''Dar vadinin gizli hazinesinde'' heyecanlandıran gelişme!

Çoruh Nehri üzerinde 6,5 yıldır yapımı süren, 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda son metreküp beton döküldü.

''Dar vadinin gizli hazinesinde'' heyecanlandıran gelişme!
''Dar vadinin gizli hazinesinde'' heyecanlandıran gelişme!
GİRİŞ 06.05.2021 18:17 GÜNCELLEME 10.05.2021 17:07
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nda sona gelindi. Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük nehirlerinden olan Artvin’deki Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013'te dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferansla temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nde son metreküp beton dökümü yapıldı. 6,5 yıl süren çalışma ile 4 milyon metreküp beton dökülen baraj gövdesinde, son düzenlemeler yapılıyor.



ARTVİN İLE EDİRNE ARASI YOL YAPILABİLECEK KADAR BETON

Baraj inşaatında, 440 metre temel kotundan başlanarak, 710 metre kotuna yükselecek 275 metrelik gövde inşa ediliyor. Şantiye sahasında dev iş makineleri için özel sistem kuruldu. Yamaçtan yamaca kurulan kablolu vinç sistemiyle tonluk iş makineleri, havadan taşındı. Gövde yüksekliği 100 katlı gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı için Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yolun veya 120 metrekarelik 60 bin konutun inşa edilebileceği 4 milyon metreküp beton kullanıldı. Bu yılın yarısından itibaren su tutulmaya başlanacak baraj projesinde elektrik üretimine geçilecek.



SANTRAL TÜRBİNLERİ MONTE EDİLİYOR

Yusufeli Barajı’nda bir yandan gövde inşaatı tamamlanırken, diğer yandan elektrik enerjisinin üretileceği yer altı tünellerinde çalışma yürütülüyor. Yer altı sahasında dev elektrik santral türbinlerinin montajında da sona gelindi. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolanacak ve 2,5 milyar liraya mal olması planlanan proje ile günlük 3 milyon lira elektrik enerjisi geliri elde edilecek. Yusufeli Barajı ile yaklaşık 750 bin nüfuslu kentin yıllık enerji ihtiyacı karşılanmış olacak.



DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Dar vadinin gizli hazinesinde heyecanlandıran gelişme. Baraj gövde beton miktarı, 4 milyon metreküp seviyesine ulaştı. Baraj kretinde tamamlama imalatları yapılmaktadır" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 29
  • c.c 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar betonla kaç heykel yapılırdı bir de onun hesabını yapsaydiniz.
    Cevapla
  • anadolu ligi 2 yıl önce Şikayet Et
    artvindede chpkk kazanmıştı değilmi ;artvine bu hizmeti yaparken chpkk ne vaadetti de kazandı çok merak ettim ,hadi hadi fazla düşünmeyin ben söyleyeyim poşet parasını ücretsiz yapmışlar artvinde
    Cevapla
  • Bıyıklı Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakmayın Artvin dediklerine, Yusufeli Erzurum demektir. Kültürü, insanı, hayat tarzı vs. Her şeyi ile Erzurum.
    Cevapla
  • Serdengeçti 2 yıl önce Şikayet Et
    Betonlar heykel yapımında değil baraj yapıminda eser olarak kullanılıyor...Reis Allah razı olsun
    Cevapla
  • Mesut Kahraman 2 yıl önce Şikayet Et
    Edirne Artvin arası kadar yol harcı insana ıslık çaldırır. Sahi hala asfaltta yerli ve milli kaynağımız betonu kullanmıyoruz. Oysa fren mesafesinden maliyetine kadar daha verimli.
    Cevapla
  • Fethi 2 yıl önce Şikayet Et
    Beton ,asfalt kadar kullanışlı değil asfalt pürüzsüz olur sürat için daha uygun yama tamirat için daha iyi dir
    Cevapla
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    hiç unutmam gençlik yıllarımda ulaştırma bakanının-yoldaki tünellere takacak ampul paramız yok. dediğini o günleri yaşayanlar bu günlerimizle gurur duymalı tabiki hatamız eksiğimiz yine var ama bu günlerimize çokşükür
    Cevapla
  • ŞaH MaT 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhtar Kime anlatacan Kardeşşş yavaşa ekreme oy verenlere mi ? O iş boş iş
    Cevapla
  • muhtar 2 yıl önce Şikayet Et
    ah kardeşim , anlatmamız lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle