Merkez Bankası'ndan 'turist' uyarısı

Geçtiğimiz hafta faiz indirimine giden Merkez Bankası, bugün açıkladığı PPK toplantı özetinde turist uyarısında bulundu.

Merkez Bankası'ndan 'turist' uyarısı
Merkez Bankası'ndan 'turist' uyarısı
GİRİŞ 31.05.2016 15:00 GÜNCELLEME 31.05.2016 15:00

Merkez Bankası, turist sayısındaki azalmanın, Avrupa Birliği’ne yönelik ihracatın artması ve emtia fiyatlarının düşmesiyle iyileşen cari denge için "aşağı yönlü risk" oluşturduğu uyarısında bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK), faiz koridorunun üst bandını 0.50 puan indirdiği 24 Mayıs tarihli toplantısına ilişkin özetler yayımlandı.
 
Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü belirtilen PPK özetlerinde, "Avrupa Birliği ülkelerindeki talep artışının devamı, emtia fiyatlarındaki mevcut seyir ve süregelen makroihtiyati politika tedbirleri çerçevesinde cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, yabancı turist sayısındaki düşüşün hizmet gelirlerini sınırlaması cari açık üzerinde aşağı yönlü bir risk unsuru olarak ortaya çıkmaktadır" denildi.
 
Türk lirasının, 2015 Eylül ayından bu yana gelişmekte olan ülkeler arasında göreli olarak daha az oynak bir seyir izlediğine de işaret edilen özetlerde, "Bu gelişmeler doğrultusunda Kurul, marjinal fonlama faizini düşürmek yoluyla sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Kurul’a ayrıca, yol haritası kapsamında, likidite politikasındaki öngörülebilirliği artıracak ve bankaların likidite yönetimlerini daha etkin yürütmelerini sağlayacak düzenlemeler hakkında ilgili birimler tarafından bilgi sunuldu" denildi.
 
PPK geçen hafta faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 10.00’dan yüzde 9.50’ye indirdi. Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi. Merkez Bankası, Mart’ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan’da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0’a gerilemişti.