Dev projede geri sayım! Yüksek güvenlik devrede

Avrupa ile Asya’yı Marmaray’dan sonra Boğaz’ın altından 2. kez birleştiren Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta açılacak.

Dev projede geri sayım! Yüksek güvenlik devrede
Dev projede geri sayım! Yüksek güvenlik devrede
GİRİŞ 06.12.2016 09:37 GÜNCELLEME 06.12.2016 09:40
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İstanbul trafiğini rahatlatmak için Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ardından tekerlekli araçların geçeceği iki katlı Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta hizmete giriyor. Asya ile Avrupa’nın Marmaray’dan sonra Boğaz’ın altından ikinci buluşması olan Avrasya Tüneli’nin temeli 2011’de atıldı. 1 milyar 245 milyon dolara Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçen tünel yerin 160 metre altına inşa edildi. Yaklaşım yollarıyla toplam uzunluğu 14.6 kilometre olan  Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki 100 dakikalık yolu 15 dakikaya indirecek. 

Günde 130 bin aracın geçmesi planlanan Avrasya Tüneli, 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri üzerindeki trafik yükünü önemli ölçüde rahatlatacak. Böylece yılda yüzlerce milyon dolarlık yakıt tasarrufu sağlanacak.

3 AŞAMALI TÜNEL

Avrasya Tüneli, ‘Avrupa’, ‘Boğaz’ ve ‘Anadolu’ olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli’ne hem Avrupa hem de Anadolu Yakası’ndan girilip çıkılabiliyor. Avrasya Tüneli’nin üst katından Kazlıçeşme’den Göztepe’ye, alt katından ise Göztepe’den Kazlıçeşme’ye gidiliyor. Avrasya Tüneli’nin jeolojik tabanı Türk mühendisleri tarafından tasarlanan özel köstebek ile delindi. Tünelin üzerinde 27 metrelik kayalar var, yani tünel İstanbul Boğazı’nın 61 metrelik su kütlesinin altında yer alan 27 metrelik kayanın altına, oyularak yapıldı. Ayrıca Avrasya Tüneli’nin en derin noktasında bulunan baz istasyonu ile cep telefonları çekecek. Avrasya Tüneli’ni kullanırken otomobiller için 4 dolar + KDV ile minibüsler için 6 dolar + KDV ücret ödeyecek. 

YÜKSEK GÜVENLİK DEVREDE

Avrasya Tüneli yüksek güvenliğiyle de ön plana çıkıyor. Tünelde 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş sistemler devreye alındı. Her 300 metrede bir yukarı çıkış alanları konulurken, kazalar için de tünelde birçok revir odası tasarlandı. Aynı zamanda tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi. Tünelin bir katında yangın çıkması durumunda da öteki katına sıçramayacak şekilde özel malzemeler kullanıldı. Yine tünelde, her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer aldı.

AVRUPA YAKASI

Avrasya Tüneli’ne Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme’den giriliyor ve yerin üzerinden devam ediliyor. Kennedy Caddesi üzerinde 4 gidiş ve 4 geliş olarak düzenlenen yol, 5.4 kilometre boyunca Samatya ve Yenikapı’dan geçerek Cankurtaran’a kadar uzanıyor. 

BOĞAZ GEÇİŞİ

Cankurtaran’da ise Boğaz’ın altından geçen tünel bölümü başlıyor. Toplamda 5.4 kilometre uzunluğundaki tünel, farklı teknikler kullanarak İstanbul Boğazı’nda deniz tabanının aşağısına inşa edildi. İki katlı tünelin bir katı gidiş bir katı ise geliş olarak kullanılıyor. Cankurtaran’dan girilen tünele Anadolu Yakası’nda Harem’den çıkılacak.

ANADOLU YAKASI

Harem’den sonra Eyüp Aksoy Kavşağı’na çıkacak sürücüler buradan Acıbadem, Hasanpaşa, Uzunçayır ve Göztepe’ye ulaşabilecek. 3.8 kilometrelik bu son bölüm boyunca iki adet köprülü kavşak inşa edilirken yol da 4 ve 5 gidiş geliş olarak yeniden düzenlendi. 

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 8
  • misafirrrr 7 yıl önce Şikayet Et
    şu dolar işini hiç sevmedim. dolar la yapılacaksa hiç yapılmasın. reis boşuna yalnız bırakıldım demiyor
    Cevapla
  • Yavuz 7 yıl önce Şikayet Et
    En büyük tehlike yüksek miktarda patlayıcı yüklü araçlar ile gerçekleştirilebilecek terör eylemleri bence buna nasıl bir önlem alınacak ?
    Cevapla
  • Yakup Kaya 7 yıl önce Şikayet Et
    Dolar TL ye cevrilsin.
    Cevapla
  • Kaiser 7 yıl önce Şikayet Et
    Yine dolarla fiyat biçersiniz ya.Sanki bu vatandaşa dolar olarak maaş veriliyor.Birileri yine vtandaşı sömürecek.Geçmiyorum geçene de tavsiye etmem
    Cevapla
  • dolar 7 yıl önce Şikayet Et
    hani dolardan vazgeçmiştik bu geçiş ücretler, hala neden dolar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle