Selçuklu hamamı turizme kazandırılacak

Aksaray'da Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminden kalma tarihi hamam, restorasyonu yapılarak turizme kazandırılacak.

Selçuklu hamamı turizme kazandırılacak
Selçuklu hamamı turizme kazandırılacak
GİRİŞ 29.11.2012 17:13 GÜNCELLEME 29.11.2012 17:13

Belediye Başkanı Nevzat Palta ile Müze Müdürü Yusuf Altın, tarihi Selçuklu Hamamı'nı gün yüzüne çıkartacak çalışma için protokol imzaladı.

İmzalanan protokol sonrası konuşan Palta, 2. Kılıçarslan döneminden kalma tarihi hamamı yeniden Aksaray'a kazandıracaklarını belirtti.

Sofular Mahallesi'nde yıllardır atıl vaziyette bulunan tarihi hamamın orijinal dokusu korunarak, restore edileceğini ifade eden Palta, şunları kaydetti.

''Aksaray Belediyesi olarak son yıllarda tarihi eserlerimizle ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Bu çerçevede Selçuklu Hamamı'nı da ayağa kaldırmanın gayreti içindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla ve Müze Müdürlüğümüzle bir çalışma başlattık. En sonunda bu noktaya geldik. Bakanlıktan gerekli izinleri aldık. Müze Müdürlüğümüzün koordinesi içinde bir protokol yaptık ve imzasını attık. İnşallah kazı çalışmasına fiili olarak başlayacağız. Arkasından da kazı çalışmalarında elde edilen sonuçlara göre inşallah projelendirilmesi yapılacak. Ondan sonrada hamamı restore edeceğiz.''

Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın ise tarihi hamamda yapacakları kurtarma kazısının çok önemli olduğunu söyledi.

Üniversitelerden öğretim üyeleri ile çalışacaklarını aktaran Altın, şöyle devam etti:

''Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof Dr. Osman Eravşar da bilimsel kazı danışmanlığı yapacak. Bu konuda biz Müze Müdürlüğü ve teknik ekip olarak her türlü desteği sağlayacağız. Tabii bu işin yüklenici, maddesel boyutta da Belediye Başkanımız bütün hizmetleri inşallah tamamlayacak ve bu şekilde faaliyetlerimizi yürüteceğiz. 2. Kılıçarslan döneminden kalma bu önemli Selçuklu yapısını Aksaray'a hep birlikte kazandırmış olacağız.''

Aksaray Belediyesinin tarihi eserlerle ilgili danışmanlığını yapan Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler, yaptıkları araştırmalarda hamamın 1964 yılına kadar faaliyette olduğunu belirlediklerini dile getirerek, ''Kazı ve temizleme çalışması sonucunda hamamın orijinal planlarını tespit edeceğiz. Bir proje geliştirip inşallah Aksaray'ın bir kültür varlığını daha Aksaraylıların hizmetine sunmuş olacağız'' dedi.

KAYNAK: AA