Binaların yüzde 85'inde su yalıtımı yok

Yaklaşık 6,5 milyon konutun afet riski taşıdığı Türkiye'de, binaların yüzde 85'inde su yalıtımı bulunmuyor.

Binaların yüzde 85'inde su yalıtımı yok
Binaların yüzde 85'inde su yalıtımı yok
GİRİŞ 29.03.2013 12:23 GÜNCELLEME 29.03.2013 12:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su yalıtımının, yapıları suyun zararlı etkilerinden korumak için gerçekleştirildiğini belirtti.

Su yalıtımı olmayan binaların depreme karşı korumasız kaldığına işaret eden Karahan, ''Bu anlamda su yalıtımını, binaların depreme karşı kalkanı gibi düşünebiliriz'' dedi.

Karahan, Türkiye'nin, dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde yer aldığına dikkati çekerek, bilinçsiz ve çarpık yapılaşma nedeniyle evlerin yıkıldığını, depremlerde can kayıplarının yaşandığını ifade etti.

-En basit tedbir-

Su yalıtımının, depremden korunmak için en basit tedbir olduğunu dile getiren Karahan, ''Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedeni korozyondur. Korozyon zamanla donatının özelliğini yitirmesine ve binanın taşıyıcı sisteminin zayıflamasına neden oluyor'' diye konuştu.

Karahan, İstanbul'da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesinin yaptığı araştırma sonucunda da  depremlerdeki yıkımların en önemli nedeninin korozyon olduğunun raporlandığı bilgisini verdi. Depremin ardından incelenen 55 bin 651 konut ve iş yerinin yüzde 79'unun hasarlı olarak kaydedildiğini vurgulayan Karahan, şöyle devam etti:

''Bu binaların yüzde 64'ünde korozyon tespit edildi. Bu da söz konusu binalarda su yalıtımı olmadığı için taşıyıcı sistemlerindeki demirlerin çürümüş olduğu anlamına geliyor. Su yalıtımsız bir bina 10 yıl sonra taşıma kapasitesinin yüzde 66'sını kaybediyor. Türkiye geneline baktığımızda 19 milyon konut olduğu ve bunların 6,5 milyonunun deprem açısından riskli bina statüsünde bulunduğunu görüyoruz. İstanbul'un 19 ilçesinde yapılan son incelemelere göre, 700 bin binanın 300 bininin riskli yapı sınıfında olduğu ortaya çıktı. Bu rakamlar çok çarpıcı ve aynı zamanda su yalıtımının zorunlu olmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.''

-''Kentsel dönüşüm fırsat''-

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, Türkiye'deki binaların yüzde 85'inde su yalıtımının bulunmadığını belirterek, iyi değerlendirildiğinde, ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinin fırsata dönüşeceğini söyledi.

Bunun için geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini ifade eden Karahan, şunları kaydetti:

''Bu açıdan da binalarda su yalıtımının zorunlu hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Su yalıtımı bu kadar hayati öneme sahip olmasına rağmen maalesef henüz binalarda zorunlu hale gelmedi. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları devam ediyor. Kentsel dönüşüm süreci başladığı için zorunluluk olmasa da yıkılıp yeniden yapılacak binalara su yalıtımı uygulanırsa depremden korunmak adına önemli adım atılacak.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • melih ce 11 yıl önce Şikayet Et
    qwe. olması gereken önce ses yalıtımı komşuyla sırdaş olduk konuştuklarımızı alt üst herkes dinliyor
    Cevapla