Kanal İstanbul ile köylere ‘çılgın’ tarife

Küçükçekmece-Terkos güzergahından geçecek çılgın proje fiyatları hareketlendirdi.

Kanal İstanbul ile köylere ‘çılgın’ tarife
Kanal İstanbul ile köylere ‘çılgın’ tarife
GİRİŞ 21.01.2018 16:30 GÜNCELLEME 21.01.2018 16:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yassıören, Şamlar, Kayabaşı Köyü, Sazlıbosna ve Haraççı’da metrekaresi 350 lira olan araziler bir hafta içinde 800 liralara çıktı. Emlak uzmanları, yatırımcıları, “Bu dönemde arazi simsarları da çıkacaktır. Arsa imarlı mı, SİT alanda mı? Diye iyice araştırılmalı. Yoksa art niyetli kişilerin tuzağına düşebilirler” uyarısı yaptı.

Ulaştırma Bakanlığı 65 milyar liraya mal olacak Kanal İstanbul’un güzergahını belirledi. Buna göre, proje Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy’den geçerek Terkos Barajı’nın doğusundan Karadeniz’e çıkacak. Uzunluğu 45 kilometre olacak Kanal İstanbul projesinde güzergahın netleşmesiyle birlikte fiyatlar da hareketlendi. Şimdiden Şamlar, Kayabaşı Köyü, Sazlıbosna ve Haraççı gibi noktalar metrekaresi 350 lira ola araziler bir hafta içinde 800 liraya kadar çıktı. Söz konusu bölgelerde arsa fiyatlarının daha artmasını bekleyen ve metrekarede Bin TL rakamlarının görülebileceğine işaret eden emlakçılar, yatırımcıları acele etmemeleri konusunda uyardı.

Gayrimenkul uzmanları, “Yatırım yapmak isteyenler spekülasyonlara değil, bölgeye hakim uzmanlarla çalışmalı. Bu dönemde arazi simsarları da çıkacaktır. Çok acele etmeden ‘imar var mı, SİT alanında mı?’ gibi iyice araştırdıktan sonra karar verilmeli. Yoksa art niyetli kişilerin tuzağına düşebilirler” uyarısında bulundu. Kamuoyunda ‘Çılgın Proje’ olarak da bilinen Kanal İstanbul’da güzergahın netleşmesiyle bölgedeki fiyat hareketliliğini gayrimenkul uzmanları Karar Gazetesi’ne değerlendirdi. ERA Fer Ofisi Brokerı Adnan Arslan, projede 1/100.000 ölçekli güzergah ve rezerve yapı planının tamamlandığını söyledi. Kısa zaman önce metrekaresi 80 lira olan arsa fiyatlarının 800 liraya kadar yükseldiğine işaret eden Adnan Arslan, şunları söyledi: “ Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklamalardan sonra bu projenin geçtiği bölgelerdeki arsaların değerlenmesi bekleniyor. Özellikle arsa metrekare fiyatları bin TL seviyelere kadar çıkabilir. Keza konut fiyatları da buna paralel yükselişe geçecektir. Özellikle Arnavutköy’de Baklalı, Çilingir, Dursunköy, Sazlıbosna, Terkos’ta emlak fiyatlarında artışlar görülebilir. Ayrıca Küçükçekmece’de Fatih, İstasyon, Kanarya, Yarımburgaz mahallelerinde konut fiyatlarının değerleneceğini tahmin ediyoruz.” Emlak Uzmanı Hakan Erilkun ise açıklanan rotanın, yalnız Kanal İstanbul güzergahındaki bölgeleri değil, tüm İstanbul’daki emlak değerlerini de altüst edeceğini söyledi. Bölgedeki emlak değerlerinin asıl şimdiden sonra katlanarak artacağı öngörüsünde bulunan Hakan Erilkun, şimdiden Yassıören, Şamlar, Kayabaşı Köyü, Sazlıbosna, Haraççı gibi noktalarda metrekaresi 350 TL seviyelerinde olan arsa fiyatlarının bir hafta içinde 800 TL’leri gördüğünü belirtti.

Bölgedeki emlak değerlerini belirlemede temel unsurun, kanala yakınlık olduğuna işaret eden Emlak Uzmanı Hakan Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamulaştırma maliyetinin diğer alternatiflere göre daha düşük olması ve zeminin her açıdan uygunluğu nedeniyle kanalın bu bölgeden geçeceği zaten biliniyordu. Ancak şimdi kanala yakınlık önem kazandı.”

SAZLIK ALANLAR BİLE 700 TL’YE SATILIYOR

Sadece Kanal güzergahı değil, Kanal’a yakın sırt bölgelerin de değerini katlayacağını söyleyen Emlak Uzmanı Hakan Erilkun, “Özellikle Şahintepesi, Altınşehir, Bahçeşehir ve Ispartakule de değerini katlayacak. Sınırlı bütçeli yatırımcılar için ilk önerimiz mutlaka Kanal’a yakın olan Şahintepesi, Altınşehir ve Bahçeşehir, Ispartakule bölgelerini tercih etmeleridir. Bu üç bölgede emlak yatırımcısının sıfır risk ile bir yılda yüzde 80 pirim yapacağı nettir” önerisinde bulundu. Kanalın geçeceği rotanın kenarlarındaki kamulaştırma (imarsız alan) uygulaması nedeniyle arsa-arazi yatırımında dikkatli olmak gerektiğine işaret eden Erilkun, “Bölgede yapılaşmaya uygun olamayan sazlık alanlar bile perakende hızıyla 700 TL’yi gören fiyatlarla satılıyor. Arnavutköy, Şamlar, Hadımköy bölgelerinde arsanın imarlı olup olmaması bu aşamada önem teşkil etmiyor. Zira proje aşaması hayata geçirildiğinde şekillenme sağlanacağı için bir avuç toprak adeta altın misali kapanın elinde kalıyor demek yerinde olacaktır.”

‘SİMSARLARA DİKKAT EDİN, SİT VAR MI BAKIN’

ERA Fer Ofisi Brokerı Adnan Arslan, bölgede arazi sahibi olmak isteyen gayrimenkul yatırımcılarına uyarılarda da bulundu. Arslan, yatırımcılara şu tavsiyeleri yaptı: “Era Gayrimenkul olarak önerimiz, arsa veya konut alarak bu bölgede yatırım yapmayı düşünenler özellikle güvenilir, saygın ve profesyonel gayrimenkul şirketleri ile çalışmaya özen göstersinler. Çok fazla acele etmeden ‘İmarı var mı, SİT alanında mı?’ gibi iyice araştırdıktan sonra yatırım kararlarını netleştirmelerini öneriyoruz. Her zaman profesyonel ve bölgeye hakim uzman gayrimenkul firmalarıyla çalışmak çok önemli. Aksi takdirde bir takım söylentilere kapılıp art niyetli kişilerin tuzağına düşebilirler. Bizim tavsiyemiz yatırım yapmak isteyenler spekülasyon ve söylemlerle değil, bölgeye hakim uzman gayrimenkul firmalarıyla çalışmalı. Bu dönemde özellikle art niyetli insanların simsarlık yapmaya başlayacaklar. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak isteriz.”

YORUMLAR 2
  • Kadir 6 yıl önce Şikayet Et
    Yetkililer projeyi gizli tutsaydı dışardan hiç kimse gelip orda yer satın almasaydı daha iyi olmazmıydı devlet şimdi 3 liralık yere 15 lira verecekler ve milletin parası bu
    Cevapla
  • cengiz 6 yıl önce Şikayet Et
    benim orada arsam olsa satmam.
    Cevapla