Zigana'nın ucu Ortadoğu'ya uzanıyor

Zigana Tüneli ile Trabzon - Gümüşhane arasının 1 saate inmesi ve böyleyi ticaret merkezi haline getirmesi bekleniyor.

Zigana'nın ucu Ortadoğu'ya uzanıyor
Zigana'nın ucu Ortadoğu'ya uzanıyor
GİRİŞ 26.01.2017 11:06 GÜNCELLEME 26.01.2017 11:11

Türkiye'nin tarihi İpek Yolu'nu hareketlendirmek için yaptığı atılımlardan biri olan Zigana Tüneli'nde çalışmalar sürüyor. Proje tamamlandığında Trabzon - Gümüşhane arasının 1 saate inmesi hedeflenirken, böyleyi de bir ticaret merkezi haline getirmesi bekleniyor.

Zigana Tüneli, Karadeniz kıyısındaki kentleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne bağlıyor. Trabzon-Gümüşhane arasında uluslararası ticaret kapılarını açması hedefiyle faaliyete geçirilen proje kapsamında inşa edilen Zigana Tüneli'nin çalışmaları incelendi.
 
1 MİLYARLIK YATIRIM
 
Yapımına geçen yıl başlanan tünel tamamlandığında Avrupa'nın en uzun çift tüp tüneli olacak. Bin 800 metrelik kısmın kazıları tamamlanan tünelin 2020'de bitmesi hedefleniyor.

Sabah'ın haberine göre, Gümüşhane Çevre Yolu ile birlikte proje için yaklaşık 1 milyar TL'lik bütçe harcanacak. Gümüşhane'nin Torul ilçesinde kurulan şantiyede 280 işçi çalışırken, Trabzon tarafına da kurulması planlanan şantiyeyle birlikte işçi sayısı 400'e çıkarılacak.
 
Plana göre, Ovit Tüneli'nden farklı bir havalandırma sistemine sahip olacak Zigana Tüneli'nde şaft (doğal havalandırma) uygulanacak. 2014'ten itibaren projelendirilen Trabzon-Gümüşhane yolu kapsamında inşasına başlanan Yeni Zigana Tüneli ile trafiğin yaz-kış ilerlemesi hedefleniyor. 

TRABZON LİMANI'NIN KAPASİTESİ ARTTIRILIYOR

Trabzon Limanı'nın kapasitesinin arttırılarak "uluslararası lojistik merkezine" dönüştürülmesiyle birlikte, bölgenin ekonomik cazibesini kat be kat yükseltebileceği belirtilen proje, tamamen yerli mühendisler tarafından yapılıyor. Yeni Zigana Tüneli en büyük kapalı geçit olacak.

ORTADOĞU ÜLKELERİ İLE KARADENİZ ARASINDA KÖPRÜ
 
Karadeniz, İran ve Ortadoğu bölgelerindeki tarım, enerji, endüstriyel ürünler ve hayvancılık gibi ticari çalışmalar için tünelin bitişi bekleniyor. Araçların 90 km hız yapabileceği tünelde tek yönde iki gidiş sağlanacak.

Zigana Tüneli'nin, 2020'nin Nisan ayında bitirilmesi hedefleniyor.