Dönüşümde ''yıkımın kredisi'' de devletten

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, binasının riskli olduğunu tespit ettirmek ve riskli binasını yıktırmak isteyenlere Özel Hesap'tan kredi desteği verecek.

Dönüşümde ''yıkımın kredisi'' de devletten
Dönüşümde ''yıkımın kredisi'' de devletten
GİRİŞ 27.01.2013 11:29 GÜNCELLEME 27.01.2013 11:29

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 yılda yaklaşık 6,5 milyon çürük binanın yıkılacağı kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşa maddi olarak da destekte bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlık, binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyene Özel Hesap'tan tespit kredisi verecek. 100 metrekarelik daire için üst limit olarak 600 lira tespit kredisi kullandırılacak.

Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde tespitin yaptırılarak, Bakanlığa gönderilmesi zorunlu olacak.

-Riskli binaların yıkımına kredi-

Riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tespit edilen yapılar için de Bakanlıkça yıkım kredisi verilebilecek. Kredi tutarı, bin metrekarelik yapı için 6 bin lira olarak belirlendi.

Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde yıkım işleminin yaptırılarak enkazının kaldırılması gerekecek.

-Geri ödeme süreleri 24 ay-

Tespit ve yıkım kredisi kullanmak isteyen hak sahiplerinin, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

Her iki kredinin geri ödeme süresi 24 ay olarak belirlenirken, geri ödemeler kredinin verildiği tarihi takip eden aydan başlayacak.

-Diğer finansal destekler-

Bakanlık, riskli evini boşaltanlara en fazla 18 ay boyunca ayda 600 lirayı geçmeyecek şekilde kira yardımı yapabiliyor.

Bankalarla kentsel dönüşüm kredisi için protokoller imzalayan Bakanlık, kullanılacak kredilere faiz desteği de verebiliyor. Güçlendirme ve konut yapım kredilerinde faiz desteği yüzde 4, azami ödemesiz dönem 2 yıl, azami vade 10 yıl olarak belirlendi. İş yeri yapım kredilerindeki faiz desteği ise yüzde 3, azami ödemesiz dönem 2 yıl, azami vade 7 yıl olacak.

Bu arada, vatandaş, kira yardımı ya da faiz desteğinden birini seçebilecek.

Öte yandan, hak sahipleri, anlaşmalı bankalarca kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirilirse, Özel Hesap'tan kredi kullanmak için başvurabilecek. Kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenlenecek.

KAYNAK: AA