Çin-İzmit arası taşımacılık 10 güne inecek

Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan Orta Koridor üzerinden Çin’den yola çıkan 1056 metrelik 5. Blok Tren Türkiye’ye ulaştı.

Çin-İzmit arası taşımacılık 10 güne inecek
Çin-İzmit arası taşımacılık 10 güne inecek
GİRİŞ 02.08.2020 09:27 GÜNCELLEME 02.08.2020 13:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bakü- Tiflis -Kars (BTK) Demiryolu Hattı’nın en önemli kesimini oluşturduğu Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan Orta Koridor üzerinden Çin’den yola çıkan 1056 metrelik 5. Blok Tren Türkiye’ye ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Konsorsiyumu üyeleri Azerbaycan’ın ADY Container, Kazakistan’ın KTZ Express, Gürcistan GR Logistics ve Türkiye’nin Pacific Eurasia Logistics şirketleri işbirliğinde Çin'den Türkiye’ye gönderilen beşinci trenin Kars’tan yola çıktığını bildirdi. 1 Ağustos 2020 tarihinde saat 9.00’da İzmit’in Köseköy istasyonuna ulaşan tren 1.056 metre uzunluğu ile Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı’nı kullanan en uzunu ithalat treni olma özelliğini taşıyor. Ağırlıklı olarak elektronik malzemeler ile maske gibi tıbbi malzemeler bulunan trende ayrıca Almanya ve İtalya varışlı 4 adet konteyner yer alıyor.

 

 

Söz konusu trenin 1.992 ton ağırlığı ve 1.056 metre uzunluğu ile Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı’nda seyreden en uzun ithalat treni olduğu ifade edilen açıklamada, 50 şer adet 40 feet konteynerden oluşan altıncı ve yedinci blok konteyner trenlerinin de Gürcistan ve Kazakistan’dan Türkiye’ ye doğru yol aldıkları bildirildi.

SEFERLERİNİ 10 GÜNDE TAMAMLAYACAK

 

 

Açıklamada, Bakü-Tiflis-Kars ve “Orta Koridor” üzerinden Çin (Xi'an) – Türkiye (İzmit-Köseköy) güzergahında trenlerin, yakın zamanda ortalama 10 günde seferlerini tamamlayacağına işaret edilerek, haftada iki kez olmak üzere yılda 100 blok tren, takip eden yılda ise yıllık 200 blok tren işletilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Ayrıca Çin'in Rusya üzerinden Avrupa'ya yaptığı demiryolu yük taşımacılığının yüzde 30'unu da Orta Koridor'a kaydırmayı planladığına dikkat çekilirken, “Böylece kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya)- Belarus üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yılda 5 bin 500 trenle yapılan taşımaların ilk etapta yılda bin, daha sonra ise bin 500 seferinin Türkiye üzerinden ulaştırılmaya başlanması öngörülmektedir” denildi.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ 15 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Yapılan açıklamada, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü’nün BTK ve Orta Koridor’un (TITR- Trans Hazar Uluslararası Taşımalar Birliği) daha aktif hale gelmesi yönünde bölge ülkeleriyle işbirliğini sürdürdüğünün altı çizilirken, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ile koordine edilerek gümrük işlemlerinin de “Basitleştirilmiş Usul” kapsamında gerçekleştirildiği, gümrük işlemlerinin tren başına 10 - 15 dakikaya düşürüldüğüne dikkat çekildi. BTK demiryolu hattından yapılan taşımalarda güzergah ülkeleri ile anlaşmalar yapılarak piyasa koşullarına uygun ortak tarifelerin uygulamasının da sağlandığı belirtilen açıklamada, “Söz konusu gelişmeler ışığında BTK Demiryolu’nda birçok yeni rekor beklenmektedir” denildi.

3. TREN HIZ REKORU KIRMIŞTI

Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Konsorsiyumu tarafından Xi’an’den Orta Koridor üzerinden Köseköy/İzmit (Türkiye) istasyonuna kadar organize edilen üçüncü tren iki parkurda hız rekoru kırmıştı. Tren, Khorgoz (Çin) geçiş noktasında, Khorgoz-Kazakistan (Altınkol) sınırını geçtikten sonra, İzmit Köseköy İstasyonu’na 12 günde ulaşmıştı.

Konteynerlerin Bakü limanından Azerbaycan’da bulunan Beyuk-Kesik istasyonuna kadar taşınması standart 24 saat yerine, rekor seviyede 14 saat içinde gerçekleşirken, Türkiye parkurunda normalde belirlenen 70 saat yerine konteyner treni Türkiye’yi 50 saatte aşmıştı. Bu taşımalarda yük taşımacılığında ortalama 28 kilometre olan ticari hız 42 kilometreye çıktı.

6. TREN AVRUPA'YA ULAŞACAK

Çin’den Türkiye’ye yola çıkacak olan 6’ncı tren ise Marmaray’dan geçerek İstanbul Halkalı’ya oradan da Avrupa’ya ulaşacak.

YORUMLAR 7
  • Sinan Şirin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi kere de bilip bilmeden muhalefet yapmayın ya Bi bekleyin cumhuriyet kuruldu kurulalı gelenlerin çogu ülke için 1 çivi çalmadı çakmayı çalışanları da ya astılar ya silahla tehdit ettiler yada faili meçhul ile öldürdüler şimdi herkese rağmen (AB, abd, Rusya ve içimizdeki Avrupa amerika ve Rusya severlere rağmen) birşeyler yapmaya çalışıyorlar SİZLERE yazıklar olsun emin olun şu memleket gavur toprağı olsaydı zehir zıkkım olsun çoluğunuzdan çoluğunuzdan çıksın derdim ama vatan benim vatanım sizde kabul etmesenizde kürdü Lazı türkü kardeşimizsiniz sadece Allah'tan sizler için insaf ve akıl fikir diliyorum
    Cevapla
  • Ezik 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok tehlikeli bir durum. Eğer süreç zekice yönetilmezse, bu tren seferlerinin ülkemizin ekonomisini yok etme ihtimali var.
    Cevapla
  • martli 3 yıl önce Şikayet Et
    niye izmit çin arasi degilde çin izmit arasi. ülkemize ihracat yapan çin treni ile neden gurur duyuyoruz ki.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye soykırımcı Çin'in bu emperyalist projesine âlet olmamalı...Sincan'lı Uygur Türklerinin âhı tutar!
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz para kazaniyormuyuz bu işten önemli olan bu
    Cevapla
  • Lokman Coskun 3 yıl önce Şikayet Et
    Yol geçen hanı mı Reis işini bilir bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle