Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Gezi Parkı açıklaması

Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesiyle ilgili kurumdan açıklama geldi. Vakıflar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca evveliyat kayıtlarının incelendiğini ve bu taşınmazların Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı'na ait taşınmazlardan olduğunun tespitinin yapıldığını kaydeden vakıf yönetimi, görevlerinin emanet edilen vakıf mallarına sahip çıkmak olduğunu kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Gezi Parkı açıklaması
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Gezi Parkı açıklaması
GİRİŞ 22.03.2021 14:23 GÜNCELLEME 22.03.2021 14:32
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Gümüşsuyu Mahallesi'ndeki 751 ada 1, 2, 3 ve 4 parsellerinde kayıtlı taşınmazların Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı adına tescilinin gerekçelerini açıklama gereği duyulduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Sultan Beyazıt'ın 911 H. (1505 M.) tarihli vakfiyesinde İstanbul'da bulunan cami, medrese, mektep ve imaretten oluşan külliyesi için çok sayıda dükkan, ev, bostan, mera, arazi ve arsa vakfetmiştir. Vakfedilen taşınmazlardan önemli bir bölümü ise Beyoğlu, Şişli ve Galata bölgesinde yer almaktadır. Ahkamü'l-Evkaf'a (Osmanlı döneminde yürüklükte olan vakıf kanunları) göre vakıf kurucusu veya mütevellileri bu yerleri tek kira (icare), çift kira (icareteyn) veya mukataa (zemin kirası) yoluyla işletmişlerdir. Bu bağlamda; 3. Selim döneminde bahsi geçen taşınmazlar mukataaya bağlanarak belli bir zemin kira karşılığı ödenerek, taşınmazın üzerine kışla, talimhane, mescit ve çeşmeden oluşan müştemilat yapılmıştır. Topçular Kışlası olarak uzun süre hizmet verilen bu binalar, daha sonra işlevini kaybetmiştir. O dönemde yürürlükte olan Ahkamü'l-Evkaf'a göre vakfına geçmesi gerekirken taşınmazlar belediye mülkiyetine geçmiştir."

"GÖREVİMİZ EMANET EDİLEN VAKIF MALLARINA SAHİP ÇIKMAK"

Çalışmalarda Vakıflar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca evveliyat kayıtlarının incelendiği ve söz konusu taşınmazların Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı'na ait taşınmazlardan olduğunun tespit edildiği belirtilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruluş amacı ve görevini yerine getirerek, yönetim ve temsilini yaptığı mazbut (kuruluşları Osmanlı ve Selçuklu'ya dayanan ve günümüzde yöneticisi kalmayan) vakıfların haklarını korumaktadır. 2008'de yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 30. maddesi 'Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur' hükmü yer almaktadır. Kanun hükmü gereğince İstanbul özelinde ve belediye mülkleri ile sınırlı kalmaksızın Kulei Zemin Vakfına ait Galata Kulesi, 3. Selim döneminde inşa edilen Selimiye Kışlası, Sultan 1. Mahmud Vakfı adına Adile Sultan Sarayı, Beyazıt Hanı Veli Vakfından Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı gibi İstanbul'da ve Türkiye genelinde 1014 taşınmaz vakıfları adına tescil edilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün görevlerinden biri kendisine emanet edilen vakıf mallarına sahip çıkmak, vakıf kurucularının bizlere emanet ettiği, her biri bir şaheser olan eserleri koruyup ihya etmek ve bu köklü mirası gelecek nesillere aktarmaktır."

YORUMLAR 11
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc, emeği geçen herkesten razı olsun inşaAllah amiiiin aminn amiiiin
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer Topçu kışlası tarihte olduğu gibi bütün külliyesi ile imar edilirse ölene kadar Cumhurbaşkanımız ve çalışma arkadaşlarına ölümüne destekle.ezsem kanım kurusun .
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    2008 yılın da çıkan kanundan bu haber vesilesi ike haberdar olduk.Vakıflar malları hukuk içerisin de tescil edilmeli ve aslına uygun şekil de kullanılmalı.Vakıflar Genel Müdürlüğünü tebrik ediyorum...
    Cevapla
  • Yorumcu54 3 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu kanun 2008 de çıkmış ve taşınmazların tesbiti anca sağlanmış. Ayrıca Vakıf edilen bir mal satılamaz ve devredilemez. Benzer durumda olan ne kadar iş yeri, tarihi han vb yerler varsa bir an önce devletin el koyması gerek.
    Cevapla
  • timur 3 yıl önce Şikayet Et
    iide bugune kadar neden söylenen vakıfa devredilmedi. belediye chp nin elinde diyemi öle bişi yapılıyor anlamış değilim
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    Araştır
    Cevapla
  • Teemur 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen anlamzsin
    Cevapla
  • Deniz 3 yıl önce Şikayet Et
    Farz et öyle olsun, yani chpli belediye sanki oraya sahip mı cikacakti! Geylerin buluşma noktası olmuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle