Güneydoğu'nun Bodrum'u olacak

Şanlıurfa'da Birecik Barajı'nın yapımı sırasında önemli bölümü su altında kaldıktan sonra 'Güneydoğu'nun Saklı Cenneti' olarak anılan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı.

Güneydoğu'nun Bodrum'u olacak
Güneydoğu'nun Bodrum'u olacak
GİRİŞ 14.07.2013 11:49 GÜNCELLEME 14.07.2013 11:49

Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nin önemli bölümü Birecik Barajı'nın yapımıyla birlikte 2000 yılında su altında kaldı. Çoğunluğu çiftli olan ilçe sakinlerinin evleri sular altında kalanları 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzellikleri ile turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.

Doğal güzelliği, Fırat Nehri'nin altında kalan taş mimarisi ile kamuoyunda 'Saklı cennet' ve 'Kayıp kent' olarak anılmaya başlanan Halfeti'de, turistlerin yoğun ilgisinin ardından tekne turları başlatıldı. Özellikle hafta sonu ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler, yaklaşık bir saat süren tekne turu ile su altında kalan camiler, evler, yeşil alanlar, Savaşan Köyü ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale'yi ziyaret ediyor.

33 TEKNE İLE TURİSTLER DOLAŞTIRILIYOR

Önemli bölümünün su altında kalması ardından yeşil ve mavinin buluştuğu adres olan Halfeti, hafta sonu yoğun olmak üzere binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Halfeti Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Nihat Özdal, son yıllarda artan ilgi nedeniyle tekne turlarının yoğunlaştığını ve bunun ilçeye hareketlilik getirdiğini söyledi. 2000 yılında ilçede tekne bulunduğunu anlatan Özdal, "Son yıllarda tekne turlarına gösterilen yoğun ilgi ilçede yeni bir sektör oluşturdu. Şu anda 33 tekne ile turlar düzenleniyor ve turistlere ilçemizin doğal güzellikleri gösteriliyor" dedi.

Özdal, son zamanlarda ilçede çekimine başlanan dizilerin televizyonlarda yayınlanmasının Halfeti'ye ilgiyi arttırdığını ifade etti.

GÜNEYDOĞU'NUN BODRUM'U OLACAK

Şanlıurfa Valiliği, Halfeti Kaymakamlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından; tekneyle ulaşımın sağlandığı Savaşan Köyü'nde bulunan taş evlerin butik otele dönüştürülmesi için çalışmalara başlandığını söyleyen Özdal, şunları söyledi:

"Bu çalışmanın tamamlanması ile Halfeti'de yaşanan konaklama problemi de giderilmiş olacak. İlçeye gelen turistler, doğal ortamda konaklayacak. Yine her türlü su sporunun yapılabildiği ilçemizde, Fırat Nehri'nin suya girilebilecek noktalarını belirleyip, plaj düzenlemesi yapılarak, insanların yüzmesine olanak tanınabilecek. Böylece Halfeti'yi sadece tekne turları ile günü birlik ziyaret edilmekten çıkararak, özellikle bölge insanların şehir stresinden uzak tatil yapacakları adrese dönüştürebileceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkısı ile projelerin tamamlanmasının ardından Halfeti, Güneydoğu'nun Bodrum'u olarak anılacak ve bölgenin turizm merkezi olacak."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL