Son dakika haberi: Akkuyu NGS'ye reaktör üretimi başladı
Son dakika haberi: Üçüncü güç ünitesinin temeli geçtiğimiz günlerde atılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) üçüncü güç ünitesi için nükleer reaktör üretimi başladı.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un mühendislik bölümü Atommash tarafından Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. güç ünitesi için nükleer reaktör üretimi çalışmalarına başlandığı bildirildi. Akkuyu NGS AŞ'den yapılan son dakika açıklamaya göre, Atommash, bu kapsamda reaktör basınç kabının üretimine geçti. Ekipman üretiminde, 3D tarayıcı ile yapılan ölçümler dahil olmak üzere muayene aşamaları tamamlandı.
Akkuyu NGS'de 3. reaktörün temeli atıldı!
İşleme merkezlerinde, ilk koruyucu yüzey işlemi için boru ve flanş bölgesi çıtalarının mekanik olarak işlenmesi yapılıyor. Uzmanlar ayrıca, çekirdek acil soğutma sisteminin borularını da üretiyor. Kontrol önlemleri, yüzey kaplaması ve kaynak boruları ise daha sonra yapılacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen AEM Teknoloji Genel Müdürü Igor Kotov, Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS için ekipman üretmenin, sipariş portföylerindeki en önemli işlerden biri olduğunu belirtti.
Ekipman üretiminin tüm ana aşamalarının Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından yakından takip edildiğini aktaran Kotov, bu durumun kendilerine özel bir sorumluluk yüklediğini kaydetti.
Bakan Dönmez'den 'Akkuyu' eleştirilerine yanıt: 50 tane daha yapılacak
Yabancı ortaklarla etkin iş birliği konusunda büyük bir deneyime sahip olduklarını vurgulayan Kotov, "En karmaşık teknolojik ve organizasyonel konularda her zaman diyaloğa açığız. Akkuyu NGS'nin ilk güç ünitesi için ekipman ürettik ve bu ekipmanlar şu an inşaat sahasına ulaşmış durumda. Bu da diğer 3 ünite için üretimde planlanan programlara uyulacağına ve Türk meslektaşlarımız ile yakın profesyonel etkileşime göre ilerleyeceğimize olan inancımızı destekliyor." ifadelerini kullandı.
REAKTÖR HAKKINDA
Reaktör, içine çekirdek ve iç kısımların yerleştirildiği eliptik bir tabana sahip dikey silindirik bir gövdeden oluşuyor.
VVER-1200 reaktör basınç kabı ise 330 tonluk ağırlığa, 4,5 metrelik çapa ve 12 metrelik bir yüksekliğe sahip.
Reaktörün tepesi, kurulu mekanizmalar, kontroller, reaktör koruması ve reaktör içi kontrol için sensör kablolarının çıkışını sağlayan branşman borularını barındıran bir kapakla hava geçirmez şekilde kapatılıyor.
-
Atalay A. 3 yıl önce Şikayet EtBu santral sadece Türkiyenin kendi milli enerji ihtiyacini karsilayacakve isletme hakki sadece Türkiyede olacak,geliri sadece Türkiyeye ait olacak,ruslar isletmeyecek ,bilmeyen varsa hani,bunlar otoyol ve köprüler gibi degil.Iran ve rusyaya ödenen onca para cebimizde kalacak.chppkk nin yunanin yirtinmasi ondan.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Martli 3 yıl önce Şikayet EtO yol ve köprüler de belirli bir süre sonra tamamen devlete devredilecek.Beğen
-
unknown 3 yıl önce Şikayet EtTek kaygımız bu da dolar kuruyla elektrik satma garantili yapılıyor. Satamazsa devlet kasasından ödeyecek Ruslara. Doların artışından etkilencek.Beğen Toplam 1 beğeni
-
bülent 3 yıl önce Şikayet EtHer şeyin bir bedeli var tabi, kimsa babasının hayrına yapmaz, menfaatimiz öndeyse tabiki yapılacak..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Byd 3 yıl önce Şikayet EtMemleketimin hayrına olan ne varsa yapılsın.Beğen Toplam 10 beğeni
-
Akıllı adam 3 yıl önce Şikayet EtÜlkeye hayirli olsun ülkeye gerekli şeyler yapin bizde sevinelimBeğen Toplam 15 beğeni
-
aaaa 3 yıl önce Şikayet Etistanbulada 1 tane yapılmalı.Beğen Toplam 9 beğeni
-
emrew 3 yıl önce Şikayet Etedirne yapılacak planlıBeğen Toplam 6 beğeni