500 yıllık kale tatil köyüne dönüşecek

"Türkiye'nin ilk yavaş şehri Seferihisar"daki 500 yıllık Sığacık Kalesi'nde bulunan 284 ev, yenilendikten sonra turizme açılacak.

500 yıllık kale tatil köyüne dönüşecek
500 yıllık kale tatil köyüne dönüşecek
GİRİŞ 27.06.2013 13:38 GÜNCELLEME 27.06.2013 13:38

Seferihisar Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Seferihsar Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valiliği İl Özel İdaresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi ortaklığında gerçekleşecek Sığacık Kaleiçi Sokakları Sağlıklaştırma Projesi'nin yapılacak çalışmaları Kaleiçi sakinlerine anlattı.

İlçede günübirlik turizmin yanı sıra küçük ölçekli turizm ve ev pansiyonculuğu geliştirmek üzere bir proje hazırladıklarını belirten Soyer, ev pansiyonculuğu yapmak isteyen bölge halkına destek sağlayan bir sistemi devreye sokacaklarını belirtti. Sığacık Kalesi içindeki 284 evin, sit alanında olması nedeniyle yıllardır bakım ve onarımının yapılamadığını ifade eden Soyer, bunun için öncelikle evlerin restorasyonuyla ilgili proje hazırlattıklarını, Anıtlar Kurulu'ndan onay aldıklarını, ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle protokol yapılarak uygulaması için finansman sağlandığını kaydedetti.

Soyer, şunları belirtti:

"284 evi bir tatil köyüne dönüştüreceğiz. Her evin 1 odasını turizme açmayı hedefliyoruz. Bir odanın iki yatak kapasiteli olduğu düşünülürse yaklaşık 600 yatak kapasiteli bir tatil köyüne dönüşecek. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız, turizm hizmeti ile ilgili eğitim programları uygulayacağız. Cephe ve restorasyon çalışmalarını kasım ayı içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. Dünyanın en otantik tatil köyü Sığacık Kaleiçi evleri olacak. Kaleiçi'nde yaşayan 7'den 70'e yaklaşık bin 500 kişi de turizm personeli olacak. Dünyada eşi benzeri olmayan hayatla, tarihle iç içe, gerçek bir tatil köyü olacak."

Toplantıda proje kapsamında cephe giydirmeleri, çatısı olmayan evlere çatı yapımı, güneş enerjilerini çatıya gizleme, elektrik ve telefon hatlarını yeraltına alınması, altyapı içme suyu kanalizasyon hatlarının yenilenmesi ve mevcut parke taşın kaldırılarak alanın dokusuna uygun doğal taş yol düzenlemesi yapılacağı, çalışmalar için bölge sakinlerinden ücret talep edilmeyeceği bildirildi.

KAYNAK: AA