Konut fiyatları neden yükseliyor

  • GİRİŞ25.08.2014 10:52
  • GÜNCELLEME25.08.2014 10:52

TÜİK verilerine göre geçen yıl 1 milyon157 bin konut satışı yapıldı. Bu yıl ise ilk 6 ayda 520 bin konut satılmış durumda.Yani yüzde 7.8 gibi bir düşüş var. Bunun sebepleri de belli aslında. Konut kredilerinin yüksek olması, arka arkaya gelen seçim süreçleri ekonomiyi durağanlaştırdı. Asıl soru bu noktada bile konut fiyatlarının yükselmeye devam ediyor olması.

Gelelim mevzuya.. Konut fiyatları neden mi artıyor!

*Artan inşaat ve arsa maliyetleri. İnşaatta kullanılan ürünlere gelen zamlar, reklam ve tanıtım bütçeleri ve arsa maliyetlerinin artırması.

*Marmaray, metro, metrobüs ağının artması ile gelişen ulaşım sayesinde her yere kolayca erişilebiliyor. Ulaşımın gittiği bölgelerde fiyatlar yüzde 20-30 artıyor.

*Kentsel dönüşüm ile yıkılıp yapılan binalarda konutların fiyatı en az iki katı arttı. En az diyorum çünkü lüsk semtlerde daha büyük bir artış var.

*Yeni yapılan lüks konut projeleri etrafındaki 2.el konut fiyatlarını da artırıyor.

*Köyden kente göç devam ediyor. Üniversite kazanarak büyük şehire okumaya gelen öğrenciler, boşanmalardaki artış, yalnız yaşamın tercih edilmesi kiralık ve satılık konuta olan talebi artırıyor

*Mütekabiliyet yasası sayesinde yabancıların  ülkemize olan talebin artması

*Yollar, köprüler, hastane gibi yatırımların artması

*Mortgage ile uzun vadeli konut kredisi kullanıyor olabilmek.

*Son yıllarda ki ekonomik istikrarın insanları yatırım yapmaya sevk etmesi

*En önemlisi konutun halkımız tarafından yatırım aracı olarak kabul edilmesi. Emeklilik için düşünülen güvenli liman. Oturduğu bir ev var ise ikinci, üçüncü evini alarak kiraya vermek bu şekilde elde ettiği kira ile geleceğini güvenceye almak rahat yaşamak. Maddi olarak zor durumda kalırsa satabileceği düzenli kar artışının olduğu güvenli yatırım aracı.


Hatice Kolçak

twitter/@haticekolcak

www.haticekolcak.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat