Koalisyonlar 25 yılımızı çaldı

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya, 27 yıl önce hayalini kurduğu köprüsünün temel atma törenine katıldı.

Koalisyonlar 25 yılımızı çaldı
Koalisyonlar 25 yılımızı çaldı
GİRİŞ 19.03.2017 10:09 GÜNCELLEME 19.03.2017 10:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı 1990’lı yılların başında gündeme geldi. Etüt çalışması tamamlanan projenin güzergahı bile belirlendi. Ancak çekişmelerle Türkiye’yi oyalayan koalisyon hükümetleri projeyi rafa kaldırdı. Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya, “Eğer proje devam ettirilseydi bu köprü 2000 yılında açılırdı” diyor.

Türkiye'nin Asya ile Avruya'yı birbirine bağlayan altınca dev projesi 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli dün atıldı. Büyük zaferin yıldönümünde ilk kazma vurulan Çanakkale Köprüsü'nün yapımı 1990'lı yılların başında gündeme geldi. Etüt çalışması tamamlanan projenin güzergahı bile belirlendi. Ancak diğer birçok büyük proje gibi; Türkiye'nin batısını kolay yoldan Avrupa'ya bağlayacak olan Çanakkale Köprüsü düşüncesi de vizyonsuzluk nedeniyle gündemden düştü.

Cengiz Altınkaya, 27 yıl önce hayalini kurduğu köprüsünün temel atma törenindeydi.

ETÜT ÇALIŞMASINI TAMAMLAMIŞTIK

Yıldırım Akbulut Hükümeti'nin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yaptığı sırada bu konunun üzerinde çok çalıştıklarını belirten Cengiz Altınkaya, projenin geçmişini Yeni Şafak'a anlattı. Bakanlığı döneminde Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprü işinin fizibilite çalışmasını yaptıklarını ve uzmanlardan kurulu bir heyetin gerekli etüt çalışmasını tamamladığını da hatırlatan dönemin İmar ve İskan Bakanı Altınkaya, köprünün güzergahının da belirlendiği ve kendisinin de Ağustos 1990'da ilgili güzergahı incelediğini anlattı.

ÇEYREK ASIR GECİKTİ

Kendilerinden sonra gelen koalisyon hükümetlerinin köprüyü düşünecek zamanları da vizyonları da olmadığını anlatan Altınkaya, şu eleştirilerde bulundu: “DYP-SHP koalisyon hükümeti, bizim başlattığımız otoyol projelerini bile tamamlayamadı. Bolu Tüneli, Karadeniz Sahil yolu gibi projelerin tamamlanması uzun yıllar aldı. Bu büyük projeleri tamamlamak yine tek partiyle kurulan güçlü bir hükümeti nasip oldu. Koalisyonlar, böyle büyük vizyon projeleri düşünemez” dedi.

EGE'DEKİ İLLERİN SANAYİLEŞMESİ GECİKTİ

“Çanakkale Köprüsü 15 yıl önce devreye girseydi Türkiye'nin bugün bambaşka bir yerde olurdu” diyen Altınkaya, şöyle devam etti: “Çanakkale'yi bir sanayi kenti yapma arzumuz vardı. Bunun yanısıra Balıkesir, Manisa, İzmir, Denizli ve Aydın illeri büyük birer sanayi kenti olurdu. Başlattığımız otoyol projelerinin devamı olarak Çanakkale Köprüsü'nü önemsiyorduk. Koalisyon hükümetleri dönemi başlayınca proje tozlu raflara kaldırıldı.”

Siyasi kavgalar pahalıya mal oldu

Özal, Kasım 1989'da cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıkınca, peşinden kurulan Yıldırım Akbulut Hükümeti iki yıl, Mesut Yılmaz Hükümeti ise beş ay sürdü. Kasım 1991'de Süleyman Demirel'in SHP ile birlikte kurduğu hükümetle Türkiye'de koalisyon dönemi başladı. 11 yılda 9 koalisyon hükümeti gördük. Tansu Çiller'in kurduğu 51. hükümet sadece 25 gün sürdü. Yamalı bohça tarzı kurulan hükümet ortakları, kavga ve çekişmelerden köprü düşünecek halde değillerdi. Ankara'daki siyasi kavga, sadece Çanakkale Köprüsü'nü vurmadı, bir çok alanda Türkiye'ye pahalıya mal oldu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 1
  • Metin Tetik 7 yıl önce Şikayet Et
    Koalisyon "ülkeyi birlikte ve ortak akılla, şeffaf ve denetimli olarak yönetmek demektir" Tek adam yönetimli Osmanlı battı-girri. Tek adamlı Libya, Arabistan, Afganistan, Suriye, Irak, Pakistan, vs. vs. nal topluyor. Koalisyon ile uzlaşarak ve ortak akılla yönetilen ülkeler ilk on'da. Bizim muhteremler bu ülkelere çemkiriyorlar. Daha uçağını, otomobilini yapamıyorsun... buna bak.
    Cevapla