26 milyon yollara düştük

9 günlük bayram tatili, turizm ve ulaştırma sektöründe 3 milyar TL’lik hacim oluşturdu. 26 milyon kişi bayramda yollara düşecek.

26 milyon yollara düştük
26 milyon yollara düştük
GİRİŞ 04.07.2016 13:55 GÜNCELLEME 04.07.2016 13:55

Rusya ve terör olayları nedeniyle zorlu bir kış geçiren turizm ve ulaştırma sektörü son bir haftadır adeta bayram ediyor. Rusya ve İsrail ile düzelen ilişkilerin ardından bu hafta başlayacak olan Ramazan Bayramı hem ulaştırma hem de turizm sektörüne rahat nefes aldırdı. 9 gün olarak ilan edilen bayram tatilinde, Akdeniz ve Ege otelleri yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. Yaklaşık 500 bin kişinin tatile çıkacağını belirten turizmciler, 500 milyon TL'lik de bir iş hacmi oluşacağını söyledi.

26 MİLYON KİŞİ YOLLARDA

Turizmdeki bu hareketlilik ulaştırma sektörünü de etkiledi. Bayramda sahil yolculuğuna memleket ziyaretleri de eklenince, otobüs, tren ve uçaklar tam kapasiteye ulaştı. Otobüsler ve uçaklar ek seferler düzenledi. Ulaştırma sektöründe bu dönemde yaklaşık 2.6 milyar TL'lik bir hacim oluştu. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, bayram trafiğinin 24 Haziran'da başladığını ve 15 Temmuz'a kadar süreceğini söyledi.

Yıldırım, "Bu dönemde yaklaşık 20 milyon kişi otobüsle, 6 milyon kişi uçakla, 480 bin kişi de trenle yolculuk yapacak. 1 milyar TL otobüste, 1.2 milyar TL uçakta, 400 milyon TL de trende ciro oluşacak" dedi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu yıl Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olarak açıklanmasının iç turizmde büyük bir hareketlilik sağladığını belirterek, "2015'te bayram tatili süresinin kısa olması nedeniyle yurtiçinde 180 bin ve yurtdışında 20 bin kişi tatile çıkmıştı. Bu yıl 9 günlük dönemde ise yaklaşık 500 bin kişi tatile çıkacak ve 500 milyon TL'lik bir hacim oluşacak" diye konuştu.

UÇAK FİRMALARI EK SEFER YAPACAK

Bayram tatili nedeniyle artan talebi karşılamak için havayolu şirketleri ek sefer kararı aldı. Türk Hava Yolları (THY), iç hatta Dalaman, Bodrum ve Antalya'ya 25 ek sefer yapacak. Pegasus, tatil döneminde Ankara, Kayseri, Elazığ, Şanlıurfa, Ordu-Giresun, Samsun ile Trabzon'dan, Antalya, Bodrum ve İzmir'e ek seferler planlandığını bildirdi. Ek seferlerin 79'unun en çok tercih edilen yurtiçi uçuş noktalarına, 36'sının ise Antalya, İzmir, Ankara ve Adana'dan KKTC'ye yapılacağı kaydedildi. Onur Air de Ramazan Bayramı tatilinde artan talebi karşılamak için filosundaki geniş gövdeli uçaklarla seferlerini gerçekleştireceğini açıkladı.

SANATÇILI KIBRIS'A BÜYÜK İLGİ

Joly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, Ramazan Bayramı'nda yurtdışı satışlarının yüzde 100'ünü yurtiçinin ise yüzde 90'ını tamamladıklarını söyledi. Erkan, "Ayrıca sanatçılı gala programlarının yapıldığı Kıbrıs büyük ilgi görüyor" dedi.

OTEL FİYATLARI YÜZDE 10 GERİLEDİ

Tatilbudur .com Genel Müdürü Bülent Kuş, haziranda geçen yıla göre yüzde 73 büyüdüklerini söyledi. Kuş, "Bayramda oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı. Fiyatlar ise geçen yıla oranla yüzde 10 ila 20 arasında geriledi" diye konuştu.

YURTDIŞINDA YİNE İTALYA GÖZDE

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, Antalya Kemer'in büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Ege'de ise Bodrum gözde. Yurtdışında da İtalya yine ilk sırada. Bunu Benelüks, Uzakdoğu ve Balkan turları takip ediyor" ifadelerini kullandı.