Bir zamanların tarlası ' kuş cenneti' olma yolunda

Karaman'ın merkeze bağlı Yeşildere beldesinde, İbrala deresinin üzerine kurulan Yeşildere Barajı, sulak alanların kuruması ile Karaman'ı terk eden birçok kuş türüne yeni yaşam alanı oldu.

Bir zamanların tarlası ' kuş cenneti' olma yolunda
Bir zamanların tarlası ' kuş cenneti' olma yolunda
GİRİŞ 29.05.2013 13:19 GÜNCELLEME 29.05.2013 13:19

 

Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiği yerlere binlerce yıldır hayat veren İbrala deresinin, yapımı biten baraj inşaatı ile farklı bir misyona kavuştuğunu belirtti.

İbrala deresi boyunca uzanan verimli tarım alanlarında üretilen meyve ve sebzelerin, farklı aromolarıyla her zaman ilgi gördüğünü ifade eden Koçak, "Su tutulmasından itibaren bir göl oluştu. Buradan, verimli Karaman Ovası sulanacak. Karaman'ın içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Daha şimdiden baraj gölü, amatör balıkçılar ve kentin gürültüsünden kaçıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için çekim alanı" diye konuştu.

 Ördek, balıkçıl, martı, pelikan...

Karaman'da çok değil 25-30 yıl öncesine kadar birçok sulak alan olduğunu ve bu alanlarda yüzlerce çeşit kuş yaşadığını anlatan Koçak, şunları kaydetti:

"Karaman göçmen kuşların geçiş alanı... Acıgöl, Hotamış Gölü, Çavuş Gölü, Akgöl gibi sulak alanlar kuşlar için önemli yaşam alanları idi. Fakat yeraltı sularının hızla çekilmesi, tarımda bilinçsiz su kullanımı ile bu sulak alanlar kayboldu. Bu alanlarda yaşayan binlerce kuş türü de Karaman'ı terk etmek zorunda kaldı. Göçmen kuşlar gelip geçerken artık Karaman'a uğramaz oldu. Şimdi Yeşildere Barajı'nın su tutması ile bu kuş çeşitlerinden bazılarını tekrar görmeye başladık. Göç zamanlarında göl civarında binlerce kuş görmek mümkün. Ördek, balıkçıl, martı, pelikan, leylek gibi kuş türleri, yazı burada geçiriyor. Bu da sadece doğaseverleri değil herkesi mutlu ediyor."

 Tarlalarda domates yerine alabalık var

Barajda su tutulması ile tarım alanlarının yanı sıra beldelerine bağlanan Denircik Mahallesinin de sular altında kaldığını dile getiren Koçak, "Baraj yapılması mutlaka bizlerden bir şeyler götürdü. İnsanların tarlaları, bahçeleri, evleri sular altında kaldı. Fakat belde halkımız bunu hoşgörü ile karşıladı. Zaten bedelleri karşılanmıştı ayrıca ülke menfaatleri söz konusu... Şimdi tarlalarda domates, biber yerine sazan, alabalık var. Kuşlar var. Su altında kalan mahallemizin, baraj gölünün doğa ve fotoğraf tutkunlarına sağladığı imkanlar var. Bu bölge Karaman'ın çekim merkezi ve yaşam alanı olacak. Yalnız şu uyarıyı da yapmak zorundayım. Mutlaka ve mutlaka bu bölgeye, bizi affederek tekrar gelen kuşları koruyalım, onların bereket getireceğini unutmayalım " diye konuştu.