Nükleer enerji Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak

“Nükleer enerjide uluslararası işbirliği” konulu panelde konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, nükleer santralin Türkiye’yi enerjide dışa bağımlıktan kurtaracağını söyledi.

Nükleer enerji Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak
Nükleer enerji Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak
GİRİŞ 01.12.2019 12:00 GÜNCELLEME 01.12.2019 12:50
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

10’uncu Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Nükleer enerjide uluslararası işbirliği” konulu panelde konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, nükleer santralin Türkiye’yi enerjide dışa bağımlıktan kurtaracağını söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul da Türkiye’nin mevcut kaynakları ile petrol ihtiyacının sadece yüzde 8’i ile doğalgaz ihtiyacının yüzde 2’sinin ancak karşılayabildiğine dikkat çekerek “Enerjideki bu dışa bağımlılık nükleer santrali öne çıkarıyor.” dedi

 

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, 10’uncu Boğaziçi Zirvesi’nde düzenlenen “Nükleer enerjide uluslararası işbirliği” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. 28 Kasım Perşembe günü düzenlenen panelde konuşan Dedusenko, nükleer enerjinin Türkiye’yi enerji bağımsızlığına kavuşturacağını söyledi. Halihazırda Türkiye’nin çevre ülkelerden enerji kaynakları ithal ettiğini hatırlatan Dedusenko, nükleer santralin devreye girmesi ile Türkiye’nin enerji arzına başlayabileceğini dile getirdi.

“Finlandiya’da da nükleer enerji ile ilgili benzer bir süreç yaşanıyor. Orada nükleer enerji ekonomiye can katıyor.” diyen Dedusenko, nükleer enerji santralinin aynı zamanda çok büyük sorumluluk olduğuna, eş zamanlı olarak mevzuat, eğitim ve altyapı çalışmaları yapılması gerekliliğine dikkat çekti. Dedusenko, “Türkiye bunu yapıyor ancak devlet bu konuya kendini adamalı ve çalışmalar ulusal bir program çerçevesinde devam etmeli. Türkiye nükleeri tercih ederek doğru bir yolu seçmiş oldu.” şeklinde konuştu.

 

 

"50 MİLYAR DOLARLIK ETKİSİ VAR"

Nükleer santrallerin sosyal etkileri de olduğuna dikkat çeken Dedusenko, “Santral işletmeye alındıktan sonra 60 yıllık bir süre boyunca faaliyette olacak. Santralin dolaylı ve dolaysız olarak 50 milyar dolarlık bir etkisi olacak. Ayrıca 5 ile 10 bin kişi arasında bir istihdam söz konusu olacak. Yani santral kısa vadede bölgeyi geliştirecek. Öte yandan komşu şehirlerin altyapılarını geliştirecek. Akkuyu Nükleer santrali tek nükleer santral de olmayacak Türkiye için. 2 tane daha yapılması planlanıyor ama Akkuyu türünün ilk örneği olacak bir proje.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Tuğrul da Türkiye’nin mevcut kaynakları ile petrol ihtiyacının sadece yüzde 8’i ile doğalgaz ihtiyacının yüzde 2’sinin ancak karşılayabildiğine dikkat çekerek “Enerjideki bu dışa bağımlılık nükleer santrali öne çıkarıyor.” dedi. Türkiye’nin en çok elektriğe ihtiyaç duyan ağır sanayi sektörüne öncelik verdiğine işaret eden Tuğrul, “Bu öncelik de nükleer enerjiyi işaret ediyor. Bu nedenle arka arkaya diğer nükleer santraller de devreye girmeli.” şeklinde düşüncelerini açıkladı.

"NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSLİĞİNİ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLER ARTACAK"

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Erol Çubukçu da santralin devreye girmesinden sonra nükleer enerji mühendisliği bölümünü tercih eden daha çok öğrenci olacağını öngördüklerini söyledi. Çubukçu, “Nükleer enerji mühendisliği şu an çok tercih edilen bir bölüm değil çünkü iş sahası az. Ama tercih edilirliği ilk santral açıldıktan sonra biraz daha artar. Öğrencilerin sürece dahil olması için bu projelerin topluma inandırıcı bir şekilde sunulması lazım. Yoksa öğrenciler bu sürece dahil olmaz.” dedi

YORUMLAR 7
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer silah tüm tehditleri bertaraf edecek
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar kuruna göre yap işlet devret, devlet harcama garantili sistem olduğundan başımıza bela da olabilir. Anlaşmalar dolara göre olduğu sürece devlet zarar ediyor. Madem bu proje Rusların , Rus rubleli garanti verilseydi dolar kurundan o kadar etkilenmezdik.
    Cevapla
  • dede 4 yıl önce Şikayet Et
    denızlere dalga enerjı le calısan elektırık uretn cıhazlar yapın devlet ısletsın başkası yok ıscı de fazla almayın
    Cevapla
  • bediratak 4 yıl önce Şikayet Et
    Dağı bayırı rüzgar trübünüyle doldurmamız lazım boş devlet arazilerini güneş panelleriyle.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar yaparsan yap onlar sadece %30luk bir katki saglar maksimum. Ayrica rusgar türbinleri dusk ve çok yuksek esintide devre disi. Arabalardakine benzer otomatik vites sistemi var. Belli hizi gecince sistemi devre disi bırakıyor.
    Cevapla
  • Peki Bugün 4 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer enerji ile dışarı bağlılıktan 30 yıl sonra kurtuluruz çünkü bildiğim kadarıyla o santral 30 yıl Rusya’nın olacak
    Cevapla
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    anlaşmada öyle bir hüküm bulunmuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle