Deprem İzmir'i vurdu, İstanbul'da talep yüzde 34 arttı

İzmir'de meydana gelen şiddetli depremin ardından İstanbul'daki emlak piyasası da hareketlendi. Ntv.com.tr'ye konuşan gayrimenkul sektörü temsilcileri, pandemi döneminde İstanbul'da başlayan hareketliliğin İzmir depremi sonrası depreme dayanıklı evlere ve müstakil konutlara yönelerek daha da arttığını söyledi.

Deprem İzmir'i vurdu, İstanbul'da talep yüzde 34 arttı
Deprem İzmir'i vurdu, İstanbul'da talep yüzde 34 arttı
GİRİŞ 13.11.2020 12:32 GÜNCELLEME 13.11.2020 17:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

6,6 büyüklüğündeki İzmir depremi, uzun süredir beklenen İstanbul depremini de yeniden hatırlattı. Uzmanların İstanbul depremi için tekrar uyarılara başlaması ile birlikte İstanbul'da oturduğu konutun güvenli olup olmadığından emin olmayan vatandaşlar harekete geçti.

 

 

KUZEY EGE'DEKi EV VE ARSALARA TALEP ARTIŞI

İzmir'deki son depremin emlak piyasasında diğer depremlere göre etkisinin daha fazla olduğunu söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul için açıklanan risk haritasında yer alan riskli ilçelerde yeni binalara taleplerin arttığını kaydetti. Aşa, İstanbul'un biraz daha dışında olan Kilyos, Zekeriyaköy, Demirciköy, Reşadiye, Beykoz, Polenezköy, Şile ve Riva'da da bahçeli müstakil evlerin bulunduğu bölgelerde hareketlenme meydana geldiğini söyledi. 

Depreme dayanıklı, az katlı, sağlam zeminli binalara yönelik bir arayış olduğunu belirten Aşa, bazı vatandaşların İstanbul dışında yaşamayı da düşünerek Ege Bölgesi, Ayvalık, Edremit ve Akçay gibi yerlerden de arsa veya ev aradığını ifade etti. 

 

 

Aşa, İstanbul'un merkezi denilen bölgelerinde yeni binalarda kiralık daire fiyatlarının 2+1 için 3 bin TL'yi, satılıkta ise 1 milyon TL'yi bulduğunu dile getirdi.

İSTANBUL'DA KİRALIK KONUT ARAMASI YÜZDE 34 ARTTI

Emlak sektöründe son dönemde yaşanan hareketliliği değerlendiren Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da, tabloyu şöyle ifade etti:

"Kendi verilerimize bakacak olursak İzmir depreminin ardından İstanbul'da yeni konutlara olan talep yüzde 7 oranında artış gösterirken, İzmir'de yüzde 27’lik bir artış gözlemlendi. İstanbul'da daha güvenilir evlerde yaşamak isteyen vatandaşların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş yeni projelerde yer alan konutlara ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz.

Kiralık konut aramalarında son bir haftalık dönemde %34'lük artış meydana geldi. Ümraniye (%48) ve Bahçelievler (%43) yüksek artış oranıyla öne çıktı.

Konut aramalarında ise Çekmeköy, Sarıyer ve Çatalca ilçeleri ön plana çıktı. İstanbul'da yeni bina arayışı, ki biz bunu 0-5 yaş olarak değerlendiriyoruz, bu da yaklaşık yüzde 10 oranında arttı."

MÜSTAKİL EVLER TALEP GÖRÜYOR

Deprem konusunda endişe duyan vatandaşların bir kısmının müstakil konutlara yöneldiğini belirten İdikat, "Deprem öncesine göre villa aramaları yüzde 23 artarken, müstakil konut aramaları yüzde 55 artış gözlemlendi. Bu artış ile birlikte müstakil konutlara ilginin arttığını söyleyebiliriz." dedi. 

KİRALARDA ARTIŞ OLDU MU?

2020 yılı konut arama trendleri bakımından oldukça hareketli bir yıl olduğunu dile getiren Tolga İdikat, "Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi ve Türkiye'de üst üste yaşanan depremler gayrimenkul sektöründeki konut arama trendlerini de oldukça etkiledi. İzmir depremi sonrasında kira fiyatlarının arttığı söylemlerini yakından takip ediyoruz. Ancak İstanbul'da bir hafta içinde kira artışı trendi gözlemlemedik" dedi.

"DEPREM SONRASI YAPILMIŞ EV YÜZDE 50 DAHA DEĞERLİ"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise; sadece İzmir depremi değil, daha önceki İstanbul’da meydana gelen Kasım 2019’daki 5,8'lik depremde de İstanbul'da depreme dayanıklı evlere yönelik bir hareket başladığını ifade etti ve şöyle devam etti:

"Pandemi döneminde hızlanan bu hareket, İzmir depremi ile daha da ivmelendi. Şu an özellikle deprem sonra yapılaşmış Başakşehir, Bahçeşehir ilçelerinde pandemi öncesine göre satılık fiyatlarda yüzde 80 artış var. Yine kiralık fiyatlarda da benzer eğilim görüyoruz. Keza yenilenen Bağdat Caddesi ve Tuzla'da yeni yapılan kısımlarda da insanlar kiracılı da olsa ev satın almak istiyorlar. Ancak buralarda satılık ev kalmadı diyebiliriz. Satılık ev kalmadığı için de müstakil evler veya lokasyondan bağımsız sıfır binalar şu an ciddi talep görüyor. Deprem sonrası yapılmış ev, öncesinde yapılanlara göre yüzde 50 daha değerli" dedi.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 2
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    birde deprem vursaydi ne olacakti? hersey cok güzel olacak telasa gerek yok.
    Cevapla
  • Bit 3 yıl önce Şikayet Et
    6000 tl maaş 3000 tl kira oha
    Cevapla