2013'te konut fiyatları ne olucak..

Daha ilk günden 2012'yi eskittik. 2012 inşaat sektörünü büyütmese de, değiştirecek, büyütecek birçok değişikliğe alt yapı oluşturdu

  • GİRİŞ02.01.2013 10:51
  • GÜNCELLEME02.01.2013 10:51

 Şimdilerde ise yeni yılda konut fiyatları ne olacak konusu merak edilmekte. Bu aralar en çok duyduğunuz cümle ise " ev almanın tam zamanı",  "aman kaçırmayın bu fırsatı, ev alın kazanın". Çok ta haksız sayılmazlar hani..

2012 yılı sonuna kadar beklediğimiz konutta KDV meselesi sonunda çözüme ulaştı ve 1.1.2013 itibari ile resmi gazetede yayınlanarak uygulamaya başladı.

Net alanı150 metrekareüstü olan konutlarda bir değişim yok çünkü zaten yüzde 18 KDV uygulaması söz konusu. Ancak yeni uygulama ile net alanı150 metrekarealtı olan konutlara kademeli bir sistem getirildi.

Konut fiyatları yüzde 30 oranında artacak

Büyükşehirlerdeki merkezi yerlerde konut fiyatları otomatik yüzde 18 artacak. Arsa emlak değeri 1000 liranın üzerinde olan tüm konut projeleri, lüks, birinci sınıf binalardaki tüm yeni yapılacak konutlar metrekaresine bakılmaksızın uygulanacak yüzde 18 KDV oranı ile artacak. Birde üzerine 2013'te yaşanacak ortalama yüzde 5-10 oranında inşaat maliyet artışını eklediğimizde konutun fiyatı yüzde 30 artacak. Çok ciddi bir artış. Örneğin, geçen yıl alınan inşaat ruhsatıyla yapılmakta olan Kadıköy gibi şehir içinde arsa emlak değeri 1000 liranın üzerinde olan bir bölge de şu an 400 bin liraya satılan100 metrekarebir konutun fiyatı, yeni yapılacak bir konut projesinde iyimser bir taploda 500 bin lira olarak satılacak.

Hemen etkisini göstermese de yeni yapılacak konutlarda ki bu artış etrafındaki 2. el konut fiyatlarını da aynı oranda artıracak. Avrupa, Amerika gibi bizimde şehir merkezlerimiz çok değerli olucak. Yanına yaklaşılamayacak şekilde değerlenecek...

Piyasada alternatifli  satılık birçok markalı konut projesi ile birlikte konut stoğunun fazla olduğunu bunun erimesi için yılın en azından ilk çeyreğini bitireceğimiz gerçeği ile yeni uygulamanın çok uzakta olmadığını görmeliyiz.

Arsa emlak vergi değeri 500-1000 lira arası olan bölgelerde ise KDV oranı yüzde 8 artırıldı.  Merkezi olmayan ama merkeze yakın mesfaler diye tanımlayabiliriz buraları. Ancak şehir merkezlerinden uzaklaştıkça evin metrekaresi ne olursa olsun arsa emlak değeri 500 liranın altında ise fiyatlar KDV açısından değişmeyecek ancak yinede oluşacak inşaat maliyetleri ile yüzde 10 cıvarında fiyat artışı olacağını söyleyebiliriz.

Önemli bir not: Afet yasasına göre riskli bina, riskli alan ve rezerv alanlarındaki konutlarda kademeli KDV sistemi uygulanmayacak.

Hatice Kolçak
Twitter adresi/ @haticekolcak

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat