Isıdan 10 milyar dolar tasarruf

Enerji verimliliğinin artırılması için 2018'e kadar kamu binalarındaki enerji tüketiminin yüz­de 10 düşürülmesi öngürülüyor.

Isıdan 10 milyar dolar tasarruf
Isıdan 10 milyar dolar tasarruf
GİRİŞ 10.11.2014 13:17 GÜNCELLEME 10.11.2014 13:17

Çeşitli finansman yön­temleriyle kamu binalarındaki enerji verimliliği yatırımlarının yaygınlaştırılması, yalıtımı düşük, yetersiz yalıtıma sahip eski binalarda dış yapı ve ısıtma sistemlerinin yürür­lükteki standartları sağlayacak şekilde ısı yalıtımlı niteliğe dönüştürülmesi de planlanıyor.

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Onuncu Kalkınma Planı'nda öngörülen binalarda enerji verimliliğinin artırılması konusunu AA muhabirine değerlendirdi.

Enerjisinin büyük kısmını ithal eden Türkiye için tasarrufla kazanılacak enerji miktarının, enerjiyi üretmek kadar önemli olduğuna işaret eden Eruslu, Türkiye'de binaların yüzde 85'inin yalıtımsız olduğunu bildirdi. Eruslu, "Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor" dedi.

Eruslu, yeni eylem planıyla yalıtımsız binaların ısı yalıtımı konusunda teşvik edilmesinin sağlanacağı ve vatandaşın bilinçlendirilmesiyle büyük oranda enerji kaybına engel olunacağını belirtti.

Türkiye'de enerji verimliliğiyle ilgili adımların giderek arttığını söyleyen Eruslu, "Onuncu Kalkınma Planı'nda öngörülen binalarda ısı yalıtımı uygulanmasıyla 16 milyon binanın neden olduğu 10 milyar dolarlık zarar azalacak" diye konuştu.

Eruslu, planda kamu binalarının enerji harcamalarının yüzde 10 azaltılması hedefine sektördeki enerji verimliliği konusunda çalışan sanayicilerin de destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

-Kalkınma planında enerji tasarrufu vurgusu

Türkiye'de son yıllarda enerji verimliliği üzerinde ısrarla duruluyor. Onuncu Kalkınma Planı'nda da bu konuya vurgu yapıldı. Plana göre, geliştirilecek yazılım programı üzerinden anket ve benzeri araçlar kullanılarak belediyeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uzmanları ve malzeme üreticilerinden ve diğer paydaşlardan veri alınarak kapsamlı fizibilite raporu hazırlanacak.

Yalıtımı yetersiz binaların enerji verimli hale dönüştürülmesi konusunda elde edilen kapsamlı rapora ve geri bildirimlere göre iyileştirme çalışmaları yapılacak.

Yalıtımı düşük, yetersiz yalıtıma sahip eski binaları ısı yalıtımlı hale dönüştürme işlemlerinde, bina sahiplerinin, uygulayıcıların, yerel yönetimlerin faydalanabileceği, bina izolasyonunda kullanılacak ürünlerin seçiminde standartlara uygunluğu ve dikkat edilmesi gerekenlerin yer aldığı yalıtım kılavuzu hazırlanacak.

Büyükşehir belediyeleri ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesinde binalarda enerji verimliliği ile ilgili birimler oluşturulacak.