Kiralık ev bulmak kuyuda iğne aramak gibi

  • GİRİŞ19.08.2014 11:08
  • GÜNCELLEME19.08.2014 11:08

Bulsanız bile rakamlar cep yakıyor yanına yaklaşılmıyor. Her geçen gün kiralık ev bulmayı zorlaştıran koşullar ise dönem dönem aynı olmasına rağmen  son iki yıldır  iki önemli neden daha var.

Elbette ilk neden kentsel dönüşüm binalarının yıkılması ve özellikle şehir merkezlerinde yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılmasının zaman almasından dolayı hazır olan kiralık ev sayısının azalması. Yıkılıp yapılan binalar ise yeni olmasından ve daha lüks yapılmasından dolayı yüksek fiyatlara kiralanabiliyor. Kentsel dönüşümün yapıldığı bölgelerde durum böyleyken, bölgede evleri yıkılan insanların yeni evlerine taşınacakları zamana kadar kiralık ev arayışları oluşuyor. Binası yıkıldığı için en az iki yıl oturacakları evi kendi bölgelerinde bulmaları zor ve pahalı iken bu sefer en yakın bölgelerde ki kiralık ev arayışlarına kayıyor talep.

Örneğin Fikirtepe’de  evleri yıkılan halk en yakınında olan örnek mahallesi, ünalan mahallesine taşınmaya başlayınca bu sefer de bu bölgede kiralık ev fiyatları yukarı çıkmaya başladı. Kısa bir süre sonra da neredeyse ev bulmak imkansız hale geliyor. Komşusu, akrabası ya da arkadaşının taşındığı bölgeyi tercih etmesinin yanında eski mahallesine ya da eski yaşadığı bölgeye yakın yaşam şartları olan bölgeler tercih nedeni.

Başka bir örnek ise Bağdat caddesi. Kentsel dönüşümün en yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Kadıköy’de yıkılan binaların yenilenmesiyle bölge halkı elbette önce alışık olduğu bölgede ev arayışına geçiyor. Yıkılan binaların sayısının fazla olması, eski ve yeni binalarda kiralık fiyatlarını inanılmaz derecede yukarı çekiyor. Gönlüne, bütçesine uygun ev bulmakta zorlanan Kadıköy halkı ise kendi yaşam şartlarına en yakın bölgelerde ev arayışına geçiyor. Bu bölgelerden biri  Ataşehir. Talep artınca Ataşehir bölgesinde’de fiyatlar tırmanışa geçti.

Kentsel dönüşüm kiralık ev fiyatlarını böyle etkilerken, son bir yıldır ülkeye gelen Suriyeli göçmenlerde kiralık ev fiyatlarının yukarı çıkmasında etkili oldu. Özellikle düşük fiyatlı kiralık evlerin olduğu bölgelere giden Suriye’lilerin yoğun talebinden dolayı gittikleri mahallelerde, şehirlerde 300-500 liraya olan rakamlar iki, üç katına çıktı. Talep arttıkça neresi olursa olsun kiralık ev fiyatları yukarı doğru tırmanıyor.

Bugünlerde ise üniversiteyi kazanan öğrencilerin, tayini olan memurların kiralık ev arayışı var. Allah yardımcıları olsun. Kiralık ev bulmak zor, bulsan da fiyatlar uçuk. Ancak benim önerim o dur ki, artan ulaşım alternatifleri ile biraz şehir çeperinde ev arayın. Çünkü hem kaliteli hem daha uygun rakamlara kiralık ev bulmak mümkün.

Hatice Kolçak

twitter/ @haticekolcak

www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat