ile İstanbul'un iki yakası Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleşiyor. Marmaray'dan farklı olarak iki kıtayı karayoluyla bağlayan proje sayesinde 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arası yolculuğun 15 dakikaya inmesi hedefleniyor.

Projenin temeli 26 Şubat 2011'de atıldı. Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen projenin toplam yatırım tutarı 1 milyar 245 milyon dolar oldu. Günde en az 100 bin aracın kullanması beklenen proje, iki katlı inşa edildi ve her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlıyor.

AVRASYA TÜP GEÇİDİNİN GÜZERGAHI

Tarihi yarımadanın batısındaki Zeytinburnu ve Bakırköy ile Anadolu Yakası'nda Üsküdar ve Kadıköy arasında güvenli ve hızlı bir bağlantı sağlayan Avrasya Tüp Tüneli, yalnızca hafif araçlar tarafından kullanılacak. Tünel, ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak.

BAĞLANTI YOLLARINDA NELER YAPILDI?

Avrasya Tüp Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişi, geçen yıl ağustosta tamamlandı. Proje kapsamında Avrupa yakasındaki 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılırken, yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım yerin altına alındı. Asya yakasında ise D-100 karayolunun 3 bin 800 metrelik bölümünde Göztepe’ye kadar yol ve kavşak düzenlemesi yapıldı. Mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarıldı. Yapılan çalışmalar 55 ay olarak belirlenen zamandan 8 ay önce yani 47 ayda tamamlandı.

24 YIL SONRA KAMUYA

Anlaşmaya göre, projenin tasarım ve inşaatını yapan yüklenici firma, tüneli 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüp Tüneli kamuya devredilecek.

TEMELİ ATILDIĞINDA BAKAN ARSLAN MÜDÜRDÜ

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2011'de Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü görevini yürütürken temeli atılan Avrasya Tüp Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışına bu kez bakan olarak katılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • TUFAN 7 yıl önce Şikayet Et
    birde 24 yıl 5 ay sonra bu tünelin ömrü bitmesin ayrıca osmangazi köprüsü gibi günde belli bir aracın geçmesi şartı varmı aradaki farkı yine devletmi ödeyecek yani bizmi ödeyeceğiz
    Cevapla
  • furkan 7 yıl önce Şikayet Et
    bu projeye avcılar-küçükçekmece bataklığını aşabilir, florya kavşağını atlatabilirsek inşallah kullanacağız.
    Cevapla
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Zorunlu kullanım yok arkadaşlar.
    Cevapla
  • Temel candan 7 yıl önce Şikayet Et
    Biraz ucretleri dusurun ya bu nedir ceza keser gibi rakamlar
    Cevapla
  • ahmet ateş 7 yıl önce Şikayet Et
    yapişlet devret . onu yapan firma elbette yaptığı yatırımım karşılığı kazancını kurtaracaktır . sen yapmış olsan sende aynı davranırdın . çocuklarımız inşallah kamuya geçince ucuz geçerler . ama pahalı bulanlar geçmeyebilir . o zaman paran cebinde kalır . dolansan zaman kaybı trafik yakıt daha pahalıya gelecektir .
    Cevapla