İranlıların tercihi Türkiye oldu

Türkiye ve İran arasında artan ilişkiler turizm sektörüne olumlu yansıdı, İranlıların tatil için tercihi Türkiye oldu

İranlıların tercihi Türkiye oldu
İranlıların tercihi Türkiye oldu
GİRİŞ 13.04.2016 13:25 GÜNCELLEME 13.04.2016 15:11

Türkiye ve İran arasında artan ticari ve  ekonomik ilişkiler, turizm sektörüne de olumlu yansıdı. 

İran'dan geçen ay 13 günlük Nevruz tatilini geçirmek için Türkiye'ye  gelen binlerce turistin iyi izlenimlerle ülkeden ayrılması, özellikle iki ülke  arasındaki turizm sektörünü de olumlu etkiledi.
 
İranlı turistleri Türkiye'ye davet etmek için Van'dan komşu ülkeye  ziyarete giden heyet, Urmiye ve Tebriz kentlerinde yaptıkları tanıtım  toplantılarının ardından ülkeye döndü.
 
Vali Yardımcısı Önder Can'ın başkanlığında, Kültür ve Turizm İl Müdürü  Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge  Yönetim Başkanı Cevdet Özgökçe ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek  Yüksekokulu Turizm Rehberlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Guğrul'un de yer  aldığı 12 kişilik heyet, İran'da çeşitli temaslarda bulundu.
 
"Van'daki insanlarımız da bu bölgeleri merak ediyor"
 
Vali Yardımcısı Can, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin  geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi.
 
Turizmin ülkelerin ilişkileri açısından büyük önem taşıdığını  vurgulayan Can, "Nevruz zamanı başta olmak üzere ilimize sürekli İranlı  ziyaretçilerimiz geliyor ve biz de onları elimizden geldiğince en iyi şekilde  ağırlamaya çalışıyoruz. Van'daki insanlarımız da bu bölgeleri merak ediyor.  İnşallah, önümüzdeki süreçte bunun da artmasını temenni ediyoruz." dedi.

"İki ülke arasındaki gidiş gelişler artacak"

Türkiye'nin Urmiye Başkonsolosluğu'nu ziyaret eden heyet üyeleri,  Başkonsolos Mehmet Bulut ile görüştü. Bulut, Van'da düzenlenecek Turizm Haftası  etkinliklerine davet edildi.

Bulut, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerle ilgili AA muhabirine  yaptığı açıklamada, iki ülke arasında turizm alanında yüksek bir potansiyel  olduğunu söyledi. Özelikle İran'dan Türkiye'ye geçişlerde Kapıköy-Razi Sınır  Kapısı'nın önemine değinen Bulut, geçişlerin arttığına işaret etti.

Gelecek yıllara ilişkin turizm beklentilerinin çok yüksek olduğunu  ifade eden Bulut, şunları söyledi:
 
"Eminim ki iki ülke arasındaki gidiş gelişler artacak. Geleceğe dönük  baktığımda iyimserim. Tabii bunun en önemli etkenlerinden biri de Türk heyetinin  geliş gidişleri oluyor çünkü bu iş bir tanıtma işi. Elbette bizler de bu çemberin  içindeyiz ama sizlerin yapacağı katkılar daha da önem arz ediyor."
 
İran ziyaretlerinin sıklıkla yapılması gerektiğine vurgu yapan Bulut,  "Bundan 7 yıl önce İranlıların en çok ziyaret ettiği birinci ülke Dubai iken  şimdi ise Türkiye. Dolayısıyla bu bir şeylerin göstergesi. Bunun da değişeceğini  sanmıyorum." dedi.
 
"Birçok anlamda ortak değerlerimiz var"
 
Urmiye'nin ardından Tebriz'e geçen heyet üyeleri, Doğu Azerbaycan  Kültür Mirası El Sanatları ve Turizm Kurum Genel Müdürü Ferzin Hakperest, Turizm  Bakanlığı yetkilileri, kentteki turizm acente ve otel temsilcileriyle bir araya  geldi.
 
Türkiye'nin Tebriz Başkonsolosu Çağlar Fahri Çakıralp'ın da katılarak  destek verdiği görüşmelerde Türk heyeti, İranlıları Van'da düzenlenecek turizm  etkinliklerine davet etti.
 
Çakıralp, burada yaptığı açıklamada, hem Van'ın hem de Tebriz'in çok  güzel iki şehir olduğunu anlattı.

İki ülkenin de çok önemli turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkati  çeken Çakıralp, Tebriz'den Van'a çok sayıda turist gittiği için bunu iyi  bildiklerini söyledi.

Türkiye'den gelen birinin Tebriz'de sokaktaki biriyle çok rahat bir  şekilde anlaşabileceğini aktaran Çakıralp, şunları kaydetti:
 
"Bildiğiniz gibi İranlı dostlarımızı Van'da düzenlenen alışveriş  festivaline davet etmişlerdi. Bizlere ulaşan bilgilere göre çok sayıda İranlı  dostumuz Türkiye'yi ziyaret etti,  özellikle Nevruz döneminde. Son derece  başarılı olmuş. Bunun önümüzdeki dönemde artarak devam etmesini umut ediyorum.  Amacımız, iki ülkenin ticari, ekonomi, kültürel ve turizm anlamındaki  ilişkilerinin daha ileriye taşınması. Samimi söylüyorum biz Türkler olarak  İranlıları kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Birçok anlamda ortak değerlerimiz var.  Tarihi ilişkilerimiz var. Aynı dini paylaşıyoruz. Özellikle Tebriz açısından dil  açısından da birlikteliğimiz var. Burada sokağa çıktığınızda biriyle çok rahat  şekilde anlaşabiliyorsunuz. Tebrizliler de Türkiye'ye gittiği zaman aynı şekilde.  İnşallah önümüzdeki dönemde karşılıklı ilişkileri daha da arttırırız. Hem  Tebriz'den Van'a hem de Türkiye'den İran'a daha fazla turist gelir. İnşallah bu  iki şehir iki ülkeyi birbirine daha güçlü bağlarla bağlanmasına vesile olur."
 
Van Kültür ve Turizm Müdürü Aktuğ da amaçlarının turizm konusundaki  ilişkileri daha üst seviyeye getirmek olduğunu belirtti.
 
Doğu Azerbaycan Kültür Mirası El Sanatları ve Turizm Kurum Genel  Müdürü Ferzin Hakperest de ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek  karşılıklı istişarelerle her türlü sorunun çözülebileceğinin altını çizdi.
 
Türk heyetinin kendilerini ziyaret etmelerini önemsediklerini ifade  eden Hakperest, İran adına teşekkür etti.
 
Toplantıda, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yönetim Başkanı Özgökçe de  Kapıköy Sınır Kapısı'nın son durumu, yapılacak çalışma ve değişikliklerle ilgili  bilgi verdi.

KAYNAK: AA