Muğla'da turist sayısında artış

Tarihi ve kültürel özelliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan Muğla'ya gelen turistlerin sayısı her geçen yıl artıyor.

Muğla'da turist sayısında artış
Muğla'da turist sayısında artış
GİRİŞ 14.06.2014 12:00 GÜNCELLEME 14.06.2014 12:00

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip Muğla ve ilçelerindeki tesislerde, toplam 250 bin yatak kapasitesi bulunuyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla'nın bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel özellikleriyle her yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olduğunu söyledi. Muğla'yı ziyaret eden turistlerin gümrük kapılarından girişlerini günlük takip ettiklerine değinen Çelik, "Bu yıl ilimize 564 bine yakın yabancı misafirimiz 2 havaalanı ve 9 deniz hudut kapısından giriş yaptı. Geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında yüzde 7 artış var. Bu yıl inşallah ilimizde yine 3 milyonun üzerinde turisti ağırlayacağız" dedi.

Yeni hedef Danimarka, Norveç, Japonya

Muğla'ya en çok İngiltere, Hollanda, Rusya, Fransa ve Almanya'dan ziyaretçi geldiğini bildiren Çelik, bundan sonraki hedef pazarlarının Danimarka ve Norveç gibi kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu kaydetti.

Son günlerde Japon tur operatörleriyle de görüşmeler yaptıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Tur operatörleri ilimizi ziyaret etti. Yaklaşık 3 milyon Japon'un Hawaii Adaları'nda resort tatil yaptığını biliyoruz. Muğla da artık onların ilgi alanında. Bölgemize gelen tur operatörlerine ilimizin tanıtım dokümanlarını Japonca'ya çevirerek verdik. Bundan sonra katılacağımız yurt dışı fuarlara Japonya'yı da ekleyerek, Japon misafirlerimizi de ağırlamak için hazırlık yapacağız."

Turizmi olumsuz etkileyecek sorunlarla mücadele

Çelik, turizmde kalitenin artırılması için merkezlerde sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaptıklarını da bildirdi.

Özellikle hanutçuluk konusunda çalışmaları olduğuna değinen Çelik, "Muğla'da artık hanutçuluk olmasını istemiyoruz" dedi.

Çelik, gıda güvenliği konusunda da çalışmaları olduğunu ifade etti.

Yılın 4 ayında yüzde 10 artış

Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala ise Muğla'nın turizmde yaz sezonuna her yönüyle hazır olduğunu söyledi.

Yeni sezonda bölgeye bazı ülkelerden daha çok turist beklediklerini dile getiren Kavala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu seneki beklentiler en kötü ihtimalle 2013 yılı seviyesinde, hatta biraz üzerinde olabilir. Çok olağanüstü bir şey olmadığı takdirde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu sezon Bodrum'a en çok İngiltere, Hollanda, Fransa, Danimarka, Polonya, Rusya'dan misafir geliyor. Deniz trafiğinden de Yunanistan üzerinden turistler Bodrum'u ziyaret ediyor."

Mayıs ayı itibarıyla Bodrum'a gelen ziyaretçi sayısında hızlı bir artış yaşandığına dikkati çeken Kavala, bu yıl Bodrum'a İngiltere'den 14 bin 500, Hollanda'dan 10 bin, Fransa'dan 11 bin, Belçika'dan 3 bin 500, Polonya'dan da bin 300 civarında turistin geldiğini açıkladı.

Kavala, "4 ayda 44 bin 235 kişi, Bodrum Havalimanı'ndan geldi. Bu, geçen seneye göre yüzde 10'luk bir artışa denk geliyor. Dolayısıyla başlangıç olumlu" diye konuştu.

KAYNAK: AA