Köprü ve otoyollar halka açılıyor!

Hükümet iptal edilen köprü ve otoyol ihalesiyle ilgili yeni yöntem arıyor. Koç-UEM ve Ülker'in teklifini düşük buldukları için ihaleyi iptal ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Belli bir oranda halka açabiliriz" dedi.

Köprü ve otoyollar halka açılıyor!
Köprü ve otoyollar halka açılıyor!
GİRİŞ 24.02.2013 06:58 GÜNCELLEME 24.02.2013 12:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Koç Holding, Ülker ailesinin şirketi Gözde Girişim ve Malezyalı UEM'in 5.7 milyar dolar verdiği otoyol ve köprü özelleştirmesinin iptalinin ardından halka arz sinyali verdi.

Köprü ve otoyol ihalesini rakamı az buldukları için iptal ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Teklif edilen tutar en alt olarak belirlediğimiz rakamın bile çok altında.

Özelleştirmede başka adımlar var, bunlardan biri de halka açmaktır. Belki belli bir oranı halka açabiliriz" dedi.

DÜNYADA DA BÖYLE

Başbakan Erdoğan'ın işaret ettiği halka arz modeli dünyada da sıkça kullanılıyor. Tekeli önlediği için birçok ülke otoyolları işletme hakkı devri yerine, bir şirket kurup onu halka açarak özelleştiriyor.

Oluşan fiyata göre de yatırımcılara blok satış yapılıyor. Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde belli bir oranda halka açılan şirketler daha sonra özelleştirme yoluyla özel sektöre devredildi. İtalya'da otoyolların sadece yüzde 30'u bir şirketin elinde. Kalan bölüm ise halka açık.

Fransa'da 2005'te yapılan özelleştirmeyle üç şirket otoyolların yüzde 80'ini elinde bulunduruyor. Japonya'da ise 2001'de dönemin Başbakanı Juniçiro Koizumi tarafından başlatılan süreçte 6 şirket kuruldu. 2005 yılında yapılan özelleştirmede gelirlere göre farklı şirketler kuruldu ve buna göre satış yapıldı.

YORUMLAR 10
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    en dogru karar. halkbank ın %25 ının halka arzından 4 mılyar tl gelır elde edıldı - kopru ve otoyollar tıkır tıkır ıslıyor - ozel sektorun katkı saglayabılecegı bır durum yok - koc a peskeh cekılecegıne 10 mılyar dolar yanı koc un verdıgının 2 katı fıyatla halk a arz edılsın hısselerı kapıs kapıs gıder - mıllet dusen fazı ortamında bırıkımlerını degerlendırebılecegı cocuklarına bırakabılecegı enflasyon a karsı korunmus bır yatırıma buyuk ragbet gosterır
    Cevapla
  • Aziz Tekin 11 yıl önce Şikayet Et
    başbakan. otoyolların reklamını yaptı,şimdi de satışa geçti.. :))
    Cevapla
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    satilmasini istemiyenler sunu bilmiyor. orta yasli herkes turkiyenin 2000 oncesi KIT lerinin halini bilir hemen hemen hepsi buyuk zararlar yazar idi bu sebepten oturu devlet yatirim a ayirdigi butceyi bu zararlari ortmekde kullanir idi bu kurumlardan 1 inde 200 isci gerek ise 800 ile 1000 kisi calisir idi calisir demiyelim hepsi yan gelir yatar karsiliginda bugunun parasi 3000 ile 5000 tl para alirlar idi bu KIT lerin satilmasina en cok o isciler karsi cikmis idi bide onlari oralara sokan siyasiler tabi bugun milyar dolarlar kaar eden HALK BANK ZIRAAT BANKASI gibi kurumlar batiyolar idi kisacasi devletin elinde 5 tl kaar ediyor ise satildiginda 4 tl net kaar dahada mantiklidir cunku o kit en ufak bi siyasi degisimde gene eski sisteme donme ihtimali var isletme sorunu buyuk amma sattin mi ne isci ile ne isletme ile ugrasirsin kaar zarar seni hirkalamaz butceden para komak zorunda kalmazsin boylece butcen gereksiz acik vermez ve %40 oraninda vergi zaten alirsin
    Cevapla
  • Samet Ergül 11 yıl önce Şikayet Et
    halim demircioğlu devlet daha çok para kazanmak için bunu yapıyor. şuan devletin elinde bulunan köprü ve otoyol geçişlerinde devlet sadece geçen araç başına ücret alıyor. özelleştirme yapıldığında ise devlet hem toplu para alacak hemde geçen araç başına vergi alacak hemde özelleştirmeyi kazanan şirket yıl sonunda toplam kazanç vergisini ödeyecek yani akıllı olan devletler bunu yapıyor örneğin abd ve çin açın araştırın devletin elinde kaç firma var ? sadece ordu yani askeriye var, başka hiç bir kurum yok. devletlerin asli görevi denetim yapmak ve denetimlerle vergi toplamak bizim ülkemizde bu durum sıkıntılı. Ayrıca başbakanımızı tebrik ediyorum, inşallah halka arz olur yüzde 40 yada 50 gibi bir oran borsaya açılır kalanı özelleştirilir böylece gelir en az 2 kat fazla olacaktır.
    Cevapla
  • Fethi Gonullu 11 yıl önce Şikayet Et
    bıktık bu ergenokon zihniyetinden... ülkemiz bir adım ilerlesin istemiyor bu zihniyet .. devletin işi köprü çalıştırmak değil, yol çalıştırmak değil... Babalar gibi satıcaz köprüleri yolları herşeyi.. Devlet devletliğini yapacak işletmeci işletecek..komunizmin devri geçti... Allahtan başımızda ak parti var ve daha en az 50 yıl iktidar garanti... Çünkü halkımız ne kadar şanlı olduğunu anladı ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle