3. havalimanı çevresine milyonluk yeni şehir
İstanbul'da inşa edilecek 3. havalimanının Karadeniz'e yakın konumda bulunan Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına yapılacağının açıklanmasının ardından bölgede hareketlilik tavan yaptı.
3. havalimanının Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına yapılacağının açıklanmasıyla bölgede arsa fiyatları artarken, değerleme uzmanları da havalimanının çevresinde yeni bir şehrin oluşacağı konusunda fikir birliğine varıyor.
İstanbul'da inşa edilecek 3. havalimanının Karadeniz'e yakın konumda bulunan Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına yapılacağının yetkililer tarafından açıklanmasının ardından bölgede hareketlilik sürüyor.
Toplamda 90 kilometrekare alana yayılacağı düşünülen havalimanının dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacağı söylentisi de meraklı bir bekleyiş yaratıyor. Projenin ihale tarihi ise 3 Mayıs 2013 olarak belirtiliyor.
Hülya Caylak bölgedeki emlakçılarla görüşerek nabzı tuttu.
2013 yılı itibariyle toplam yolcu trafiğinin 144 milyon, uçak trafiğinin ise üst geçişlerle beraber 1,5 milyon olacağının tahmin edildiğini söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Lisanlı Değerleme Uzmanı Zuhal Balsarı, küresel bir kent olarak dünyadaki diğer kentlerle yarış içinde bulunan İstanbul için 3. havalimanının önemli projelerden biri olduğunu söyledi.
Projenin İstanbul'un Arnavutköy İlçesine bağlı bulunan Yeniköy ile Eyüp İlçesi sınırlarında bulunan Akpınar köyleri Karadeniz'e ve İstanbul çevresindeki tatlı su rezervlerinin yaklaşık yüzde 22'sine sahip olan Terkos Gölüne yakın konumda yer aldığını vurgulayan Balsarı, "Bölgede havalimanı projesi öncesinde emlak piyasasının durgun olduğu ve arazi değerlerinin stabil bir seyir izlediği görülüyor" dedi.
Belirli bir nüfus gelecek
Öngörülen uçuş hacmi ile birlikte insan trafiği açısından yoğun bir transfer merkezi olacak havalimanının beraberinde belirli bir istihdamı ve yerleşik nüfusu bölgeye çekeceğini vurgulayan Balsarı, "Bu nüfus için bölgede yeni yerleşim alanları, günübirlik konaklama alanları ve ticari alanlar inşa edilecek. İstanbul'a inşa edilmesi düşünülen iki yeni şehrin Avrupa yakasında olan bölümünün yine bu bölgede projelendirilecek olması ile havalimanının ilişkili olduğu görülüyor" dedi.
Projenin hayata geçmesiyle bölgeye karayolu ve raylı sistemler ile yüksek yolcu sirkülasyonunun da beklendiğini söyleyen Balsarı, "Bu bağlamda kentsel gelişmeyi tetikleyen en önemli unsurlardan olan ulaşımın, arsa taleplerini artırması bekleniyor" dedi.
Fiyatlar 6 kat arttı
Bölgeye talebin arttığını ifade eden Zuhal Balsarı, şunları söyledi: " Projenin konumunun açıklanmasıyla bölgede değer ve talep artışı yaşandı ve bu talebin devam edeceği düşünülüyor. Proje söylentileri öncesinde Yeniköy ve Akpınar Köylerinde 50 lira civarında seyreden tarla metrekare birim fiyatları mevcut durumda 300 ile 600 lira arasında değişiyor."
İlk etap 2017'de tamamlanacak
Kademeli olarak 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı öngörülen 3. havalimanının ilk etabının 2017'de tamamlanması bekleniyor. 3 Mayıs'ta ihaleye çıkacak projeye yerli ve yabancı büyük grupların ilgi gösterdiği dile getiriliyor. 3. Köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedeflenen projenin Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılması ve 6 pistinin bulunması planlanıyor.
'Metrekare fiyatları iki katına çıktı'
Yeni havaalanının yer seçiminde 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'na yakınlığının etkili olduğunu ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Hüsniye Boztunç da, İstanbul'a kurulması planlanan iki yeni şehir projesinden birinin bu bölgede olacağını aktardı.
Bölgenin yatırımcıların gözdesi haline geldiğinin altını çizen Boztunç, "3. köprü ve 3. havalimanının yakınlarında yer alan bölgelere ulaşımın kolaylaşmasıyla daha da değerlenecek. Bölgede şuanda bile metrekare fiyatları neredeyse iki katı oranında artmış durumda" şeklinde konuştu.
'Otel yatırımları olur'
Yeni şehirle birlikte havaalanının maksimum bir milyon nüfuslu yeni bir kentle çevreleneceğini anlatan Boztunç, "Havaalanı gelişimleri incelendiğinde gelişimin beraberinde otel, ofis, alışveriş merkezi, konut, lojistik, hastane, eğlence, üniversite vb. fonksiyonları bölgeye çekecek olması kaçınılmazdır" dedi.
Havaalanının özellikle otel, ofis ve alışveriş merkezi gibi yatırımları çekeceğini anlatan Boztunç, havaalanlarının iş ve konut alanlarına otoyollar ve toplu taşıma sistemleri ile entegrasyonunun sağlanması ve ulaşılabilirliğin olması gerektiğini vurguladı.
'Göktürk merkezileşir'
Proje alanına en yakın yeni gelişim alanı olarak Kemerburgaz Göktürk mevkiinde de bir değişimin yaşanacağının altını çizen Hüsniye Boztunç, şunları dile getirdi: "Göktürk kentsel gelişimi başlatan yeni yerleşim alanlarından biri. Kent merkezine yakın olmasına rağmen merkez ile entegrasyonunda kopukluk görülen Göktürk, özel araçlar ile ulaşımın sağlandığı bir yerleşim yeri. Bu yerleşim alanı ile kent merkezi arasında ulaşım bağlantılarını sağlayacak herhangi bir metro veya metrobüs hattı bulunmuyor. 3. havaalanı ile bölgede oluşacak kent merkezi olgusunun Göktürk'ü de canlandıracağı, bölgenin daha merkezi bir lokasyona sahip hale geleceği düşünülüyor."
-
furkan demir 11 yıl önce Şikayet EtRantlar ve haram servetler. Bir kısım zenginliğini katmerledi diğerleri yani gariban vatandaşım ise iyice ezildi büzüldü. Yok kentsel dönüşüm yok havalimanı... Allah sizleri amacınıza yani avrupalı gibi ama ılımlı Müslüman ol amacınıza ulaştırmasın. Bankaların milyar TL lik karları iş adamları ohooo... Çıldırmamak elde değil. Her şey ayan beyan ortada ama... Ah ahir zaman ahh!Beğen Toplam 3 beğeni
-
ahmet akpinar 11 yıl önce Şikayet EtPARAM OLSA. Param olsa şişirilmiş yerleri almam ! şehrin gelişmekte olan tarafından arsa-arazi alırım, tüm illerde bu fırsat var özellikle ünüversitelere yakın lokasyon on numara bir yatırım aracıdır al arsanı unut gitsin,hatırladınmı yap üstüne öğrenci apartı otur masana bak keyfine, hiç bişey bilmiyorsan Konyalı bir arkadaşın olsun(!) ne dimişler: "2 Niğdeli 1 Kayserili; 3 Kayserili 1 Konyalı yapmaz." .:)herkese bol bereketli işler ..Beğen Toplam 12 beğeni