Urfa OSB'de arsa da yok fabrika da!

Şanlıurfa'da 1994 yılında 1. Organize Sanayi Bölgesi 2007 yılında 2. Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. 250 firma yer aldı ama sadece 90'ı çalışıyor. Diğerleri kapalı veya proje aşamasında

Urfa OSB'de arsa da yok fabrika da!
Urfa OSB'de arsa da yok fabrika da!
GİRİŞ 05.11.2012 09:57 GÜNCELLEME 05.11.2012 09:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Şanlıurfa'da 1994 yılında dönemin Valisi Ziyaeddin Akbulut'un başlattığı Şahabettin Harput'un devam ettirdiği Organize Sanayi Bölgesinde 168 firma yer aldı. Büyük çoğunluğu Çırçır fabrikası olan bölgede 79 fabrika kapalı veya halen inşaat halinde. 89 fabrikadan 44'ü yılda 3 ay çalışan Pamuk Çırçır atölyesi olarak pamuğu çekirdeğinden ayıran fabrika. 15'i ise yine yılın belli dönemlerinde çalışan pamuk yağından değişik yağlar üreten yağ fabrikası.

Geriye kalan 30 fabrika ise, İplik fabrikası, Bulgur Fabrikası, Un Fabrikası, Çorap Fabrikası, Örme Namaz Takkesi, Hazır Beton, Hazır Yemek Fabrikası, Mobilya Üretimi, Süt ve Süt Ürünleri Fabrikası, Trafo üretim fabrikası, Yağmurlama sistemi fabrikası, Plastik, Sanayi Buzdolabı üretimi, Gül Üretimi, Otomotiv yedek parça, İlaç ve Boru gibi üretim yapıyor.

Kapalı olan firmaların bazılarına bankalar el koyarken, bazısı ise yıllardır kapalı. Bunların içinde eski Galatasaray başkanı Faruk Sümer'in de ortağı olduğu ve İsviçreli Musevilerin kurduğu GATEKS İplik fabrikası da bulunuyor, HEKTAŞ gibi ilaç kimyasal ilaç fabrikası da bulunuyor.

2007 yılında Yusuf Yavaşcan döneminde açılan 2. Organize Sanayi Bölgesinde ise 79 firma müracaat etti. İlk üretim yapan Dünya Porselen Fabrikası arsayı aldıktan kısa bir süre sonra üretime başladı. Fabrikada porselen, seramik ve fayans üretimi yapılırken, 2. Firma Hakan Plastik'te faaliyete geçti üretim için gün sayıyor. Bunun dışında Miyar Araştırma şirketinin kurduğu Soğuk hava deposu faaliyet aşamasında. 26 firmanın kuracağı fabrika inşaatı devam ederken, diğerleri ise proje aşamasında kaldı.

Şimdi 1. ve 2. Bölgede yer bulamayan işadamları 3. Bölgenin kurulması için baskı yaparken, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün uzun yıllardır denetim yapmadıklarını belirtti.

Gaziantep'te 6 Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 2 bin fabrika faaliyetini sürdürdüğünü aktaran İşadamları "Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü bu tahsisleri yaparken, siyasi güce boyun eğiyor. Bazıları ise üretim yerine kiraya veriliyor. Depo olarak kullanan çoğunlukta.

Şanlıurfa'da bir çok şahıs bu fabrika alanlarını yıllardır ellerinde bulunduruyor. Kapalı olan fabrikaların büyük çoğunluğunda makine bulunmuyor. Adı Organize Sanayi Bölgesi" şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • aziz taş 11 yıl önce Şikayet Et
    organize işler. malesef,diyarbakırda da durum aynı zamanında birileri parsellemiş ve şu yatırım yapmak istiyene yer yok 5 yıl önce kiralıyanlar bugun yerlerini milyon dolarlarla satmaya calışıyor, valilikler neden yetki verilmez fabrika kurmuyanların yer iptali icin o da ayrı bi sorun
    Cevapla