Doğalgaz faturasını yüzde 70 düşürecek 10 öneri

Binalarda yapılacak mantolama ile enerji tüketimi yarıya indirilebiliyor, buna çatı yalıtımı da eklendiğinde yapılacak tasarruf oranı yüzde 70'e kadar çıkabiliyor.

Doğalgaz faturasını yüzde 70 düşürecek 10 öneri
Doğalgaz faturasını yüzde 70 düşürecek 10 öneri
GİRİŞ 11.12.2013 12:10 GÜNCELLEME 11.12.2013 12:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün "ısıtma ve yalıtım" raporuna göre, 120 metrekare evde yaşayan 4 kişilik bir aile, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için yılda 6 bin kilovatsaat (kwh) elektrik harcıyor.

Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 82'si ısıtma için kullanılıyor ve binaların ısıtılmasında kullanılan enerji, Türkiye'de harcanan toplam enerjinin yüzde 26'sını oluşturuyor. Rapora göre, enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini ithalatla karşılayan Türkiye'de, ısıtma ve soğutmada enerji verimliliği sağlamanın en etkin yolu ısı yalıtımından geçiyor.

Isınan havanın yükselerek çatıdan dışarıya çıkacağı, bu nedenle öncelikle çatının yalıtılması gerektiğine işaret edilen raporda, sadece çatı yalıtımıyla yüzde 20'den fazla tasarruf sağlanabileceği ve yalıtımın binanın tümü için gerekli olduğu vurgulanıyor. Raporda, yapılacak mantolamayla da ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor.

Böylece ısınmaya yılda ortalama bin 500 lira harcayan bir ailenin faturası 500 liraya kadar düşebiliyor.

- Perdelerle tasarruf

Aynı iklim koşullarında, aynı kullanım alanına sahip konutun enerji tüketiminin Türkiye'de, Fransa, Almanya, İngiltere ve İsveç gibi ülkelere göre 2-3 kat fazla olduğu ifade edilen raporda, bu kıyaslamanın Türkiye'de ısı yalıtımının yeterince önemsenmediğinin göstergesi olduğuna yer verildi.

Raporda, konutların ısıtmasında enerji verimliliği için şu önerilerde bulunuldu:

-Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak ısıdan daha fazla yararlanın, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatın

-Kapalı perdeler ısı kaybını yüzde 25 oranında önler, radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın

-Isıtıcınızın veya radyatörünüzün önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ya da çamaşır koymayın

-Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin

-Pencere ve kapılar, ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20'si, tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam kaybı yarıya indirilebilir

-Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın

-Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın

-Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın

-Radyatör bağlantı borularında su sızıntısı olmadığından emin olun

-Evde bulunmadığınız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Anlasilmistir, Dogal gaza zam yolda.... Nezaman ki haber kanallarinda, Radyolarda veya haber sitelerinde, Tasarruf ile ilgili onlemler anlatiliyor, Pesinden zam ve zamlar geliyor. Arabalarda benzer seyler yapilinca pesinden gazli, benzinli, dizel araclarin yakitlarina zam geliyor, hele dizel ile ilgili gecen sene cikan onca haberlerden sonra en fazla zam dizele geldi, hatta simdilerde bilez dizel araclarla ilgili haberler yapiliyor, ama zamda pesine geliyor, yine gazli araslar, vatandasin tercihi oldu denildi ve gazli araclarda nasil tasarruf edilir haberleri cikarken pesinden yuklu zamlar geldi, simdi beyaz esya ile ilgili haberler cikiyor, pesine zamlar geliverir. -bakiniz elektriktede aynisi oldu ve ozellesti degil mi, simdi zannedersinizki evinizdeki saati duzenli okuyorlar. hayir yalan olacak, hatta faturalar iki ayda bir gelecek ama fatura uzerinde reel okuma dan cok tahmini tuketim miktari gelecek cunki, okuyuculari azaltip maliyeti dusurup kar yapip vatandasin sirdina yukleyecekler CEM dedi dersiniz.
    Cevapla
  • Dursun AKGÜN 10 yıl önce Şikayet Et
    vidasız ve %100 montaj garantisi. Pvc yapısı gereği %0.80 genleşen bir malzeme ve bu genleşme yaz aylarında büyüme kış aylarında küçülme anlamına geliyor. Pencere ve kapıların montajı sırasında vida ile tutturmak zaten fizik kuralına aykırı bir durum genleşen bir meteryal vidalanamaz .Duvar ile profil arasındaki boşlukları kimyasal lar ile doldurmak çözüm değil genleşme sırasında tahrip oluyor ve işlev dışı kalıyor .Yıllardır tüketiciye pencere firmaları garanti belgesi veriyor ama bu belge montajı kapsamıyor ve bir montaj kriteri yok .İzin verin de bu sorunu %100 ortadan kaldıran metodumuzu uygulayalım ve %100 hava,su ,ses,ısı kaybı yaşanmayacağını bütün kurumlar,üniversiteler, tübitak ve sizinde kabul ettiğiniz yöntemi tüketiciye sunalım ..
    Cevapla
  • Recep Tahtalioğlu 10 yıl önce Şikayet Et
    doğal gaz tam bir nimet ama merkezi sistemle ısınıyorsan . erzurum şartlarında kombi ile ısınıyorum ve ayda 500 tl den az ödüyorum diyen yalan söyler . hele birde alt ve üst komşun namussuz ise. evet namussuz namazda kılsa hacca da gitse namussuz. komşularımın fatura toplamı benim faturam kadar. yani demem o ki, ev almayın kışlık komşu alın.
    Cevapla
  • Kayhan Kayhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Deneyin Görelim.... Siz bi deneyin görelim. Bu ayki faturanızın resmi ile önümüzdeki ayın faturasını bekliyoruz, vatandaşa örnek olsun...
    Cevapla
  • Ebu Talha El-Kürdi 10 yıl önce Şikayet Et
    10 öneriye gerek yok. vatandaşın devlete 1 önerisi var bu memleketi adam gibi yönetin hep hazır almayın azerbaycan bile bize gaz satıyor bırak beğenmediğimiz iran bize gaz satıyor bide üstüne üstlük gaz üzerinden politika yapıyor adamlar.devletin harcamalarını karşılayacak başka yollar bulun hep vergiye yüklenmeyin doğalgaza yüklediğiniz vergiyi düşürün adam gibi ısınalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle