Bingöl'deki bu adalar rüzgarla dans ediyor

Bir ada düşünün ki kara ile bağlantısı olmasın ve bu ada aynı zamanda su yüzeyinde rüzgarın etkisiyle de serbestçe dolaşabilsin. Türkiye'de bunun gibi birçok ada var ancak en belirgini Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunuyor. Ve bu ‘Yüzen Ada'nın yerli ve yabancı turist çekmesi için çalışma başlatıldı.

Bingöl'deki bu adalar rüzgarla dans ediyor
Bingöl'deki bu adalar rüzgarla dans ediyor
GİRİŞ 01.07.2013 15:06 GÜNCELLEME 02.07.2013 14:17
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi...

Tamamen doğal olan ve halk tarafından keşfedilen ‘Yüzen Ada'nın turizme kazandırılması için Kalkınma Bakanlığı, Bingöl Valiliği ve Solhan Kaymakamlığı el ele verip bu doğa harikası olan yerin tanıtımı için kolları sıvadı. Bu amaçla Belediye ve Kaymakamlık tarafından '1. Yüzen Ada Doğa Coşkusu' adı altında bir festival tertiplendi. Bingöllüler, bölgelerindeki bu doğa harikasını daha güzel bir şekilde tanıtarak turist çekmeye çalışıyorlar.

Allah'ın yeryüzünde yarattığı bu güzellikleri görmek herkesin hakkı olduğunu dile getiren ve kendisi de Bingöllü olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

YÜZEN ADA ÇÖZÜM SÜRECİYLE BERABER TURİST BEKLİYOR

"Geçmişte buralara yol gelmediği, iz olmadığı, yeterince tanıtılmadığı ve gerekli alt yapılar yapılmadığı için maalesef bu güzelliği bizlerle birlikte Türkiye'ye açamamışız. Bir taraftan da huzur ortamı olmadığı için bunları yapamadık. Huzurun olmadığı yerde turizm olmaz, arzu ettiğimiz gelişme olmaz. Şimdi çok şükür bir huzur ortamı ve aylardır süren bir rahatlama var. Hepimiz bunun için büyük sevinç duyuyoruz. Bu huzur ve çözüm ortamını el birliği ile desteklememiz, bunu bozanlara müsaade etmeden ve provokasyonlara gelmeden kardeşliğimizi, huzurumuzu ve birliğimizi her şeyin üstünde tutmamız lazım. İşte bu huzur ortamı pekiştiği zaman inşallah artık geriye dönülemez şekilde oturduğu zaman, turizm Bingöl'ün en iyi geçim kaynaklarından biri olacak."

HARAP 'YÜZEN ADA'DAN GEZİLEBİLİR BİR 'YÜZEN ADA'YA

Solhan Kaymakamı Şeref Aydın'ın öncülüğünde, eskiden oldukça bakımsız olan ‘Yüzen Ada'nın çevresi temizlenmiş, adanın etrafına yürüyüş parkuru, dağ kulübeleri, seyir terasları, 1000 kişilik amfi tiyatro ve piknik alanları inşa ettirilmiş.

YAZDA VE KIŞTA SU SEVİYESİ AYNI KALIYOR

Yüzen adanın derinliği ile ilgili olarak çeşitli tartışmalar yaşansa da derinliğin ortalama 60-70 metre olduğu tahmin edilmektedir. Yüzen adada sürekli olarak bir akıntının olduğu tespit edilirken, yaz ve kışın bu adadaki su seviyesi aynı kalıyor.

BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ 3 ADA

Yüzen ada diye tabir ettiğimiz alanda 3 adet bağımsız ada yer almakta ve bu adaların üzerine çıkıldığı zaman adalar, bir sal gibi sağa sola hareket etmektedir. Doğal güzellikleriyle meşhur olan Bingöl'deki bu adayla da ilgili çalışma yapan "Türkiye'nin Yüzen Adaları" adlı kitabın yazarı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Türkiye'de 15 ilde yüzen ada olduğunu belirterek "En belirgin hareket eden adalar Solhan'daki yüzen adalardır" açıklamasıyla da bu yüzen adaların diğerlerinden farklı olduğunu dile getirmiştir.

YÜZEN ADALARDA İLK KEZ BİR FİLM ÇEKİLDİ

Başrollerinde Osman Sonant, Nesrin Cavadzade, Yavuz Bingöl, Gaffur Uzuner ve Metin Yıldız'ın oynadığı Yangın Var filmi de 'Yüzen Ada'daki sahneleriyle ilgi çekmişti. Çevre Bakanlığı'nın özel izniyle çekim yapılabilen Bingöl'deki 'gerçek' yüzen adalar ilk kez bir sinema filminde yer aldı.

BİR ÇOCUK BİLE BU ADALARI HAREKET ETTİREBİLİYOR

Rüzgarın etkisiyle bile hareket edebilen bu adaları çocuklar bile hareket ettirebiliyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında çocukların oyun haline gelen bu adalar, suyun yüzeyinde bir balerin gibi dans ediyor. (Görüntüler TRT Türk'ün 'Zor Yollar' programından alınmıştır.)

 Peki Türkiye'deki diğer yüzen adalarımız hangi şehirlerde yer alıyor?

Yine uzun yıllardır bunun üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. İhsan Bulut'un aktardığı bilgilere göre:

ERZURUM: Olur İlçesi, Ormanağazı Köyü Sülük Gölü'nde 1 tane.

ADIYAMAN: Çat Baraj Gölü'nde sular kabarınca yüzen adalar ortaya çıkıyor.

KAYSERİ: Sultansazlığı'ndaki gölcüklerde yüzen saz adaları oluşuyor.

DENİZLİ: Işıklı Gölü'nün değişik kesimlerinde "hopa" denilen adalar.

MERSİN: Gülnar İlçesi, Demirözü Köyü Adalıgöl'e ismini veren ada.

AFYON: Eber Gölü'nde 1 tane.

KONYA: Akşehir Gölü'nde 1 tane.

 

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR 4
  • ali erdem 10 yıl önce Şikayet Et
    pkk silah bırakacak diye çok beklersiniz. pkk silah bırakacak diye kendinizi avutmayın pkk elemanlarını çogaltmaya başladı istedikleri kürt baharını çıkarmak ülkeyi bölmek
    Cevapla
  • leyla leyla dolaşıyorum 10 yıl önce Şikayet Et
    sofia'ya. sen hiç yarım ada diye birşey duymadın mı?
    Cevapla
  • m. acar 10 yıl önce Şikayet Et
    terör/turizm. *Yüzen ada:çoğunlukla ot,dal, yaprakların bir araya gelip keçe gibi birbirine geçmesi/yapışması sonucu oluşur. *4 yıl boyunca Muş'ta görev yapıp, "yüzen adalar" kahverengi tabelasını önünden mahsunca geçip, terör sebebiyle ziyeret edemediğime yanarım, barış geldi de kim kalkıp 1267km gidip gelecek(üşenmedim ölçtüm).
    Cevapla
  • Sofia 10 yıl önce Şikayet Et
    İlk cümle: Bir ada düşünün ki kara ile bağlantısı olmasın. ben kara ile bağlantısı olan bir ada düşünemiyorum... ya siz? hem ücretsiz hem de hiç para ödemeden gibi birşey olmuş...
    Cevapla