Egekent Merkez Camisi, Taç Mahal'i andırıyor

İzmir'in yeni yerleşim yerlerinden Egekent semtinde 2000 yılında hizmete açılan Egekent Merkez Camisi, Taç Mahal'i andıran mimari tarzıyla öne çıkıyor.

Egekent Merkez Camisi, Taç Mahal'i andırıyor
Egekent Merkez Camisi, Taç Mahal'i andırıyor
GİRİŞ 08.08.2011 12:05 GÜNCELLEME 08.08.2011 12:05

Yaklaşık 5 dönümlük alanda kurulan, 650 metrekarelik kapalı alana sahip yapı, İzmir'in en büyük camilerinden biri. Camide aynı anda 2 bin kişi namaz kılabiliyor. İki büyük kubbesiyle ziyaretçilerini karşılayan Egekent Merkez Camisi'nin inşaatı yaklaşık 10 yılda tamamlandı.
 
Alt katında 4 dükkan, 1 lojman, 1 Kur'an Kursu da bulunan caminin 16 metre çapındaki büyük kubbesi 1. 5 ton bakırla kaplanmış.
 
Egekent Merkez Camisi İmamı Yakup Özdeş, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan'daki Taç Mahal'i andıran caminin Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıdığını söyledi.
 
Caminin yapımına 1993 yılında başlanıldığını anlatan Özdeş, vatandaşların görüşleri dikkate alınarak inşa edilen caminin, devlet-vatandaş işbirliği ile tamamlandığını ifade etti.
 
İbadet saatleri dışında da çok sayıda kişinin camiyi gezdiğini ve kendisinden yapımıyla ilgili bilgi aldığını belirten Yakup Özdeş, şunları söyledi:
 
"Çok sayıda yerli ve yabancı turistin camimizi gezmesi bizi mutlu ediyor. Caminin Taç Mahal'i andırması nedeniyle olumlu olumsuz tepkiler alıyoruz. Ama ziyarete gelenler içini gezdikten sonra genelde olumlu görüş belirtiyor. Camimizin akustiği çok güzel. 16 metre çapındaki ana kubbe, sesimizi caminin bütün köşelerine güçlü bir şekilde ulaştırıyor. Vaaz verirken cemaatimiz çok etkileniyor.
 
Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden de teknik destek aldık. Belediyenin teknisyenleri, uzmanları bir süre burada çalıştılar. İzmir'de çok az camide olan bir akustiğe sahibiz. Ayrıca projeksiyon sistemi kurduk ve camimizde teknolojinin bütün imkanlarını kullanıyoruz. İnternet bağlantısına çok yakında geçeceğiz. Dış bahçemizi de camimize yakışan bir şekilde düzenledik, camimiz bölge halkının buluşma noktası oldu. "
 
Camide kız ve erkek çocuklarına yönelik ayrı ayrı Kuran kursları düzenlediklerini, kız çocuklarına iki kadın hocanın ders verdiğini belirten Yakup Özdeş, "Erkek çocuklarına da camimizde ben ve müezzin arkadaşım dersler veriyoruz. Ramazan ayında Kur'an tilaveti, dini sohbetlerimiz oluyor. Cemaatimizin ibadetlerini daha düzenli ve sağlıklı yapmaları için gayret göstereceğiz" dedi.
 
ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ CAMİSİ

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Camisi, mimari proje yarışması sonucu 1995 yılında ibadete açıldı. Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden mimar Ziyaettin Bilgin tarafından projelendirilen camide aynı anda bin kişi namaz kılabiliyor. Geniş bir alanda kurulan ve bölgenin tek camisi niteliğini taşıyan camide cuma namazlarındaki cemaatin sayısı açık alanda saf tutanlarla birlikte 2 bin 500'ü buluyor.
 
Cami imamı Mustafa Doğan, caminin eski Türk evleri ve Selçuklu mimarisi senteziyle yapıldığını söyledi.
 
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin ortasında bulunan caminin bütün ihtiyaçlarının bölge yönetimi tarafından karşılandığını belirten Mustafa Doğan, şöyle konuştu:
 
"Proje yarışması sonucu mimari tarzı belirlenen camiyi özellikle bölge esnafı tercih ediyor. İş bağlantısı için gelen yabancı turistler de camimizin mimari tarzına büyük ilgi gösteriyorlar. Sade bir şekilde yapılan camimiz yazın serin, kışın sıcaktır.
 
Camiye gelenler hem mimari tarzı hem de düzenli, bakımlı olması nedeniyle çok etkileniyorlar. Teravih namazlarında kalabalık oluyoruz. Bayramlarda da bölge esnafı camimizi tercih ediyor. Camide bulunan avize de büyük ilgi görüyor, Selçuklu mimarisinin izleri avizede de görülüyor.

AA