Askerin boşalttığı arazilerde betonlaşma tehlikesi

İstanbul-Halkalı'da 4 yıl önce askeri alan olan bölgede ağaçların yerini beton bloklar aldı. Sarıyer'deki 500 dönümlük 15. Hava Füze Üssü arazisi de konut yapılması için TOKİ'ye devredildi.

Askerin boşalttığı arazilerde betonlaşma tehlikesi
Askerin boşalttığı arazilerde betonlaşma tehlikesi
GİRİŞ 13.08.2013 16:23 GÜNCELLEME 13.08.2013 17:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

"Kışlalar şehir dışına taşındıktan sonra boşalacak araziler imara açılacak mı?" sorusu gündemdeki yerini korurken gözler 'betonlaşmış kışlalar'a çevrildi.

Zaman'ın dün manşetten duyurduğu "Askerî alanlarda betonlaşma tehlikesi" haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Haberde bir tehlike olarak işaret edilen betonlaşmanın daha önce yaşandığı ortaya çıktı.

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki 'Avrupa Konutları Atakent 3 projesi' askeri alanların nasıl yapılaştığının en tipik örneği. 4 yıl önce jandarma birliklerinin bulunduğu askerî bölgedeki yeşil alanların yerine 2 bin 300 konut inşa edildi.

193 bin metrekarelik arazideki çok sayıda ağacın yerinde şimdi beton bloklar yükseliyor. Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel'in açıklamasına göre, Sarıyer Zekeriyaköy'de de daha önce 15. Hava Füze Üssü olarak kullanılan 500 dönümlük askeri alan yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Hazine'ye ait alan, 2010'da boşaltıldıktan sonra TOKİ'ye devredildi. Yüksel'in iddiasına göre, TOKİ bu bölgeyi imara açmak için ruhsat alma çalışması yürütüyor. Sancaktepe - Sarıgazi'deki 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası'nın yerine de İstanbul'un en büyük hastanesinin yapılacağı öne sürülüyor. İlçe merkezindeki komutanlık lojmanları geçen yıl yıkıldı. Yaklaşık 10 dönümlük bir arazi şu anda boş. Bölge halkı, artık bu alanların kamuya açılmasını ve park olarak kullanılmasını istiyor.

Milli Savunma Bakanlığı'nın şehir merkezindeki askeri kışlaların kent dışına taşınmasıyla ilgili yürüttüğü çalışmanın yol açtığı betonlaşma endişesi gündemdeki yerini koruyor.

İstanbul Halkalı'da askeri alanların boşaltıldıktan sonra imara açılması, endişeleri büyüttü. Küçükçekmece Belediye Başkanlığı binasının da yer aldığı inşaat alanında 'Avrupa Konutları Atakent 3' konutları yapılıyor. 2 bin 300 konut inşa edilen bölgede yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. Çevre sakinlerinden Engin Atik, 30 yıl önce bölgenin ormanlık olduğunu, daha sonra askeriyenin buraya taşındığını söylüyor. Ardından askeriyenin burayı boşalttığını belirterek, "Bundan 4 yıl öncesine kadar bu alanda tek bina yoktu. Askeri alan buradan taşınınca bloklar hızla yükselmeye başladı. Biz bu alanların park olmasını istiyoruz." diyor.

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Yüksel Yüksel de Sarıyer Zekeriyaköy'de füze üssü olarak kullanılan ve 2010'da boşaltılan askeri alanın TOKİ'ye devredildiğini anlatıyor. Arazinin orman alanı olması için dava açtıklarını kaydederek, "Ancak, ehliyetimiz olmadığı gerekçesiyle mahkeme davayı reddetti. Konut yapılacağı söyleniyor. Arazinin tamamıyla yeşil alan kalmasını istiyoruz." çağrısında bulunuyor.

Askeri alanların çevresinde oturan vatandaşlar da yeşilin korunmasını istiyor. İstanbul'un Anadolu'ya açılan kapısı Sancaktepe Sarıgazi'de bulunan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası da geniş bir arazide yer alıyor. Bu bölgeye İstanbul'un en büyük hastanesi yapılacağı öne sürülüyor. İlçe merkezinde bulunan komutanlığın lojmanları ise geçtiğimiz yıl yıkıldı. Yaklaşık 10 dönümlük bir arazi şu anda yeşil bir şekilde bekliyor. Bölge halkı, artık bu alanların park olarak kullanılmasını istiyor. Sancaktepe'de mühendislik yapan Talip Bayçöl, "Askeri alan Kartal'dan başlıyor, Polonezköy'e kadar gidiyor. Şu anda en büyük tehdit betonlaşma tehlikesi." ifadesini kullanıyor. Yıllarca askeri bölgeye karşı esnaflık yapan Hakan Arslan da, "Eğer askeriye taşınacaksa burası yeşil alan olarak kalsın." derken, Halil Kantekin şöyle konuşuyor: "Biz park olmasını istiyoruz. Çocuklar sokak aralarında top oynuyor. Sosyal tesis olarak kullanılırsa nefes alacak bir yer alır." diyor. Murat Tarhan da, "TOKİ'nin ismini duyuyoruz. Fakat buraya TOKİ'nin girmesi bir anlam ifade etmiyor. Zaten her yerde bina var." diye konuşuyor.

Askeri alanlarla ilgili örnek bir proje Kayseri'de yürütülüyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile TSK arasında yapılan protokol gereğince, belediye hizmet binası yanındaki askeri lojmanlar ve iki villanın yıkım çalışmaları sürüyor. 4 bin metrekarelik alan park olarak değerlendirilecek.

YORUMLAR 7
  • hüseyin şahin 11 yıl önce Şikayet Et
    İSTANBUL'U KURTARIN. Sayın Başbakan İBB başkanı iken İstanbula vize uygulamasından bahsediyordu. Şimdi kaç sene geçti yerel ve genel yönetimlerin hepsi sayın başbakanda. Yer kalmamış mehmetçiğin gözü gibi baktığı yeşil alanlar beton yığınına dönüşecek. Ben hala vize taraftarıyım. Diğer illerin de sosyo-ekonomik olarak daha yaşanılabilir hale getirilmesiyle göç önlenmeli. İstanbul başta olmak üzere göç alan illere göçün zorlaştırılması gerekir. Yeşil alanların korunması ve artırılması kaçınılmazdır.
    Cevapla
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    O arsaları kimse kurtaramaz. Şehir içerisinde askeri bölgeler dışında yeşil alan yok gibi. Belediye'ye ait parklar vs. yavaş yavaş kırpıla kırpılla birşey bırkılmıyor. Ülke tam müteahit kafası ile yönetiliyor. Buradan daha önce yazmıştım. TOKİ Sivas'a eski tesisin arsasını alarak dağın başına Stadyum ve spor kompleksi yapıyor. Oysa mevcut şehir içindeki komplekste ne Avrupa ve Dünya şampiyonları yetişti. Bundan sonra görürüz kaç aile o komplekse çocuklarını gönderecek. Kılıçdaroğlu kırk yılda bir çok doğru söylemiş. "Projelere insan (düşünülmemiş) yok"
    Cevapla
  • sinan topal 11 yıl önce Şikayet Et
    ...... İstanbulun nufusu artıyor ne yapılması gerekiyor? daha yüksek binalar mı? yoksa yeni alanlarda bina yapmak mı?
    Cevapla
  • CEVAT ÖNER 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece onlar mı. geçenlerde yıllardır geçtiğim yola renk ve ruh katan zeytinlik inşaat için katledilmiş. onlarca ağaç kesilmiş. yazıklar olsun... birileri bu gidişe dur desin. yeni yapılan binalar da geleceğe hitap etmiyor. bahçe yok, garaj yok, oyun parkı yok, yollar dar ... bir arsa düşüren çakma mütahitler plansızca binaları dikiyorlar. eski berbat şehirlerden ders alan yok. günlük düşünülüyor.tatlı karlar adına yaşayacağımız ferah yerler yok ediliyor. kanun yok mu? belediyelerin stratejileri yok mu? bu olanlara inanamıyorum. hadi eskiden bugünleri düşünmeden yapmışlar binaları, yaşadığımız bu kadar sıkıntılara rağmen şimdi neden aynı naneler yeniyor? ağaçları kesip her yere binaları sokuşturanlara da, onlara izin verenleri de allaha havale ediyorum...
    Cevapla
  • yunus doğdu 11 yıl önce Şikayet Et
    İSTANBUL'DA. Ha bire betonlaşma.. sayın devlet yetkililerine yalvarıyorum İstanbul sit alanı ilan edilsin bir tane çivi dahi çakılmasın bundan sonra...yeter dünyanın hiçbir yerinde yoktur ancak 3.sınıf ülkelerde olur devlet inşaat sektörüne bulaşsın bu sektörden para kazansın ama bizde maalesef böyle..hatta garip gurabanın binbir emekle aldığı tarlasına metrekaresine 250 lira verip büyük inşaat sektörlerine 1000 tl ye satıp emek üzerinden kazanç bile sağlanabiliyor yok böyle bir şey akıllara ziyan..artık insanlara yaşam alanları kalsın bitirdiniz buraları sonumuz iyi değil...ağaç kesmek insan öldürmekle eşdeğerdir az çok dinden diyanetten anlayan varsa bilir...çekin elinizi doğadan,çekmeyenlere'de çektirin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle