Gazprom'dan kritik Türk Akımı açıklaması

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Miller, Türk Akımı Projesine hissedar alınmasını Avrupalı şirketlerle değerlendirdiklerini ifade etti.

Gazprom'dan kritik Türk Akımı açıklaması
Gazprom'dan kritik Türk Akımı açıklaması
GİRİŞ 01.07.2017 11:53 GÜNCELLEME 01.07.2017 11:53

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, Güney ve  Güneydoğu Avrupa’daki ülkelerin neredeyse tamamının, TürkAkım üzerinden doğalgaz  almak arzusunda olduklarını belirterek, "Projeye hissedar alınmasını da  değerlendiriyoruz." dedi. 
 
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Gazprom Genel Hissedarlar  Toplantısında konuşan Miller, inşaatı devam eden TürkAkım doğalgaz boru hattı  projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Projede ilk hattın 2018, ikinci hattın ise 2019’da tamamlanacağını  vurgulayan Miller, "Projeyle Avrupa'nın Güney ve Güneydoğu bölgelerine sağlanacak  15,75 milyar metreküplük doğalgazı bölgedeki neredeyse tüm ülkeler istiyor."  ifadesini kullandı.
 
"TürkAkım'a  hissedar alabiliriz"
 
TürkAkım ile gönderilecek doğalgazın fiyatlandırmasının belirlenecek  fiyat formülüne göre şekillendirileceğini anlatan Miller, "Tercih edilecek fiyat  uygulamasını henüz belirlemedik." şeklinde konuştu.
 
Miller, TürkAkım'da Gazprom'un tek hissedar olduğunu hatırlatarak,  "Projeye Avrupalı doğalgaz iletim sistemi şirketlerinin ilgisi var. TürkAkım'a  hissedar alabiliriz. Bu konuyu Avrupalı şirketlerle yoğun bir şekilde istişare  ediyoruz." dedi.
 
İstanbul'da geçen yıl ekim ayında imzalanan TürkAkım hükümetler arası  anlaşma ile her biri yılda 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru  hattının inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın Türkiye'ye, ikinci hattın ise  gerekli teminatların alınması halinde Avrupa'ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor.

KAYNAK: AA