Gaziantep'te kültürel varlıklar restore ediliyor

Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Gaziantep'in zamana direnen kültür varlıkları sayesinde, tarih ve kültür şehri haline dönüştüğünü söyledi.

Gaziantep'te kültürel varlıklar restore ediliyor
Gaziantep'te kültürel varlıklar restore ediliyor
GİRİŞ 07.05.2013 16:05 GÜNCELLEME 07.05.2013 16:05

Güven, yürüttükleri çalışmalarla, kentteki 50'ye yakın tarihi eseri restore ettiklerini, 8 hanı iş merkezi haline dönüştürdüklerini belirtti.

Çalışmalar neticesinde yıllık gelirlerinin 2006'da 600 bin lira iken, bu yıl 6 milyon liraya kadar yükseldiğine işaret eden Güven, iş merkezlerindeki iyileştirmelerle neredeyse restore edilmemiş tarihi eser kalmadığını ifade etti.

Anıtsal yapıların, şehrin tarihi kimliğinin somut ve görünür varlıkları olduğunu dile getiren Güven, "Şehirliler için pekişen 'kimliklilik ve şehriyle gurur duyma' gibi duygular, ziyaretçilerin varlılığıyla daha da artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Gaziantep, zamana direnen kültür varlıkları sayesinde tarih ve kültür şehri haline dönüşmektedir" dedi.

Halen bazı yapılarda restorasyon çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Güven, "Türkiye'de belki de en az gayrimenkulü olan şehir Gaziantep'tir. İstanbul, Bursa, Adana, Hatay, Antalya, İzmir, Kayseri, Ankara Sivas, Erzurum, Diyarbakır gibi kentler adeta birer vakıf şehirdir. Ama siz gayret gösterip bunlara ayağa kaldırmaya çalıştığınız zaman genel müdürlük zaten gereken desteği veriyor. Biz de Gaziantep'te bunu yapmaya çalıştık" diye konuştu.

Şehirlerin zamana direnmesinin büyük oranda vakıf medeniyeti sayesinde olduğunu vurgulayan Güven, şöyle devam etti:

"Yüzyılların kimi zaman yavaş, kimi zaman hızlı gerçekleşen değişimi maalesef şehrin estetiğini de yok etmektedir. Estetik olmayınca şehrin ruhu da kaybolmaktadır. Zamanın şehir açısından yıpratıcı olarak değerlendirilen etkisi, çoğunluğu vakıf olan anıtsal kültür varlıkları sayesinde ihya edici olarak ortaya çıkmaktadır. Genel Müdürlüğümüzce yapılan çeşitli restorasyon ve onarımlar, aslında yalnızca eserin kendisine değil, mimari estetiğine yapılan ihya edici dokunuşlardır."

Çarpık yapılaşmanın olumsuz etkisi

Güven, çarpık yapılaşmanın vakıf eserlerine verdiği zarara değinerek, şöyle devam etti:

"Bizim anlayışımıza göre kentler vakıf eserlerine göre olmalı. Ama maalesef çarpık yapılaşma vakıf eserlerinin birçoğunu tahrip veya yokmuş etmiş, kimi yerlerde de etrafını kaplamış. Geçmiş yıllarda bilinçli imar uygulaması yapılmadığı için vakıf eserlerine zarar verilmiş. Birçok şehirde de tarihi eserlere göre şehir imarları yapılmış ama Gaziantep bu konuda biraz arabesk kalmış. Fakat bugün belediyeler, mimarlar odası, inşaat mühendisleri odası ahenk içinde çalışma yapıyor ve inşallah bu devam eder."

Güven, tarihi ve kültür varlıklarını kente yeniden kazandırmanın yanı sıra ihtiyaç sahibi ailelere de destek verdiklerini belirtti.

Türk toplumunun en eski ekonomik, sosyal, dini ve hukuki kurumlar olan vakıfların geçmişte olduğu gibi günümüzde de çalışmalarına devam ettiğine dikkati çeken Güven, "Biz de çıkardığımız Gaziantep Vakıflar kitapçığı ile temel olarak vakıf nedir, nasıl kurulur? Gaziantep'in yeni vakıflar hangileridir, faaliyet alanları nelerdir? sorularına cevap vermeye çalıştık. Ayrıca, ekonomik durumu iyi olup yardım ve dayanışma amacıyla vakıf kurmak isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen hemşehrilerimize rehber oluşturmayı amaçladık" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA