Türkiye'de iki yeni nükleer santral daha kuracak! Detaylar ortaya çıktı

Türkiye'de gelecek yıl, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yanı sıra iki yeni NGS'nin kurulumuna yönelik çalışmalara devam edilecek.

Türkiye'de iki yeni nükleer santral daha kuracak! Detaylar ortaya çıktı
Türkiye'de iki yeni nükleer santral daha kuracak! Detaylar ortaya çıktı
GİRİŞ 29.10.2020 11:59 GÜNCELLEME 29.10.2020 11:59
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de NGS'ler elektrik enerjisi üretim portföyüne dahil edilecek, nükleer enerjinin elektrik enerjisi üretimindeki payının artırılmasına ilişkin çalışmalar sürdürülecek ve kurumsal kapasite güçlendirilecek.

 

Bu kapsamda, temeli 2018'de atılan ve ülkemizin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS'nin tamamlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Tamamlandığında Türkiye'nin elektik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak ve 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip Akkuyu NGS'nin ilk ünitesi 2023'te devreye alınacak.

 

Kalan 3 ünitenin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletmeye alınması planlanıyor.

Programa göre gelecek yıl, Akkuyu NGS'ye ek olarak iki nükleer güç santralinin daha kurulumuna yönelik çalışmalara devam edilecek.

Bu çerçevede, bir projeye yönelik saha seçimi tamamlanacak ve teknoloji sahibi şirket veya ülkeyle resmi anlaşmaya varılacak.

Diğer NGS projesine yönelik de yer lisansı başvurusunun yapılması sağlanacak.

DOĞAL GAZDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Programa göre, her biri yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz sevk kapasitesine sahip Hatay-Dörtyol FSRU bağlantı hattı ile Edirne-Saros FSRU iskele ve bağlantı hattı yatırımlarına ilişkin çalışmalar devam ediyor.

Gaz formundaki miktarı 102 milyon metreküpe eşit 170 bin metreküp LNG depolama kapasitesi ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip BOTAŞ'ın yeni FSRU gemisi Ertuğrul Gazi'nin üretimi tamamlandı. Testlerinin tamamlanmasının ardından geminin yıl sonuna kadar teslim alınması ve iletim sistemine bağlantısının yapılması planlanıyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi ile Kuzey Marmara Doğal Gaz Depolama Tevsii Projesi'ne ilişkin çalışmalar da sürüyor. Bu tesislerin tamamlanması toplam doğal gaz yeraltı depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe çıkaracak.

Gelecek yıl, Tuz Gölü'nde 6 kavernada ilk gaz dolum çalışmaları tamamlanarak devreye alınacak, 40 kavernanın derin sondajı tamamlanacak, 18 kavernada çözme faaliyetine başlanacak. Kuzey Marmara'da ise iki platform üzerinden toplam 18 kuyuda sondaj faaliyetlerine başlanacak ve kara boru hatları yapımı tamamlanacak.

Saros FSRU projesinde de iskele yapımı kapsamında deniz dolgusu ve çelik kazıkların çakımı, kıyı kesiminde boru hattı güzergah ve kanal açma işleri tamamlanacak.

Enerjide üretici ve tüketici bölgeler arasında bulunan Türkiye'nin jeostratejik konumunun etkin biçimde kullanılmasıyla bir enerji ticaret merkezi olması ve EPİAŞ bünyesindeki elektrik ve gaz ticaret platformanlarının yeni piyasa ürünleriyşe geliştirilmesi için faaliyetler etkin şekilde sürdürülecek. Bu kapsamda, vadeli doğal gaz piyasası işetmeye alınacak.

GAZ KEŞFİNİN AVANTAJLARI

Sakarya doğal gaz sahasındaki rezervin ve bulunması muhtemel yeni rezervlerin üretime geçmesiyle enerjide dışa bağımlılık, cari açık ve dış ticaret açığı olumlu yönde etkilenecek.

Enerjide yüksek oranda dışa bağımlılık nedeniyle son kaynak tedarikçinin katlandığı enerji maliyetleri azalacak.

Öte yandan, uzun dönemli mevcut doğal gaz alım anlaşmalarının yeniden müzakere edilmesi sürecinde keşfedilen doğal gazın başta fiyat olmak üzere Türkiye'ye önemli avantajlar sağlayacağı öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 93
  • tepki 3 yıl önce Şikayet Et
    bir sey yapar iken 30,50 yil ileri dusunmek gerek biz yapacak olduk mu bir kac agac orman cevre sever cikar yapma der ayni seyi baska yapti mi dunya da super yap der biz de hain cok vecasuz bu tepki verenler bak casuz yada saf insanlar birileri gaz verin olayi bile bilmez tepki verir iken
    Cevapla
  • füzyon... 3 yıl önce Şikayet Et
    bence yapılan çok güzel hani diyorumki şöyle bilim adamlarımızda bir atak gösterseler dünyaya öncü olsak yapılmamısa sa biz yapsak yapılmı isede bizde yapmış olsak şu FÜZYON teknolojisinden faydalansak hem dünyada hem uzay teknolojilerinde hatta havada karada denizde diyorum nedersiniz duyurun sesimizi bilim insanlarımıza ve onlara destek olun lütfen diyorum ben allah yolunuzu bahtınızı zihninizi açık etsin inşallah...vesselam
    Cevapla
  • Ankaralı 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyetinin nükleer enerjide çok kaldığı doğrudur, ama dünyanın gelişmiş sömürgeci ülkeleri nükleer enerjinin enerjide ve nükleer silah yapımında kullanıldığı için, nükleer enerji teknolojisi hep kendilerinde olsun, diğer sömürülen ülkelerde olmasın istediler, Türkiye hükümetleri nükleer enerji için çok kez teşebbüs etmişler ise de sömürgeci ülkeler hep engellediler, tıpkı şu an Sinop nükleer santralinin yapımında istekli olan Japonya,Fransa ve GüneyKore ülkelerine baskı ile yapılmasına engel oldular, Ancak şu asla unutulmamalıdır ki, dünyanın gelişmiş ülkelerinde şu an inşaat halinde olanlar ile toplamda 500 den fazla nükleer santral faal durumdadır,...
    Cevapla
  • Isparta lı 3 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santiralde geri kalmamızın sebebi abd eksenin de Nato eksenin de kalmamızdır ve de o dönemlernde darbe lerin olduğu dönem ler ülkenin fakirleştiği dönemler allahın izni ile kış uykusundan uyandık bizimde olacak hepsinden
    Cevapla
  • Elektrik 3 yıl önce Şikayet Et
    Her isin ucu elektrige cikiyor, otomobillerin yakiti dahi elektrik olacak. Gelecekte simdikinden cok daha fazla ihtiyacimiz olacagi kesin, bugun de gecmisten daha fazla kullandigimiz gibi. Haliyle, HES, baraj, ruzgar, gunes, nukleer... ne varsa degerlendirmek lazim ki, Ak Parti doneminde hepsinde cok buyuk atilimlar yapildi...
    Cevapla
  • Sadık 3 yıl önce Şikayet Et
    İşte budur çağı yakalamak, işte budur bağımsızlık. Çok yaşa Reis. Gerçek Türkiye sevdalısı görmek isteyen Türkiye ye gece gündüz hizmet eden Reis ve ekibine baksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle