Bakandan devre mülk uyarısı!

Gümrük Bakanı Yazıcı “Bedava tatil kazandınız söylemiyle otele davet edip devre mülk sözleşmesi imzalatıyorlar. Bu konuda şikayetler yoğunlaştı” dedi.

Bakandan devre mülk uyarısı!
Bakandan devre mülk uyarısı!
GİRİŞ 03.08.2013 11:21 GÜNCELLEME 03.08.2013 11:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yaz ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca kişi tatile çıkarken çok sayıda vatandaşın devre tatil ve devre mülk tatil paketi sebebiyle mağduriyet yaşadığı ortaya çıktı.

Star'ın haberine göre, Şikayetlerin çok arttığını söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilere bazı uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Yazıcı "Tatil hayali kuranlara özellikle ev telefonlarını arayarak ya da anket yapıyoruz denilerek alınan kişisel bilgiler üzerinden ulaşan firmalar, aileleri; 'Bedava tatil kazandınız', 'Tanıtım amacıyla sizi otelimizde ağırlamak istiyoruz' gibi söylemlerle otellere ya da bir takım tesislere davet ediyorlar. Otellerde yoğun ses ve ışık altında psikolojik bir baskı uygulanarak yapılan tanıtımlarda hazırlıksız yakalanan tüketicilerimizin düşünmelerine dahi izin verilmeden devre tatil/mülk sözleşmesi imzalatılıyor" dedi.

Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre bazı devre mülklerde inşaat ruhsatı gibi alınması gereken zorunlu belgeler bile bulunmuyor.

Vatandaştan yüzde 15-20 kesinti

Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre 2012-2013 yılarında devre tatil devre mülk firmalarıyla ilgili Bakanlığa gelen tüketici şikâyet dilekçelerinde, tüketicilerin cayma hakkının kullandırılmaması, sözleşmeden yasal cayma süresi içinde vazgeçmek isteyen tüketicilerden yüzde 15-25 oranında kesinti yapılması, devre mülk adı altında devre tatil satılması, yapımı tamamlanmamış yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması gibi konular ön plana çıkıyor.

Tüketiciler Nelere dikkat etmeli

-Firma hakkında salt yapılan reklam ve ilanların etkisinde kalmadan,  gerekli araştırma yapılmalı.

-İnşaat ruhsatı, sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi belgelere bakılmalı.

-Sözleşme yoğun tanıtımların sonrasında değil, düşünme payı aldıktan sonra imzalanmalı.

-Sonradan teslimli satışlarda firmalardan teminat veya sigorta gibi bir güvence talep edilmeli.

-En az 12 punto büyüklüğünde olması gereken sözleşmelerin bir nüshası ile broşür örnekleri alınmalı.

-Devre tatil satın alımında sözleşme tesisisin dışında başka bir yerde düzenleniyorsa 10 günlük cayma hakkı süresi içerisinde herhangi bir peşinat veya kıymetli evrak verilmemeli.

-Uyuşmazlık halinde öncelikle firmaya başvuruda bulunularak söz konusu talepler dile getirilmeli.

-Firmanın olumsuz cevap vermesi halinde ikamet edilen yerdeki tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru yapılmalı.

YORUMLAR 2
  • Özcan Bayır 10 yıl önce Şikayet Et
    kanunlarımız hırsızın yanında.. Kanunlar düzgün olsa bu gibi dolandırıcılar böyle bir satışı aklından bile geciremez. Çünkü kanun anında müdahale eder suçluyuda cezalandırır. Malesef suçlu suçu işlemeye devam ediyor. Şikayetler havada kalıyor. Aynı çekini ödemeyen firmalar gibi....
    Cevapla
  • hüseyin şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    SAYIN BAKANA ŞİKYET EDİYORUM. GEREĞİNİ YAPSIN.. Hükümette kabinede bulunan sayın yazıcının verdiği bilgilere dayanarak bir soygun ihbarında bulunuyorum. Vatandaş aldatılıp soyuluyormuş. Yetkililerin derhal olaya el koymaları ve suşluları adalete teslim etmelerini istiyorum.
    Cevapla