İmarla ilgili yeni düzenlemeler yolda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirleşme ve imarla ilgili yeni yasal düzenlemelerin geleceğini açıkladı

İmarla ilgili yeni düzenlemeler yolda
İmarla ilgili yeni düzenlemeler yolda
GİRİŞ 05.06.2017 14:49 GÜNCELLEME 05.06.2017 14:49

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehirleşme ve imarla ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışıldığını belirterek, "Önümüzdeki günlerde imarla ilgili birtakım düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemelerle, haksız birtakım gelişmeleri önlemeye çalışıyoruz. Belediyeler ve imar yasalarında bir hazırlığımız var. Bütün bunları önümüzdeki günlerde getireceğiz." dedi.

Özhaseki, "5 Haziran Dünya Çevre Günü" kapsamında Mogan Gölü'ndeki Dip Çamuru Şantiye Sahası, Sevgi Çiçeği alanı ziyaretleri ve fidan dikimi programlarına katıldı.

Ziyaretlerinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Özhaseki, bugün bir gazetedeki şehirleşme ve imar konularındaki açıklamalarının sorulması üzerine, dünyanın en eski mesleklerinden birinin "hakkına razı olmadan başkasının hakkına el uzatmak, yani hırsızlık, yolsuzluk" olduğunu belirtti.

Özhaseki, son 10-15 yıl içerisinde şehirlerin hızlı gelişmesiyle kent rantlarının doğduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu konuda imar planları aslında çok yeterliyken, imar planlarında bozulmalar meydana gelmeye başladı. Bu bozulmalar, haksız yere birilerine menfaat sağlamalar, insanlardaki adalet duygusunu sarstığı gibi bu işi yapan idarecilere karşı da müthiş bir öfke duyulmasına sebebiyet veriyor. Ben, bunları ifade etmeye çalıştım.

Önümüzdeki günlerde imarla ilgili birtakım düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemelerle, haksız birtakım gelişmeleri önlemeye çalışıyoruz. Parsel bazında yoğunluk artışları verilerek, insanlar arasındaki dengesizliğin, adaletsizliğin ortaya çıkıp herkesin canını yakan olayların önlenmesine gayret ediyoruz. Bunun için de yasaları hazırlıyoruz. Belediyeler ve imar yasalarında bir hazırlığımız var. Bütün bunları önümüzdeki günlerde getireceğiz. Bunu ifade etmeye çalıştım.

İnsanlar sanayiden yüz çevirip gidip bir yerlerde en kıymetli yerlerde, en kıymetli semtlerde 50-100 kat yapmak için koşuşturuyorlarsa, bu bizim için bir tehlikedir. Eğer birileri en kısa kestirme yoldan, buralardan rant elde etmeyi düşünüyorsa bu bir tehlikedir. Biz bunlara Bakanlık olarak mani olmaya çalışıyoruz."

Bakanlık olarak görülen plan aksaklıklarına engel olmaya çalıştıklarının altını çizen Özhaseki, "Ancak, sadece bizim bu mücadelemiz yeterli olmayabilir. Bunun yasalarla da desteklenmesi lazım. O yasalar üstünde de çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde Meclise gelecek." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Bugün bir gazete yayımlanan röportajınızda hangi belediyelerden tam olarak bahsediyorsunuz?" sorusu üzerine Özhaseki, "İsim vermemi zaten kimse beklemesin ama herkes gidip Ankara'nın veya İstanbul'un en lüks semtlerinde, sahil taraflarında mesela, kafelerde oturup sağına soluna baktığı zaman gördüğü o nahoş manzaralardan rahatsız diye düşünüyorum. Oradaki dedikoduları dinlerse herhalde epey rahatsız olurlar diye düşünüyorum. Bu dedikoduların bir kısmı dedikodudur, iftiradır, silelim ama hepsi de dedikodudan ibaret değil. Biz de bunu biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Özhaseki, bu tür şeylerin ispatının zor olduğuna da dikkati çekerek, bu nedenle bu işlerin olmaması için çalışacaklarını bildirdi. Bunun için imarlaşmada temel değişmez yasaları hazırlayarak ortaya koyacaklarını anlatan Özhaseki, sonra da bunu delenlerin denetleneceğini bildirdi.

"İMAR KONUSUNDA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ÇOK TİTİZ VE HASSAS"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu gelişmelerden bilgi sahibi olup olmadığının sorulması üzerine Özhaseki, şu yanıtı verdi:

"Bu konu, özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın altı aylık bütün bakanlıklardan program istemesiyle bir kere daha gündeme geldi. Biz orada raporumuzu hazırlıyoruz, sunacağız. Öyle ümit ediyorum ki bunlar kabul görecektir ve Meclise gelecektir. Çünkü, imar konusunda sayın Cumhurbaşkanımız, çok titiz ve hassas. Zaten eskiden de belediye başkanlığı yaptığı için bu konuları biliyor. Bütün özel sohbetlerimizde de zaten özellikle bu dikey mimariden yatay mimariye geçilmesi, yoğunluk verilmemesi ve bunların önlenmesi konusunda da direkt talimatları var."

"(BOŞALTILMIŞ ASKERİ ALANLARIN) İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Özhaseki, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından boşaltılan askeri alanların yeşil alan olarak kullanılması ve imar durumlarıyla ilgili soru üzerine de "O konuda sayın Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da defalarca askeri alanların yeşil alan olması konusunda talimatları var. Onların çalışmaları yapılıyor." ifadesini kullandı.

Özellikle Milli Savunma Bakanlığının askeri alanların nereye taşınacağı, nasıl bir fonksiyon icra edeceği konusu üzerinde çalıştığını dile getiren Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık olarak, o bölgelerin nerelerde kaçar metrekare olduğu, hazine arazilerinin nereler olduğu ve nereye taşınabileceği hususunu çalışıyoruz. Bunlar, çok kolay değil, 50-60 ya da daha fazla süredir bir yerde olan askeri birliğin alınıp başka tarafa götürülmesi, akşamdan sabaha olacak şeyler değil. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bunların imara açılması söz konusu değil. Ancak bir tek istisnası olabilir. O da yüzde 1'lere mi tekabül eder, binde 0,5'lere mi tekabül eder, onu da çok bilmiyorum. İstisnadır bunlar. Eğer, insanların kullanmayacağı alanlar varsa, şehirlerin içerisinde değilse oraları da yeşil alan yapmanın bir manası yok."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Yeşil alan yapılsa da kimse gelmeyecektir oralara" ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

"Oralar, rezerve alan olarak kullanılarak, kentsel dönüşümdeki birtakım sıkıntıların önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Yine, sosyal amaçlı olarak düşünüyoruz. Çünkü, kentsel dönüşümde özellikle büyük şehirlerde yoğunluk fazla verildiğinde yaşanmaz hale gelen bir kent dokusu ortaya çıkıyor. Bunu önleyebilmenin tek yolu da yeni alan yaratmak. O nedenle, belki bazıları kullanılabilir diye düşünüyoruz, hazırlığını yapıyoruz. Ama bunlar asla genele şamil bir olay değil. İstisnanın istisnası olaylar olarak kalacaktır."