İşte zeytinlik tartışmasını başlatan alan

Günlerce süren zeytinlik alan tartışmasının perde arkasında Bandırma’ya planlanan entegre sanayi tesisi alanı ve liman projesinin olduğu ortaya çıktı.

İşte zeytinlik tartışmasını başlatan alan
İşte zeytinlik tartışmasını başlatan alan
GİRİŞ 21.06.2017 09:24 GÜNCELLEME 21.06.2017 09:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sanayicinin cebinden 1.5 milyar TL’lik mali yükü kaldıracak olan Üretim Reform Tasarısı, Türkiye’nin gündemine zeytinlik ve meraların yatırıma açılma düzenlemesiyle girdi. Konuya ünlü sanatçı Tarkan dahi taraf oldu. Günlerce süren tartışmanın perde arkasında ise Bandırma’ya planlanan entegre sanayi tesisi alanı ve liman projesinin olduğu ortaya çıktı

Tartışmalı maddeler yasadan çıkarıldı ancak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, 25 milyar dolarlık yatırımın bu nedenle geciktiğini söyleyerek “Bahse konu alan, bir bölümünde zeytinliğin olduğu 47 bin dönümlük bir arazi. Buradaki zeytin ağaçlarının verimi hayli düşük. Bir Ayvalık, Edremit gibi değil. Burası yılda 30 milyar dolarlık ihracatın üssü olacak” dedi

Üretim Reform Tasarısı’nın günlerce kamuoyunda tartışılmasına neden olan zeytinlik ve meraların yatırıma açılması ile ilgili düzenlemenin Bandırma Liman Projesi için planlandığı ortaya çıktı. Önceki gün yasanın Türkiye ekonomisine katkıları ile ilgili Habertürk’e röportaj veren Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın “Özellikle liman arkası lojistik yatırım cazibesi olan entegre yatırımlar için bu düzenleme planlanmıştı. Örneğin Bandırma gibi. Amaç Türkiye’nin bu tip potansiyeli olan bölgelerine küresel yatırımcıyı çekerek lojistik merkezlerinin oluşumunu sağlamaktı” açıklamasının ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da projenin detaylarını paylaştı.

‘KALE GRUBU’NUN ARAZİSİ VAR’

Gazete Habertürk Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas'ın haberine göre Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, “Bandırma Limanı Projesi’nin yatırımcıları hazır. Yatırımcılar yerlerini almış bekliyor. Bölgede 7-8 yıl içerisinde 25 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı. Zeytinliğin de bulunduğu alan 47 bin dönümlük bir arazi. Kale Grubu burada savunma sanayii yatırımları için ilgilendi. Biliyorsunuz Rolls-Royce ile uçak motoru üretimi için çalışıyorlar. Akdeniz Kimya da büyük bir yatırım planlıyor. Shell ve benzeri yabancı yatırımcıların yanı sıra bölge ile ilgili birçok büyük sanayi kuruluşu var” dedi.

‘ZEYTİN AĞACININ VERİMİ DÜŞÜK’

Uğur bölgedeki zeytin ağaçlarının veriminin hayli düşük olduğunu belirtirken “Zeytinlikler imara açılıyor diye gölgelenmeye çalışıldı iş. Bakın ben de zeytincilikle uğraşıyorum. Hatta bölgede 825 bin dekar alanın ilaçlamasını da yapıyoruz. Ancak Bandırma’nın zeytini Ayvalık ya da Edremit gibi değildir. Ağaçlarımızın verimi düşüktür. Ağaç başı 20 kilogram zeytin toplanır. Zaten biz bu kapsamda bu gibi yerlerin dışarıda bırakılmasını da istedik. Umarım bu yatırımın önünü bu tartışma kapatmaz. Biz bir çözüm bulunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Ahmet Edip Uğur

‘TÜRKİYE’DE 180 MİLYON AĞAÇLA 200 BİN TON ZEYTİN TOPLANIYOR’

Uğur, Türkiye’de tarımın da yüksek teknoloji ile yapılması gerektiğini savunurken “İspanya, zeytin ağacını ekiyor. 3-4 yıl içinde mahsul alıyor. Ağaç 10 yıla geldiğinde söküp yenisini ekiyor. Çünkü yaşlanan ağacın verimi de düşüyor. Sonra adamlar dekara 400 ağaç ekiyor biz 11 ağaç. Bu işte geriyiz. Türkiye’de 180 milyon ağaçla 200 bin ton zeytin toplanırken İspanya’da 300 milyon ağaçla 1.5 milyon ton zeytin alınıyor. Demek ki teknolojiyi çağın gereklerini uygulamıyoruz. Sonra yağı da ithal ederiz eti de” dedi

UĞUR: 30 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN MERKEZİ OLACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur projenin katkıları ile ilgili şöyle konuştu: “Bandırma Limanı’nda derinlik 20 metre. Kıyı imar planları yapıldı. Cari açığın 23-30 milyarı kimya maddelerinden geliyor. Özellikle kimya sektörü için burası önemli bir lojistik üs olabilir. TANAP boru hattı projesi de bu bölge üzerinde. Bandırma’ya yapılacak sanayi ve limanın arkasında genişleme alanının olması lazım. Hollanda’nın Rotterdam şehri dünyada bu alanda bir marka. Rotterdam’da altı tane petrol rafinerisi, 50 tane kimya tesisi var. Limanda fok balıkları yüzüyor. Port of Rotterdam şirketi yetkilileri ile de defalarca görüştük. Onların da çevresindeki yatırımcılar bu bölge ile ilgili. Türkiye’nin en büyük limanının hacmi 4.5 milyon ton. Rotterdam tek başına 425 milyon ton. Bu yatırımların yapılması halinde yılda 30 milyar dolarlık ihracatın merkezi olacak burası. Türkiye’nin büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı var. Bu yatırımla Bandırma- Tekirdağ üzerinden raylı sistemin gücü ile büyük bir lojistik avantajı sağlayacak üreticiler. Bu avantajlar ne İzmir ne Aydın ne de Manisa’da var. Leblebi, gazoz ihraç etmekle olmaz bu iş. Sanayi devlerine alanlar açmamız gerekiyor.”

YORUMLAR 1
  • vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    ülke menfaati söz konusu ise ağaçlar zarar vermeden taşınabilir teknoloji denen birşey var
    Cevapla