AVM'lerde işler tıkırında gidiyor

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, yıl sonunda 1,6 milyar ziyaretçi ve 60 milyar liralık ciro hedeflediklerini söyledi.

AVM'lerde işler tıkırında gidiyor
AVM'lerde işler tıkırında gidiyor
GİRİŞ 30.09.2013 17:27 GÜNCELLEME 30.09.2013 17:34

Belgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 57 ildeki 327 alışveriş merkezinde 385 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. 2013 itibarıyla 45 milyar dolarlık yatırıma ulaşan sektörün 14 milyar dolarlık kısmının yabancı sermayeden oluştuğunu dile getiren Belgü, "Bu yılın sonunda 1,6 milyar ziyaretçi ve 60 milyar liralık ciro hedefliyoruz" dedi.

Her ay düzenli olarak hazırlanan AVM ciro endeksine göre, teknolojik ürün ve elektrikli eşya cirosunda artış yaşandığının görüldüğünü hatırlatan Belgü, şunları kaydetti:

"Biz teknolojiye meraklı bir milletiz. Bu tür ürünler daha önce yurt dışından alınıyordu. Şimdi önemli firmalar Türkiye çapında yayılmaya başladı. Böyle olunca da cirolar hızlı bir şekilde artıyor. Teknoloji de hızlı gelişiyor ve hep kendini yeniliyor. O yüzden teknoloji ürünlerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Bunların hepsi birer gösterge. Ayakkabı ve çanta alımı fazlalaştığı zaman ülkenin refah seviyesi yükseliyor demektir. İnsanlar biraz daha keyfe, güzelliğe para harcıyor. Teknoloji de bir noktada refah seviyesinin yükselmesiyle ilgili. Daha önce evlerde bir televizyon varken şimdi bazılarında birden fazla bulunuyor."

Belgü, "gayet başarılı" olarak değerlendirdiği Türkiye ekonomisinin Suriye'deki olaylardan olumsuz etkilenmemesi temennisinde bulundu.

Dolardaki iniş-çıkışlı durumun istikrara kavuşmasının da önemli olduğunu vurgulayan Belgü, "Dolar halen 2 lira civarında seyrediyor. Sonuç itibarıyla dışarıdan gelen çok ürün var. İthalattan dolayı maliyetler artıyor. Bu durum ihracatı da etkiliyor. Doların belli bir seviyede kalması ülkenin istikrarı için önemli" şeklinde konuştu.

Türk perakende sektöründe "muazzam bir gelişme" olduğunun altını çizen Belgü, alışveriş merkezlerinin yüzde 80'lik kısmını Türk perakendecilerin oluşturduğunu ifade etti.

Belgü, kriz nedeniyle Avrupa ve ABD'deki perakendecilerin hız kesmesine rağmen Türk perakendecilerin "tam gaz" devam ettiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA