Fransa yaptı gücüne güç kattı! Türkiye de yapacak

Son yıllarda santral çevresindeki küçük ve orta ölçekli şirketlere sağlanan iş imkanı artıyor. 2025'e kadar bölgeye 2 milyar avro yatırım yapılacak.

Fransa yaptı gücüne güç kattı! Türkiye de yapacak
Fransa yaptı gücüne güç kattı! Türkiye de yapacak
GİRİŞ 14.01.2018 16:46 GÜNCELLEME 14.01.2018 17:18
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Fransız Elektrik Şirketi EDF`ye ait Belleville Nükleer Güç Santrali`nin (NGS) İletişim Direktörü Thierry Taponard, nükleer santralin, kurulduğu bölgedeki küçük ve orta ölçekli şirketlere önemli iş imkanı sağladığını ve 2025`e kadar bölgeye 2 milyar avro yatırım yapacaklarını belirtti.

Fransız Elektrik Şirketi EDF'ye ait  Belleville Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) İletişim Direktörü Thierry Taponard, Fransa'daki nükleer enerji santral ve tesislerinin  çevresindeki yaşam alanları ve ekonomiye sağladığı faydaları AA muhabirine  değerlendirdi.

Nükleer santrallerin bulundukları bölgedeki ekonomik hareketlenmeye  destek olduğunu ifade eden Taponard, nükleer tesis sayesinde farklı ülkelerden  birçok insanın iş amaçlı olarak bölgeye geldiğini vurguladı.

Taponard, Belleville NGS'den yılda 16,7 milyar kilovatsaat elektrik  üretildiğini ve bölgedeki 2,5 milyon tüketicinin elektriğinin bu santralden  karşılandığını anlattı.

Paris'in 180 kilometre güneyinde bulunan santralin ilk reaktörünün  1987, ikincisinin de 1988'de devreye alındığını aktaran Taponard, "Santralde şu  an 787 kişi çalışıyor, 265 kişi de dolaylı yoldan istihdam ediliyor. Santral, her  16-17 ayda bir yakıt değişimi için 30 gün süreyle durduruluyor ve her değişimde  yakıtın sadece üçte biri değiştiriliyor. Yakıt değişimi sırasında ise santralde  çalışan kişi sayısı 800 ila 2 bin arasında değişiyor." dedi.

Taponard, son yıllarda santral çevresindeki küçük ve orta ölçekli  şirketlere sağlanan iş imkanının arttığını dile getirerek, "2025'e kadar bölgeye  2 milyar avro yatırım yapılacak. Santralin 2020'ye kadar çalışma izni bulunuyor.  Bu süre dolmadan 10 yıllık uzatım için başvuruda bulunulacak." diye konuştu.

"VALİLİK GÜVENLİK TATBİKATI YAPIYOR" 

Belleville Belediye Başkanı Patrick Bagot da nükleer santralin  kurulmasıyla bölgede nüfusun 10 kat artarak 3 bin 500'e yükseldiğini söyledi.

Santralin çevresindeki insanların güvenliğine ilişkin de önemli  çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çeken Bagot, şöyle konuştu:

"Burada yaşayan insanların güvenlik endişesi yok. Çoğunun akrabaları  ya da kendisi santralde çalışıyor. Yerel bilgilendirme komitemiz var. Komite,  olumlu ya da olumsuz her gelişmeyi haber veriyor. Bu civarda yaşayan insanlar  sürekli olarak bilgilendiriliyor, bir şey olursa nasıl davranacaklarını  biliyorlar. Ayrıca valilik tarafından güvenlik tatbikatı da yapılıyor. Bizim de  belirli bir hareket planımız var. Şimdilik 10 kilometrelik bir hareket planı  hazırladık ama bu alan daha sonra 20 kilometreye çıkacak"

NÜKLEER SANTRALLE BÖLGEYE 40 YENİ İŞLETME 

Belleville NGS'nin yakınlarındaki Cosne Bölgesi Kalkınma Ajansı  Direktörü Claude Martin de nükleer tesisin, kurulduğu bölgenin ekonomisine büyük  katkı sağladığını belirterek, 2000 yılından bu yana bölgede 40 yeni işletmenin  faaliyete geçtiğini söyledi.

Bölgede nükleer santral karşıtı kimsenin bulunmadığını ifade eden  Martin, "Başta insanların bir endişesi vardı ama bu endişe şu an tamamen tersine  dönmüş durumda. Belleville nükleer santralinin ne kadar güvenli olduğu ve  ekonomik olarak ne kadar getiri sağladığı kanıtlandı. Özellikle ekonomik getiri  açısından herkes çok memnun, karşı çıkan kimse yok." diye konuştu.

NÜKLEER SANTRAL HAYAT STANDARTLARINI YÜKSELTTİ 

Fransa'nın kuzeyinde bulunan Flamanville nükleer santraline yaklaşık 5  kilometre uzaklıkta yer alan Les Pieux'in Belediye Başkanı Jacques Lepetit ise  santrallerin bölge ekonomisini kalkındırmada önemli payı olduğunu ifade etti.

Lepetit, bölgede bir nükleer yakıtları yeniden işleme tesisi ve Türk  ustaların da çalıştığı Flamanville nükleer santralinin bulunduğunu söyledi.

Söz konusu nükleer tesisler ile yeni liman, demiryolu ve karayolu  altyapı tesislerinin inşa edildiğini belirten Lepetit, "Nükleer santralle beraber  bölgedeki insanların hayat standardı yükseldi. Geçen zaman içinde insanlar  nükleer santrallerin güvenli olduğunu öğrendiler ve güven duyuyorlar. Çevre  bölgelere göre bizim eğitim, sportif gibi altyapılarımız daha iyi durumda."  değerlendirmesinde bulundu.

Lepetit, ayrıca Flamanville santralinde bin 650 megavatlık üçüncü  reaktörün inşatının devam etiğini kaydetti.

YERİN 500 METRE ALTINA ATIK TESİSİ 

Fransız Ulusal Radyoaktif Atık Yönetimi Ajansı tarafından Fransa'nın  kuzeydoğusundaki Meuse bölgesinde yerin 500 metre altında radyo aktif atık ve  kullanılmış nükleer yakıt bertaraf tesisi inşa ediliyor.

İnşaatı devam eden Cigeo Derin Jeolojik Bertaraf Tesisi'nin 2030'da  orta seviyeli, 2080 yılında ise yüksek seviyeli nükleer atıkları bertaraf etmeye  başlayacağı planlanıyor. Tesisin 2025'te faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Fransa'da elektrik ihtiyacının yüzde 77'si ülkedeki 19 nükleer enerji  santralinden karşılanıyor. Söz konusu santrallerde 132 bin 107 kişiye istihdam  sağlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Emir 6 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral pahalı kirli ve tehlikelidir
    Cevapla
  • temiz enerji 6 yıl önce Şikayet Et
    tamam anladık. nükleer santral olayını Türkiye halkına böyle kabul ettirmek istiyorsunuz. zaten bugün tv lerde de haberde aynı anlatım vardı. tamam gerekli ama. Fransa ne alaka? Fransızla ile anlaşmamı yaptınız? özellikle bu şirket ile? 2020 de kapatılacak tesislerini Türkiyeye mi taşıyacaklar???
    Cevapla
  • vat 6 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka be bize ne fransa' nın kalkınmasından , santralinden, iş gücünden ? saçmalamayın kardeşim...
    Cevapla
  • hasbi 6 yıl önce Şikayet Et
    Van a yapılacak olan bir santral orada iş potansiyelini arttırır terör bitecek ise ekonomik refahla biter. van gölünde canlı yok soğutma için ideal.
    Cevapla
  • akıncı imam 6 yıl önce Şikayet Et
    Van gölünde nasıl canlı yok? Deniz kada gölü çöplüğe çevirmeye gerek yok...
    Cevapla