Konutta vurgunun şifresi çözüldü

Rekabet Kurumu'nun mart ayında 12 bankaya kestiği 1.1 milyar liralık cezaya ilişkin yazdığı ayrıntılı rapor, tüketicilerin bankacılık sektörü tarafından nasıl soyulduğunu gözler önüne seriyor.

Konutta vurgunun şifresi çözüldü
Konutta vurgunun şifresi çözüldü
GİRİŞ 21.07.2013 13:10 GÜNCELLEME 21.07.2013 14:05
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Raporda bankaların aralarında anlaşıp mevduat faizini nasıl düşük tuttuğu, SMS'le, kredi kartıyla tüketicilerden nasıl haksız kazanç sağladıkları belgeleriyle yer aldı. Öyküsü en ilginç ve etkisi en büyük vurgun ise konut başta olmak üzere tüketici kredilerinde çıktı.

Ergun Özen'e atılan mesaj

Taraf Gazetesi'nden Oğuz Karamuk'un gündeme taşıdığı haberdeki iddialar hayli çarpıcı...

Rekabet Kurumu raporuna göre, tüketici kredilerindeki vurgunun ortaya çıkartılması, dedektif filmlerini aratmayacak ölçüde ilginç bir tesadüfle başlıyor.

Garanti Bankası'nda bir genel müdür yardımcısının Genel Müdür Ergun Özen'e attığı şifreli bir e-posta ilk ipucunu veriyor. Daha sonra bankaya yapılan bir başka baskında bulunan farklı bir belge, epostanın deşifre edilmesini sağlıyor. Ve böylece, müfettişlerin karşısına Türkiye'nin en büyük bankalarının karıştığı bir kredi soygunu çıkıyor.

İşte o e-posta

Türkiye bankacılık sektörünü sarsacak belgeler, Rekabet Kurumu müfettişlerinin Garanti Bankası'na yaptığı baskında ortaya çıkıyor.

Ele geçirilen bir e-postada, Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı'nın Genel Müdüre attığı iç yazışma mesajında şu sözler yer alıyor:

"Konutta 5 puan daha artırmayı öneriyoruz.1.84 e geleceğiz (24.45 bileşik). İndirimliyi de 1.82 yapmayı düşünüyoruz (24.16 bileşik). Rekabet ile de anlaştık, hepsi geliyor. Sizin için uygunsa yarından itibaren yapmak için APKO (bankaların temel politikalarının belirlendiği, üst düzey yöneticilerin katıldığı ve genelde haftada bir kere toplanan Aktif Pasif Komitesi) mail atmak istiyoruz...

Not: Aynı artışı (5 puan), oto ve destek de yapacağız"

İkinci belge şifreyi çözüyor

Rekabet Kurumu uzmanları epostanın içeriğinden şüpheleniyor. E-postada, bankaların, konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faizlerini artırmak için gizli anlaşma yaptıkları, "Rekabetle de anlaştık, hepsi geliyor" sözleriyle ortaya çıkıyor. Ancak "Rekabet" ile kimin kastedildiği anlaşılamıyor. Bu yüzden herhangi bir suçlama yapılamıyor. Fakat daha sonra diğer bankalarda bulunan bazı belgelerle birlikte rekabet kelimesinin, en yakın rakipleri kastettiği ortaya çıkıyor. Bankacıların, kendi aralarındaki jargonla bir çeşit şifre ürettikleri anlaşılıyor. Buna ek olarak, Garanti Bankası'nda yapılan incelemede can alıcı bir belge daha bulunuyor. Belgede, "Rekabet" kelimesinin ardından İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi ve Finansbank isimleri yer alıyor.

Müfettişler bu belgenin ışığında, ismi yazılan söz konusu döneme ilişkin konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarını ve değişiklik tarihlerini talep ediyor. Bilgiler geliyor. Ve sonuç: Hepsi birbirinin kopyası...

Rekabet Kurumu: Soygun sürüyor

REKABET Kurumu'nun beş dev bankanın tüketicinin aleyhine olacak şekilde kredi faizlerini artırdığını belgeleriyle saptarken, önemli bir uyarı da yapıyor. Kurum'a göre soygun hala devam ediyor. Raporda şöyle deniyor: "Beş bankanın toplam pazar payları konut kredisinde yüzde 55, taşıt kredisinde yüzde 74 ve ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 39'dur. Dolayısıyla, adı geçen bankalar tarafından gerçekleştirilen eylemlerin, her üç kredi türü bakımından da, pazarda hissedilir bir etki doğurabileceği kanaatine ulaşılmıştır. Son olarak göz önünde bulundurulması gereken husus ise bankalar arasında bir uzlaşma sonucu gerçekleştiği anlaşılan kredi faiz oranlarındaki artışın etkisinin yalnızca ilgili artırım dönemi ile sınırlı kalmayacağıdır. Zira bankalar bir sonraki faiz artışlarını bir önceki faiz oranı üzerinden yapmakta ve dolayısıyla uzlaşma sonucu gerçekleşen artışın etkisi, sonraki dönemlerde bir uzlaşma olmasa yahut tespit edilemese de devam etmektedir."

YORUMLAR 16
  • Banazlı 10 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef. Devlete ait bazı bankalar bu konuda değil özel bankaları frenlemek onları bile geçmiş durumdalar.
    Cevapla
  • Hasan Ellialtı 10 yıl önce Şikayet Et
    Özrü kabahatinden büyük !. Müslüman bir ülkenin geldiği hale bak ! Bankaların varlığını tartışacak yere faiz oranlarını tartışıyoruz. Bu milletin başı beladan kurtulmaz. Ayete göre Allah' a ve peygamberine savaş açmış durumdalar.
    Cevapla
  • bülent sönmez 10 yıl önce Şikayet Et
    sen devlet olacaksın.... devlet olacaksın ki vatandaşını soydurmayacaksın . sonra da bankayı vatandaşa şikayet eder gibi nedir bu aciz durumlar . devlet çanak tutmaz ise bankalar vatandaşı SOYAMAZ . gerekli kanunları çıkarmayarak buna engel olmayan hükümettir bunun sorumlusu .
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. tefeçinin adı olmuş bankacılık rabbim bizlere dunyalık hırslarımızı nefsimizi kontrol edecek irade ihsan etsin .. ikdidara bu tür suç işleyen bankaların çalışma yetkilerini almaları bekliyorum para cezası kesmek yetersizdir ..kesilen cezaları bir şekilde halkımızdan cıkaracaktır ...
    Cevapla
  • halil gezen 10 yıl önce Şikayet Et
    bankaların kredi faizleri. devlet kurumlarıda faiz oranlarında farklı bir oran ( cazip ) oran sunmuyorlarki.yani onlar anlaşıyorlarda birtakım bankalar , devlet bankalarıda benzer oranlar sunuyorlar.buna ne diyeceksiniz.Onlar daha mantıklı sunsunlar .bizlerde vatandaş olarak farkı net görelim.Yeter artık vatandaşın cebinden çalınan paralar.kanun birşey yapamıyormu bunlara nedir bunların dokunulmazlığı böyle...hakem heyeti , mahkeme ... hangi birini , kaç kişi hakkını arayabiliyor...devlet hakkımızı aramalı....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle