Erdoğan: 6.5 milyon yapı dönüşecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çevre araçları dağıtım töreninde konuştu.

GİRİŞ 17.01.2013 14:48 GÜNCELLEME 17.01.2013 15:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasından satır başları;

-Çevre yatırımlarının çevremize, bölgelerimize ve illerimize hayırlı olmasını diliyorum. 

-Batı kentlerinde şehirler sadece soyluların ve zenginlerin yaşadıkları yer. Buralardan fakirler ve köylüler dışarıda tutuluyordu. Bizde kent diye bir kavram yoktur. Bizde şehir vardır. Şehir medeniyetin doğduğu yer olduğu kadar, medeniyetleri şekillendiren yerdir. Bizim şehirlerimiz hiç bir zaman dışlayan olmadı. 

-Akarsu akıyor ama evinin ve fabrikasının pisliğini buralara akıtanlar var. Bunlara medeni diyebilirmiyiz. Bunlar kusara bakmasın vahşi sınıfına giriyor. Doğaya zulmetmeye hakkınız yok. Havada senden başka milyarlarca insanın hakkı var. 

-Toprağın,suyun ve havanın bize bir emanet edildiğini bilecek ve hayatını idame ettireceğiz. Doğayı vahçice yıpratmak yok etmek bizim tarihimizde yoktur. Bunlar şehirler için de geçerli. Yüksek binalar yapmak şehirleşme  olmaz. Şehri şehir yapan içinde yaşayan insanlardır. 

-Ben her zaman ifade ediyorum çamurun içinde oynayan çocukla ulu bir çınarın altında oynayan çocuk bir değildir. Dünyaya yoğun araç trafiğinin ve kanalizasyon pisliğinin olduğu yerde büyüyen bir çocukla, ağaçlarla, sularla ve sebille karşılaşan bir çocuğun muhakemesi bir değildir. Bütün şehirleri sağlam taşlar inşa etmez. Güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. 

-Bizim ecdadımızın ilhak aldığı şehirleri inşa etmek için iman üstü çaba sarfediyoruz. İşimiz kolay değil. Nüfusun artığı şehir nüfusların arttığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bundan önce de hep yanlış planlanmış şehirleri düzenlemek için çalışıyoruz. Böyle gelmiş böyle gider diyemeyiz. 

-Bakanlığımız ile afet riski taşıyan yerleri belirledi. 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedefliyoruz. Şehirlerimizin alt yapılarını baştan sona ele alıyoruz. Ülkemiz nüfusunun yüzde 72sine alt yapı hizmeti veriyoruz. 

-2023 yılında belediye sınırlarındaki tüm vatandaşlar katı atık hizmeti alacak. Çöp depolama sorunu ortadan kalkacak. Enerji kimlik uygulamasıyla 34 bin binaya kimlik kartı verdik ve yüzde 40 tasarruf sağladık.

-Bize bir emanet olan tabiatı korumayı vazgeçilmez bir sorumluluk olarak görüyoruz. 

-Bizim tarihimize bir tane Mimar Sinan yetmez, yüzlerce Mimar Sinan yetişecek.

-Selimiye, Süleymaniye gibi eserlimiz var. Bunlar gibi eserler otraya koyabilecek ustalara ihtiyacımız var. 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL