Mavi yolculuk burada bir başka güzel

Muğla, her yıl yaklaşık 100 bin yerli ve yabancı turiste "mavi yolculuk" yapma imkanı sunuyor.

Mavi yolculuk burada bir başka güzel
Mavi yolculuk burada bir başka güzel
GİRİŞ 08.05.2015 16:21 GÜNCELLEME 08.05.2015 16:21

"Yeryüzü cenneti" diye nitelendirilen, her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan ve bin 484 kilometre ile Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip şehri olan Muğla, farklı ülkelerden bölgeye gelen turistlerin tatil hayallerine evsahipliği yapıyor. Yerli turistler de özellikle son yıllarda mavi yolculuğa ilgi gösteriyor.

Kentin ünlü koylarındaki sularda "mavi yolculuk" yapmak isteyen turistler, turların yanı sıra yat ve tekne kiralayarak da bunu yaşayabiliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik,  mavi yolculuğun, Muğla'nın dünya turizmine bir armağanı olduğunu söyledi.

Türkiye ve dünyanın her yanından "mavi düşlerinin peşinden gidenlerin" şehrin mavi yolculuk rotalarında buluştuklarını dile getiren Çelik, "Ege ve Akdeniz'in en güzel koylarında, yeşille mavinin binlerce tonunun birbirine karıştığı doğal ortamda sürükleyici bir yolculuğa çıkmak isteyenler, 'mavi yolculuğu' tercih ediyor. Bölgedeki özel turlar, belirledikleri rotalarda özgürce gezmek isteyen aileler ve arkadaş grupları için ideal bir seçim" dedi.

Bu rotaların eşsiz güzellikleri bünyesinde barındırdığını vurgulayan Veli Çelik, turistlerin çoğunluğunun Gökova Körfezi, İngiliz Limanı, Çökertme, Göcek, Marmaris, Fethiye, Ölüdeniz, Kızılada, Datça ve Hisarönü koylarını kapsayan yolculuğa çıkmayı tercih ettiğini dile getirdi.

"Mavi yolculuk Muğla'nın markası"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise yeşille mavinin buluştuğu en güzel köşeleri bünyesinde barındırdığı için "mavi yolculuğun" Muğla'nın adeta "markası" olduğunu ifade etti.

Bu yolculukta kullanılan yatlarda 15 binin üzerinde yatak kapasitesi bulunduğunu belirten Özbozdağ, yolculuğa çıkanların otel müşterilerinden farklı olarak, kişi başı 3 bin dolara kadar harcama yaptığını, böylece bölge turizmine büyük katkı sağlandığını bildirdi.

Bununla birlikte bölgedeki koyların ve sahip olunan değerlerin koruması gerektiğine de işaret eden İsmail Özbozdağ, şunları kaydetti.

"Mavi yolculuğun sürdürülebilir olması için koylarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Gerekirse buna bir sınırlama getirilmeli. Koylarda yapılan faaliyetler mutlaka kontrol edilmeli. Koylara zarar verenlere yaptırım uygulanmalı. Bölgedeki bazı koylara karayoluyla gitmek mümkün olmadığı için sadece 'mavi tur' sayesinde keşfedilebiliyor. Bu nedenle güzelliklerin değerinin çok iyi bilinmesi gerekiyor."

Özbozdağ, koyların sadece bugün için değil, gelecekte de yolculukların yapılabilmesi için kirletmeden kullanılması gerektiğini vurguladı. 

Mavi yolculuğa son zamanlarda yerli turistlerin de ilgi göstermeye başladığına işaret eden İsmail Özbozdağ, "Mavi yolculuğu herkesin mutlaka denemesi gerekir. Özellikle son yıllarda doğayla baş başa kalmak isteyen yerli turist, 'mavi yolculuğu' yeni bir tatil çeşidi olarak fark etmeye başladı" diye konuştu.

"Muğla, doğal güzellikleri ile dünyada ön plana çıkıyor"

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği Başkanı Galip Gür de Muğla'nın güzel koylarıyla diğer ülkelerin bir adım önünde olduğunu, bu nedenle korunması gerektiğini vurguladı.

Bodrum'daki koyların doğal güzellikleri ile dünyada öne çıktığını dile getiren Gür, şunları söyledi:

"Mavi yolculuğa çıkan yatların konakladığı yerlerde karasal yapılaşma başladığı zaman, bölge 'bakir' olmaktan çıkıyor. Otel de yapılmalı ama yapılacak yerler çok iyi planlanmalı. Kıyılarda yapılaşma başladığı zaman geriye dönüş olmuyor. Mavi yolculuk için gelen misafirlerin en temel beklentisi, bu güzelliklerin 'bakir' olarak korunması. Bu nedenle mavi yolculuk güzergahlarındaki koylarımızı, kendi evimiz gibi temiz tutmalı ve korumalıyız. Dünyanın En Güzel Koyları Birliği eğer Bodrum'u seçiyorsa, bunda en büyük kıstas, bölgenin farklı olmasıdır. Dolayısıyla farklılığımızı çok iyi korumak, gelecek nesillere tahribatsız aktarmak mecburiyetindeyiz."

Muğla'daki mavi yolculuğun dünyanın önde gelen sanatçı, siyasetçi ve iş adamları tarafından da tercih edildiğine dikkati çeken Galip Gür, "Bu güzellikleri gördüklerinde, ülkelerinde kentimizin reklamını yapıyorlar. Ayrıca mavi yolculuk sırasında alışveriş yaparak, ülke ve kent ekonomisine katkı sağlıyorlar" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL