Simav'a 9 şiddetine dayanıklı camiler

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 19 Mayıs 2011'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde hasar gördüğü için yıkılanların yerine Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) inşa edilen camilerden ilki, törenle hizmete girdi.

Simav'a 9 şiddetine dayanıklı camiler
Simav'a 9 şiddetine dayanıklı camiler
GİRİŞ 07.12.2012 13:47 GÜNCELLEME 07.12.2012 13:47

Çavdır Merkez Camisi önünde düzenlenen törende konuşan Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, depremden sonra ilçede yapılan konut, okul ve camilerin, milletin ve devletin gücünün bir göstergesi olduğunu söyledi.

TOKİ'nin yaptırdığı camilerden ilkini hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ünal, ''Deprem sırasında evinden çıkan ve üzerine duvardan kopan parçalar devrildiği için vefat eden gencimizin cenaze namazını, bu caminin bulunduğu yerde kılmıştık. Çavdır Camisi, devletimizin ve milletimizin dayanışma içinde ortaya koyduğu bir eserdir. Bunun gibi diğer camilerimiz de en kısa zamanda hizmete girecek'' dedi.

Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan da arsası belediyeye ait olan bu caminin yapımından önce bitişikte bulunan yaklaşık 350 metrekare arsanın iki kişiden satın alındığını dile getirerek, böylece hem binanın tip projesine uygun olması hem de caminin çevresinde meydan bulunmasının sağlandığını anlattı.

Daha sonra, Ünal, Karahan, Simav Müftüsü Yakup Yüksel ve AK Parti Simav İlçe Başkanı Mehmet Yağcı'nın birlikte kurdeleyi keserek ibadete açtığı cami, katılımcılar tarafından gezildi.

Camide dua edilerek mevlit okutuldu ve cuma namazından sonra vatandaşlara etli pilav ile ayran ikram edildi.

Törene, CHP Simav İlçe Başkanı Kasım Öner, İl Genel Meclisi ve Simav Belediye Meclisi'nin bazı üyeleri, bazı beldelerin belediye başkanları, mahalle ve köy muhtarları, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Simav'daki 208 camiden 95'i depremde hasar gördü

Deprem nedeniyle ilçedeki 208 camiden 11'i ağır, 84'ü orta ve hafif derecede hasar gördü.

Ağır hasarlı camiler tamamen, orta ve hafif hasarlı camilerden 49'unun minareleri, 4'ünün de şerefeleri iş makineleriyle yıkıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişimleri sonucu TOKİ tarafından ilçe merkezinde Çavdır, Beyce beldesinde Yenipınar ve Hüsüm, Naşa beldesinde Büyük, Naşa Yukarı ve Naşa Kabaarmut camileri, 9 büyüklüğündeki depremde bile yıkılmayacak özelliklerde inşa edildi.

Bu camilerden hizmete giren ilk yapı olan ve aynı anda 235 kişinin ibadet edebileceği Çavdır Merkez Camisi, 120 metrekare alanda iki katlı olarak yapıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL