Bodrum'daki kaçak yapılar mercek altında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bodrum koylarında kaçak yapıları denizden denetlemesinin ardından bölgede çalışma başlatıldı.

Bodrum'daki kaçak yapılar mercek altında
Bodrum'daki kaçak yapılar mercek altında
GİRİŞ 26.08.2013 13:27 GÜNCELLEME 26.08.2013 13:27

Başbakanın talimatının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bodrum Kıyılarında inceleme başlattı. Başta lüks oteller ve eğlence merkezleri olmak üzere Bodrum'un yüzde 60'ının yasalara aykırı olduğu belirlendi. Bakanlık mülk sahiplerine binalarını yıkmaları için süre verecek. Bu süreç içerisinde binalar yıkılmazsa bakanlık binaları önce mühürleyecek sonra kendisi yıkacak.

BAŞBAKAN DENİZDEN DENETLEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ramazan Bayramı tatilinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile birlikte Bodrum koylarını denizden tekne ile denetlemişti. Başbakan gördüğü çarpık yapılaşma sonrasında kıyıların talan edilmesini engellenmesi talimatını verdi. Başbakan'ın talimatının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişleri harekete geçti. Bakanlığa bağlı 4 müfettiş Bodrum'un Torba ve Güvercinlik koylarında denetimlere başladı. Bakanlık müfettişleri Bodrum'daki lüks oteller başta olmak üzere yasalara aykırı yapılaşmanın yüzde 60'ın üzerinde olduğu tespit etti. Müfettişler Torba Koyu içindeki lüks otellerin de bulunduğu yapıların mevzuata aykırı olarak inşa edildiğini, bu binaların, son 2 yıl içinde ruhsatlandırılan yeni yapılar olduğu belirlendi. Söz konusu binaların büyük bölümünün 100 metrelik kıyı yapılaşma sınırına uymadığı ve ruhsata aykırı yapılaşmaya gidildi, binaların, Kıyı Kanunu yanında İmar Kanunu, imar planları ve su basma seviyesi sınırlarına da aykırı olarak yapıldığı, söz konusu yapıların 1., 2. ve 3. derece SİT alanı olan bölgelere yapıldığı tespit edildi.

MÜLK SAHİPLERİ YIKMAZSA BAKANLIK YIKACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müfettişleri Bodrum'la ilgili raporlarını bu hafta sonuna kadar tamamlayıp bakanlığa sunacak. Bakanlık Bodrum koylarında yasalara aykırı yapılan inşaatların mülk sahiplerine yıkım için süre tanıyacak. Mülk sahipleri bu süreç içerisinde mülklerini yıkmazlarla bakanlık ilk önce bu binaları mühürleyecek ardından kendisi yıkacak.

BAŞBAKAN'A DESTEK

Bodrumlu çevrecilerden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bodrum'da çarpık ve kaçak yapılaşmaya karşı verdiği mücadeleye Bodrum'lu çevrecilerden destek geldi. Bodrum Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, "Bodrum'da çevre açısından çok büyük sıkıntılar var. Denize yakın olan işletmelerin hepsi denizi kendilerinin sanıyor. Kamuya kapatılan kıyıların tamamının tekrar kamuya açılmasını istiyoruz. Bu iş sadece Bodrum Belediyesi sınırları içinde yer almamalı. Tüm Bodrum yarım adasında bu uygulama yapılmalı. Muğla Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Develi " Bodrum Yarımadası İstanbul'un gece kondu mahallerinden daha kötü durumdu. Başbakan'ın bu kıyılara el atması sevindirici. Biz Başbakanımızın bu konuya olan samimiyetine inanıyoruz. İnanmak istiyoruz ama bu sözün arkasında durmalı, adil bir şekilde buradaki kıyılarda olan yapılaşma kusurlarına, hak ihlallerine adil bir şekilde el atmalıdır" dedi.